Bağımlılık Tedavisinde Manevi Değerlerin Ve Desteğin Önemi

Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet ediyor. Peki Trabzon'da akşam ezanı kaçta okunacak?

23 Mart 2024 Cumartesi 10:09
Bağımlılık Tedavisinde Manevi Değerlerin Ve Desteğin Önemi

İmsak :04:47 - Güneş :06:12 - Öğle :12:33 -İkindi:15:59 - Akşam:18:43 - Yatsı:20:03

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Din Hizmetleri Uzmanı Hüseyin Usta 

Yüce Allah dünya hayatını ahiret hayatına hazırlık için bir imtihan yeri kılmıştır. Elbette bu imtihanın farkında olmak gerekiyor ki; muvaffak olmak için, kul sorumluluklarını yerine getirmeye çalışsın. Bunu sağlayan, akıl nimetidir. Kuranı Kerimin birçok ayetinde, aklı kullanmaya teşvik etmiş bu yönüyle kulluğun gereklerini yerine getirmek için de aklı kullanarak hareket etmesini istemiştir. Örneğin; Allah o su ile size ekin, zeytin, hurma, üzüm ve daha türlü türlü ürünler de bitirir. İşte bunda düşünen bir topluluk için büyük ibret vardır.(Nahl, 11) O, geceyle gündüzü, ayla güneşi hizmetinize verdi; yıldızlar da O’nun emrine boyun eğmişlerdir. Bunda aklını kullanan bir topluluk için önemli ibretler vardır( Nahl, 12)

Bu üç ayeti kerimenin son kısımlarına bakıldığında, “İşte bunda düşünen bir topluluk için büyük ibret vardır”(11)“Bunda aklını kullanan bir topluluk için önemli ibretler vardır(12)” Bu ayetler, delilleri anlayıp kavrayabilmek, sonuçta ilâhî hakikatlere ve hidayete ulaşabilmek için insanın mutlaka zihin yeteneklerini, aklını kullanması gerektiği bildirilmektedir.

Bağımlılık, kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kullanım/davranış sıklığı azaldığında veya kesildiğinde huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtileri görülür. Bağımlı olan kişilerde özellikle beyin fonksiyonlarında tahribatlar nedeniyle sağlıklı düşünme idrak yönleri zayıftır. Bu durumda da kişi hayatını anlamlandırma ve sorumluluklarını yerine getirme de problem yaşayabiliyor.

Bağımlılık Sürecinde Manevi Desteğin Etkileri

Arınma sürecinde, kişinin kendisinin bunu istemesi ve tedavi sürecinde istenilen ödevleri ve sorumlulukları yerine getirmesiyle olumlu sonuçlar alacağı tecrübe edilmiştir. Bu bilgilerden sonra manevi destek ile ilgili birkaç örnekle konuyu toparlayalım.

Geçenlerde bir İlde bağımlı olanlara tıbbi tedavilerinden sonra manevi destek veren bir yetkiliyle görüştüm. Manevi hastalıkların da tedavisinde ilaç konumunda olan ibadetlerin katkıları ne derece etkili diye sordum. İki Örnek verdi:

1) Elinden Kur’anı hiç bırakmayan genç dedi ki: Hocam, ne zaman aklıma maddeyi kullanma isteği geliyor, hemen açıp birkaç ayet okuyunca o istek geçiyor. Gencin cevabına delil olarak, şu ayeti kerimeyi örnek verebiliriz:

Biz Kur’an’dan öyle bir şey indiriyoruz ki, o müminler için bir şifa, bir rahmettir; zalimlerin ise sadece ziyanını arttırır.(İsra,82)

Bu ayeti kerimede Kur’an’ı Kerimin şifası, müfessirlerce iki şekilde ifade edilmiştir; Birincisi, bazı müfessirler, Kur’an’ı yaşantıyı, hayata hakim kılmakla, bazı müfessirler de Kur’an okumanın, bedenî ve psikolojik hastalıklar konusunda şifa verici tesirinin olabileceği yolunda da görüşler belirtmişlerdir.

2) Ara ara namaz kılan genç : Hocam maddeyi kullanma isteği aklıma geldiğin de hemen abdest alıyorum iki rekat namaz kılıyorum. Maddeyi kullanma isteğim zayıflıyor veya tamamen geçiyor. Gencin cevabına delil olarak: Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayâsızlıktan ve kötülükten meneder. Allah’ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir.(Ankebut,45)

“Hayasızlık” diye çevirdiğimiz fahşâ kelimesi, iffet, haya gibi erdemlerle çelişen söz ve davranışları ifade eder.

“Kötülük” şeklinde çevirdiğimiz münker ise, “aklın ve sağ duyunun çirkin bulduğu, erdemli toplumun yadırgadığı tutum ve davranışlar” anlamına gelir.

Yine Hz. Peygamber (sav)’den rivayet edilen hadisi şerifte: Ey Genç Topluluğu! Sizden evlenmeye gücü yeten evlensin... Evlenmeye gücü yetmeyen de Oruç tutsun. Çünkü oruç onun için bir kalkandır(koruyucu), buyurdu.( İbni Mâce, Nikâh 1) Çünkü oruçla kişi, hem meşru hem de gayrı meşru orucu bozan şeylere karşı kendisini tutmasıdır. Bu durum onun iradesinin kuvvetlenmesine sebep olacaktır..

Sonuç olarak; Kur’an ve hadislerde ve verilen örneklerde de görüldüğü gibi manevi değerlerin bağımlı olanların üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ortadadır. Bağımlılık Rehabilite sürecinde tıbbi tedavi yanında manevi destekte ihmal edilmemeli.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.