Başkan Bekar: "Tarımı iflas eden ülkenin intiharı kaçınılmazdır!"

Bekar, “Devletimizin tarıma daha çok ağrılık vermesini temenni ediyorum olması gereken de budur. Tarımı iflas etmiş bir ülkenin intiharı kaçınılmaz olur.” dedi

12 Mart 2021 Cuma 11:15
Başkan Bekar: "Tarımı iflas eden ülkenin intiharı kaçınılmazdır!"

SONNOKTA RÖPORTAJ - Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar gazetemize açıklamalarda bulundu.

Bekar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ortahisar Ziraat Odası kurulduktan sonra gerçekten Trabzon’da ve Türkiye’de ses getiren bir kurum oldu. Özellikle fındık alanında verdiğimiz mücadele ile. Büyük bir çoğunlukla gelir kaynağının fındık olması nedeniyle bizim çalışmalarımız da ağırlık olarak bu konuda. Tarım alanına giren bir sürü mevzuat vardır ama fındık bunların başında geliyor. Fındıkta verilen mücadele fındıkta uğraşan çiftçinin alın terinin, ürününün hakkını alabilmesi için verilen mücadeledir. Karadeniz’de eski usullerle, babadan deden kalma usuller ile çalışmalar yapılıyor ama birçoğuna baktığımız zaman doğru bir çalışma yöntemi değil. Modern tarım yapılırsa hesaplara göre dönüm başı 200-300 kilogram fındık almak mümkündür. Karadeniz Bölgesi’nde bu imkânı yakalamak için çalışmalar yaptık ve yapıyoruz.”

Başkan Bekar, Sena Yılmaz’a konuştu

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK
“60 tane tarım alanı olan mahallelerimiz var. Bu mahallelerde muhtarlar ile iletişime geçerek halka açık alanlarda fındıkta budama, seyrekleme, gübreleme konularında ders verdik. Çok da faydalı oldu. Fındık alanında onlara uygulamalı olarak göstererek öğrettik. Köylede toplantılar yapmaya başladık. Bu çalışmalarımız 10-15 köyümüzde gerçekleşti. Ancak pandemi olayı çıkınca bu çalışmalar haklı olarak durduruldu. İnşallah pandemi dönemi bittikten sonra çalışmalara kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu göreve geleli 5 sene oldu. Benim hedefim Trabzon’da Ortahisar’da iki tane örnek fındık bahçesi yapmaktır. Gayemiz bu örnek fındık bahçesini yapıp bu yerde 200-300 kilogram fındık nasıl alınır bunu göstermek. Bu ürünün alternatifi yok, olsa bile bunun yerini tutmaz. Yaşatmak için çok çalışma yapmak lazım. Yaşlanan fındıkların değişmesi lazım. Hastalıklar var, onu engelleyen çeşitli etkenler var. Bunlarla da mücadele etmek lazım. Bir yandan yetiştiriyorsun ama bunu yetiştirirken mücadele verilmesi lazım. Ziraat Odaları olarak bu alandaki çalışmalara ağırlık veriyoruz ve bu çalışmalar devam edecek.”

 

ÇİFTÇİNİN SORUNU KREDİLER
“Çiftçinin en büyük sorunu krediler. İş yapabilmesi, işini yürütebilmesi için ucuz krediye ihtiyaçları var. Çiftçilerimiz devlet bankasına yöneldikleri zaman faizlerin yüksek oluşu bellerini daha çok büküyor. Bu alandaki çalışmalarına katkı sunacak devletin bu konuya eğilmesi gerekiyor. Ziraat bankalarının yüksek faiz ile kredi vermesi kabul edilebilir bir şey değil. Çiftçilere bu alanda kolaylıklar getirilmesi lazım. Çiftçilerimiz bu zorluklar neticesinde özel bankalara yöneliyorlar ve oralarda da eziliyorlar. Tarım Kredi Kooperatiflerinin vermiş olduğu krediler geri ödemeleri özellikle bu dönemde sıkıntılar yarattı. Üreticilerin aldığı kredilerin ödemelerinin yapılması için kolaylıklar yapılması gerekiyor. Devlet erteleme yapıyor ama o paralar orada duruyor faizlerini kaldırsa geri kalanı da çok iyi şartlarda yapılmıyor. Bunların daha da iyileştirilmesi için, çare olması için sorunları çözmek için başka formüllerin uygulanması lazım.”

TRABZON’UN BİLMESİ LAZIM
“Bu böceğin esas menşei Çin. Larvalardan yayılıyor. 3 senedir böcek kendine yer buldu. En çok sevdiği mekân fındık dallarının içindeki öz. Başka ağaçta yok. Araştırmalar yapıldı. Biz de onlarla beraber bu araştırmaları, incelemeleri yaptık. Araştırmalar sonucu böceğin fındık dallarının içine girdiği tespit edildi ve mücadele verilmeye başlandı. İlk etapta ilaç kullanıldı ama fayda vermedi. Böcek dalın içine giriyor, yere koyulan ilaç fındık dalının içine fayda etmiyor. Bilimsel olarak ortaya koyuldu ki fındık ocaklarının yok edilmesi lazım. Eğer öyle yapılmazsa bu böceğin önünün alınamayacağına karar verildi. İlk zamanalar devlet bu işin tehlike boyutunun farkında değildi. Tarım İl Müdürlüğüne, Milletvekillerine anlatıldı. İktidarın dikkate alıp buna özel bütçe ayırması takdire şayandır, bunu Trabzon’un bilmesi lazım.”

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA SOKTUK
“Ziraat odaları ne yapar diyenler var ya onların kulağına küpe olsun. Onlar taşın altına elini sokmazken biz taşın altına elimizi soktuk Tarım İl Müdürlüğümüzün teklifi ile. Ziraat Odaları hem hükümete bu konuları aktarmak hem de ne yapabiliriz açısından mütevazı. Bütçelerimizden para toplayıp bu işe başladık. Makineler kiralandı ve işe başlandı. Devlet tehlikenin boyutunu anlayınca bütçesinden bu işe pay ayırdı. Tarım İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere Ziraat Odası Başkanı Ogün Oğuz bu işleri her gün her saat takip ediyor. Devlet şöyle bir olay koydu ortaya; sökülecek yerlerde üreticinin ne kadar fındığı var ne kadar fındık yapıyor tespiti yapılıyor, ardından kilogram başına 15 TL’den 4 senelik hesaplanıyor ve üreticiye veriliyor, sonrasında ise fındıklar sökülüp imha ediliyor. Biz bunu kilogram başına 22 TL’ye ve süreyi de 6 yıla çekerek üreticiye daha çok destek vermek için çalışıyoruz. Çağlayan’daki 320 dönüm arazi ile toplamda 3 bin 200 dekar alanda söküm işlemi tamamlandı. İnşallah başka bir yere gitmez sıçramaz. Tabi başka taraflara da gidilirse çalışmalar yapılacaktır.”

ÜRETİM ARTAR
"Belediyeler ile Ziraat Odaları çok güzel hizmetler yapabilirler. Onların yüklü bütçeleri var, bizimki kısıtlı bütçe. Ben Büyükşehir Belediyesini ziyaret ettiğimde bu teklifi getirdim; onlara ortak projeler yapıp çalışalım diye. Örneği Ordu’da var. Ordu Belediyesi ve Ziraat Odaları el ele vermişler çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Vatandaşın fındıklarını modern tarıma göre budama, gübreleme, seyreklendirme çalışmaları konusunda yardımcı oluyorlar. Ben aynı teklifi burada belediyelere sunmak istiyorum. Önceden de dillendirdim, örnek de gösterdim. Bunu uygulamaya sokmak istiyoruz gelelim bir araya seyrekleme, budama ekibi kuralım. Ortak onar kişilik ekipler oluşturarak ortak çalışmalar yapabiliriz mahallelerde. Birçok daire kuruluyor kurumlarda bir de belediyelerde tarım dairesi kurulsun kötü mü olur? İnşallah önümüzdeki günlerde bunları da sağlayacağız. Bize imkân sağlanırsa, ekipler oluşturup her fındık sezonunda sahada çiftçilerimize yardımcı olmayı düşünüyoruz. El ele verirsek çiftçilerimize modern tarıma uygun çalışmalar yaparız bu çalışmaların sonunda fındık istediğimiz noktada kaliteli olur. Üretim artar, kalite artar daha çok kazanırız.”

ÇARKIN DÖNMESİ LAZIM
“Devletimizin tarıma daha çok ağırlık vermesini temenni ediyorum olması gereken de budur. Tarımı iflas etmiş bir ülkenin intiharı kaçınılmaz olur. Tarımı olmayan bir ülke intihar etmiştir. Tarım olmayınca insanlar ne yiyip ne içecekler bu çarkın daha verimli şekilde dönmesi lazım. Devletin tarıma, çiftçiye daha fazla destek vermesi lazım. Bazı destekler var. Alan bazlı destekte verilen paralar yerinde kullanılıyor ama bazıları bunu istismar ediyor. Devlet bunu iyi tespit edip kontrol etmeli. Devlet bu paraları hizmet daha çok olsun daha kaliteli ürün yetişsin diye veriyor. bunların arttırılması gerekiyor. Ayrıca fındığa verilen destek için teşekkür ediyorum. Fındıkta da bu fiyat oturacaktır, bundan aşağıya gelmeyecektir. Her sene TMO’nun devreye sokulması gerekiyor. Çünkü şuanda satıcı çok alıcı az, serbest piyasa zor uygulanır. Serbest piyasada fiyatların istikrarı için TMO’nun devrede olması lazım. Hatta FİSKOBİRLİK’İN desteklenip, güçlendirilip üreticinin yanında olması için gerekli fedakârlığın yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

Son Güncelleme: 12.03.2021 11:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.