Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığından Arazide Aronya Üreticilerine Uygulamalı Budama Eğitimi

01 Mart 2024 Cuma 14:06
Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığından Arazide  Aronya Üreticilerine Uygulamalı Budama Eğitimi

Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu eğitim ve yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu; " Bizler proje paydaşları olarak fındığa alternatif olarak yaptığımız araştırma neticesinde ilçemize coğrafi ve iklim yapısına uygun olarak birim alandan getirisi yüksek olan sağlık , kimya ve birçok alanda kullanılan tıbbi aromatik bitki olan aronyayı ilçemize kazandırmak için çalışmalar yapmıştık ve yapılan denemeler sonucunda ilçemiz şartlarına adapte olduğunu gördük. Belediyemizin de katkılarıyla her yıl dikim alanını artırdık. Ayrıca Akçaabat Belediyesinin kurmuş olduğu AKÇAHASAT tesislerinin faaliyete geçmesi bu ürünlerin kıymetini dahada artırmıştır. İsteyen üreticimiz serbest piyasada istediği fiyata ürününü satabilecek, isteyen üreticimiz de ürününü bu tesislere verebilecektir. Akçaabat Ziraat Odası , Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akçaabat Belediyesi ile paydaş olarak 2019 yılında hayata geçirdiğimiz aronya meyvesi yetiştiriciliği projesinde tesis edilen bahçelerde meyve fidanları bakım ve budama zamanına gelmiş durumdalar. Konusunda uzman mühendislerimiz aronya yetiştiriciliği yapan üreticilerimizi ziyaret edip bakım, besleme , budama gibi konularda hem teorik hem de uygulamalı eğitim veriyorlar. Hastalık ve zararlı kontrolleri yapıyorlar. Gerekli durumları arazi sahiplerine aktarıyorlar.

Bu kapsamda ilk dikim yapılan aronya bahçelerinden Lazlar mahallesinde Hüseyin Topsakal'a, Akçakale mahallesinde Osman Kandemir'e ve Tütüncüler mahallesinde Ahmet Can Yılmaz'a ait üreticilerimizin bahçelerinde bu eğitimler gerçekleştirilmiştir. Üreticilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Hem teorik hem uygulamalı eğitimlerimiz devam edecektir. Mart ayı içinde aronya üreticilerimize bir konuyu da hatırlatmak isterim. Yapılan toprak analizleri sonucuna göre , mühendislerimizin önerileri doğrultusunda yanmış hayvan gübresi (en az 8-12 ay beklemiş, ihtimar olmuş), MAP (12-61-0), 15-15-15, 20-20, %21 N ... gibi gübrelerin birinci turu bitkilerin dal iz düşümüne verilmelidir. Bundan sonraki süreçte yardım almak isteyen üreticilerimiz mühendislerimizden teknik destek isteyebilirler. Bol bereketli bir üretim sezonu diliyorum" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.