Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı’ndan Mayıs Ayında Fındık Bahçelerinde Yapılacak İşlemler İçin Üreticilerimize Uyarı !

06 Mayıs 2023 Cumartesi 17:15
Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı’ndan  Mayıs Ayında Fındık Bahçelerinde Yapılacak İşlemler  İçin Üreticilerimize  Uyarı !

Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU mayıs ayında fındık bahçelerinde yapılması gerekenler için üreticilere uyarılarda bulundu. “Yapılan toprak analizi sonuçlarına göre , mühendislerimizin önerileri doğrultusunda yazlık gübrelemeye devam edilmelidir. Yapraktan veya topraktan mikro besin elementi takviyesi yapılmalıdır. Özellikle içinde bor, çinko, demir , bakır , mangan, molibden gibi element içeren yaprak gübreleri tercih edilmelidir.

Ayrıca bu ayda yine hastalık ve zararlılarla mücadele çok önemlidir. Fındık kurdu , yeşil kokarca, fındık dalkıran zararlısı gibi en çok fındığa zarar veren zararlılarla mücadeleye bu ay başlanmalıdır. Aşağıda belirttiğimiz maddeleri bu ay içerisinde uygulama yapmalıyız;

- YAZLIK GÜBRE UYGULAMASI

- FINDIK KURDU ZARARLISI İLE MÜCADELE

- KOKARCA ZARARLISI İLE MÜCADELE

- KOZALAK AKARI ZARARLISI İLE MÜCADELE

- KÜLLEME HASTALIĞI İLE MÜCADELE

- VİRGÜL KABUKLU BİTİ ZARARLISI İLE MÜCADELE

- FINDIK TEKE BÖCEĞİ ZARARLISI İLE MÜCADELE

-FINDIK DALKIRAN ZARARLISI İLE MÜCADELE İÇİN FEROMON TUZAKLARIN ASILMASI

- YAPRAKTAN VEYA TOPRAKTAN MİKRO BESİN ELEMENTLERİNİN VERİLMESİ

- KÖK VE DİP SÜRGÜNÜ TEMİZLİĞİ

- BAHÇE ALTI TEMİZLİĞİ

Fındık kurdu yılda bir kez döl verir. Dolayısıyla zamanında doğru etken maddeli bir ilaçla bir kez ilaçlamak yeterli olur. Mücadele zamanı ise, bahçedeki fındığın %50’sinin mercimek tanesi iriliğine ulaştığı dönemdir. Bu dönem sahil kolda genellikle mayıs ayının ilk 15 gününe denk gelir. Orta ve yüksek kolda ise 6-7' şer gün sonrası uygundur. Bu dönemde yapılan mücadele ile yumurta koyarak çoğalması da önlenmiş olur. 10 ocakta yapılan dal silkeleme yöntemiyle 2 ergin fındık kurduna rastlanırsa , yine yeşil kokarca için 10 ocakta 1 ergin yeşil kokarca görülmesi halinde ilaçlamaya karar verilir.

Ayrıca FINDIK kurduna yapılan ilaçlama ile yeşil kokarca da baskı altına alınmış olur. İlaçlama yaparken gerekli tedbir alınmalı uygun alet ve ekipmanlar kullanılmalı. Kullanacağınız ilaçlar hastalık ve zararlıya ruhsatlı olmasına ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir ” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.