Arı Yetiştiriciliği Birliği'nden darp olayına tepki!

28 Mayıs 2024 Salı 11:32
Arı Yetiştiriciliği Birliği'nden darp olayına tepki!

Trabzon ili Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Aksoy ve yönetim kurulu, üyelerine yapılan olumsuz durumlar, engellemelerle ilgili bugün Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın açıklamasında bulundu.

Aksoy yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: "Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olarak arıcılarımızın gezgincilik yapmış olduğu İl Valilikleri, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, İlçe Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve İl-İlçe Güvenlik güçlerine seslenmek istiyorum:

Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliğinin asıl 1500 aday 600 üyesi olan 160bin kovanla arıcılık yapmaktayız. Yıllık 3bin tona yakın bal üretimimiz olmaktadır. Bunun dışında polen, propolis, arı sütü gibi diğer ürünlerinde üretimi olmaktadır ve ayrıca, gittiğimiz bölgelerdeki meyve-sebze gibi ürünlerinde arılarımızla polinasyonunu sağlamaktayız. Bunu Türkiye geneline endekslediğimiz zaman 71bin üye ile 8 milyon kovanla yılda 114bin ton bal üretilmektedir. Bunun ülkemiz milli ekonomisine büyük bir katkı sağladığını biliyoruz. Ancak, yöneticilerimizin ve üniversitelerimizin bu üretim üzerine çalışmalarını da biliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın gerek 2011’de gerek 23 Mayıs 2024’de yayımladığı gezginci arıcılık yönetmeliğinin bazı maddelerinin arıcılığımızı olumsuz yönde etkilemesine rağmen yeni yürürlüğe giren yönetmeliğin sadece kâğıt üzerinde kaldığını, uygulanmadığını veya uygulanamadığını gördük. Yönetmelikte belirtilmesine rağmen köy muhtarlıklarını aşamadığımızı bazı Tarım ilçe müdürlüklerini aşamadığımızı gördük. Bu olumsuzluklar gezginci arıcılığı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuzluklar yetmemiş gibi 50 yıldır gidilen devlet arazilerine köyde kendini bilmez muhtar ve köy imamlarının hakaret ve saldırılarına uğrayıp darp edilen arıcılarımız olmuştur.

24 Mayıs 2024 tarihinde Birliğimize kayıtlı ve yönetim kurulu üyemiz olan Ömer Kuvvet, Trabzon – Akçaabat ilçesinden sevkini alarak Bayburt İli güney dere köyüne arılarını nakletmiş olup sabah saatlerinde arılarını Bayburt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün uygun gördüğü hazine arazisine indirdikten sonra Bayburt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden oturma müsaadesini aldıktan sonra köyden çağırdığı bir otomobille köye dönerken arılığa 150m kala önden traktörle arkasından otomobille yolu kapatılıp köyün imamı ve imam olan kardeşi ve amca oğlunu da yanına alarak arıcımızı araçtan aşağı alınarak şoförle birlikte darp etmişlerdir. Ömer Kuvvet’in beni araması üzerine jandarmayı arayarak, ambulansla alınıp Bayburt Devlet hastanesi aciline kaldırılmış gerekli tedavi yapılmış ancak köy muhtarının beni yanına çağırıp “bu arıları buradan kaldırın, kaldırmazsanız sonucu siz düşünün” gibi tehditlerde bulundu.

Kısaca şunu ifade etmek istiyorum; Bayburt Valiliğinin Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ve Bayburt İl Müftülüğünün bu konuya hassasiyetle eğilmesini ve soruşturmanın selameti açısından imamların ve muhtarların görevden alınmasını talep ediyorum. Bu konuyu hassasiyetle takip edeceğimi gerekirse Cumhurbaşkanımıza kadar sesimi duyuracağımızı kamuoyuna saygıyla arz ediyorum."

Son Güncelleme: 28.05.2024 12:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.