Akçaabat’ta Kahverengi Kokarca İle Mücadele İçin Samuray Arıları Fındık Bahçelerine Bırakıldı

07 Haziran 2024 Cuma 14:32
Akçaabat’ta Kahverengi Kokarca İle Mücadele İçin Samuray Arıları Fındık Bahçelerine Bırakıldı

Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU fındık bahçelerinde büyük sorun oluşturan kahverengi kokarca ile ilgili saha çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. “Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri ve Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Mühendislerimizin yaptığı arazi faaliyetleri sonucunca kahverengi kokarcanın yoğun olduğu mahallelere asılan feromon tuzaklar kullanılarak zararlı tespiti yapıldı. Kahverengi kokarca ile mücadelede kapsamında, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Laboratuvarında üretilen Samuray Arıları Akçaabat İlçesi Karaman mahallesinde 7 Haziran 2024 (bugün) Cuma günü saat 10.00’da Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erkan AYVAZ , Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Veysel BAKİ, ilgili kurumların ziraat mühendisleri ve üreticilerin katılımları ile fındık bahçelerine bırakıldı. Akabinde kahverengi kokarcanın yoğun olarak belirlendiği Derecik, Uğurlu, Şinik, Cevizli, Demirci, Darıca, Mersin, ve Adacık mahallelerinde Samuray arısı salınımı yapıldı.

belirtmek isterim, bu Samuray arıları birçok görselde olduğu gibi yaban arısına benzeyen bir arı değil, yaban arısından küçük canlılardır, bal arılarına da zararı yoktur. Samuray arısı kokarca yumurtası içine kendi yumurtasını bırakmak suretiyle zararlının yumurtasını etkisiz hale getirip bıraktıkları yumurtalardan samuray arıları çıkıp çoğalmakta ve bu şekilde kokarca ile mücadele edilmektedir. Mücadelede en yüksek başarıyı elde etmek için 7-10 gün süreyle bu mahallelerimiz ile bunlara bitişik mahallelerimizde kimyasal ilaçlı mücadele yapılmaması gerekir. Ancak külleme ve yaprak gübresi uygulaması yapılabilir” dedi.

Son Güncelleme: 07.06.2024 14:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.