‘Bu yolun sonu’ ÇIKMAZ SOKAK!

Yalı Mahalle Muhtarı Dursun Kara, “Sokağımızda yol yapmışlar ama çıkmaz sokak bunun düzeltilmesi gerekiyor. Mahallelerimizde çok eski binalarımız var; bunlar istimlak edilmeli” dedi

22 Kasım 2017 Çarşamba 09:11
‘Bu yolun sonu’  ÇIKMAZ  SOKAK!

Yalı Mahalle Muhtarı Dursun Kara, Eskiden Faroz adına sahiptik. 1984 yılında Yalı Mahallesi olarak isim değiştirildi. Faroz ismimizi geri alacağız daha önce müracaat ettik. 2019 seçimlerinden sonra müracaat edeceğiz yetkili kurumlara” dedi

Mahallesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Muhtar Kara, sorunları tek tek anlattı. Kara, mahalledeki gençleri uyuşturucu batağından kurtarmak için emniyet ekipleriyle birlikte var gücüyle çalıştığını söyledi. Kara, mahalledeki sokakların dar olmasına da dikkat çekerek bu yetkililerin çalışma yapmasını istedi.

İşte Kara’nın açıklamaları

GENÇLERİ SPORA YÖNLENDİRDİK

Mahallemizdeki gençleri toparladım. Okul, önlerinde aşırı derecede çocuklarımız okula rahat gidemiyordu. Bali, uyuşturucu vardı. Okul müdürleri ve emniyet güçleriyle birlikte istişare yaparak bunların önüne geçtik. 15-17 yaş arası gençlikle oturduk konuştuk. Şuanda bunun önüne geçtik. 25’e yakın virane ev vardı. Bu virane evlerde uyuşturucu kullananlardan arındırmak için binaları yıktırdım. Gençlerimizi spora yönlendirdik.  İki tane çocuk parkı yaptırdık. Çocuklarımız burada gelip oyun oynayabiliyor. Aynı zamanda spor aletlerimizde mevcut burada çocuklarımız ve vatandaşlarımız sporunu yapabiliyor, oturabiliyor. Doğalgaz,  tesisatı yapıldı. Bazı tarihi evlerimizin dokusunun korunması için çalışmlar gerçekleşti. Tarihi dokulara zarar vermeden binalarımızı koruduk.

SOKAKLARIMIZ ÇOK DAR

Mahalle sokaklarımız çok dar olduğu için çalışma alanı çok kısıtlı oluyor. İş makinaları rahatça sokkalarımızda çalışamıyor. Bir sokaktan başlayıp bir sokağa hemen geçemiyoruz. Sokaklarımız dar olmasına rağmen Ortahisar Belediyesi bize çok dstek oluyor. 22 mahallem var, 8 tanesine büyük araçları sokamıyoruz. Bir yangın olsa itfaiye araçları giremez. Aynı zamanda hastamız olsa ambulans giremiyor. Bu sorumuz çok ciddi. Bir sokağımızda yol yapmışlar ama çıkmaz sokak bunun düzeltilmesi gerekiyor.

YOLLAR SIKINTILI

Doğalgaz çalışmalarımız bitti; yalnız şuanda yüklenici firmadan memnun değilim. Zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Üç tane arnavut taşı (tarihi taşlar) var. Bunların yapılması gerekiyor. Bazı yollarımızda parkelerin sökülüp yeniden yapılması gerekiyor. Yollarımız sorunlu. Çamurdan vatandaş evine gidemiyor; çocuklarımız evine gidemiyor. Asfalta beton döktüler olmadı, bir kontrol yok, kimse kontrol etmiyor. İki, üç aydan beri her yer yama oldu. İnsanlar rahatça caddelerden geçemiyorlar.

ESKİ BİNALAR İSTİMLAK EDİLMELİ

Ortahisar’a gelen ödenek kısıtlı olmasıyla beraber her zaman Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, imkanlar ölçüsünde mahallemizin sorunlarıyla ilgileniyor. Yer imkanımız da kısıtlı. Sahilde bir gençlik merkezi istiyorum ama burasının yönetimi Büyükşehir Belediyesi’ne ait, müracaat ettik. Bir tane çocuk parkını yapmak istiyorum.  Mahallelerimizde çok eski binalarımız var; bunların istimlak edilmesi gerekiyor.  Belediye yetkililerinden bu kullanılmayan evlerin yıkılmasını istiyoruz.

İŞSİZLİK EN BÜYÜK SORUN

En büyük sorunumuz işsizlik. İŞKUR’un açtığı iş programlarına en fazla 3 kişi ya da 5 kişiye iş sağlayabiliyoruz. Vatandaşımız geliyor iş istiyor.  İŞKUR’un açtığı iş programlarına en fazla 3 kişi ya da 5 kişiye iş sağlayabiliyoruz.  Bakanlarımıza, belediye başkanlarımıza iletiyoruz. Fakat günde on beş kişi geliyor bazen. İşsizlik oranımız yüzde 70’in üzerinde. Gittikçe hayat şartları pahalanıyor. Bazen öyle oluyor ki vatandaş, okula gidecek öğrencinin kırktasiye malzemelerini alamıyorlar. Bize geliyorlar elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama imkanlarımız çok kısıtlı. Valimizle, kaymakamlarımızla, bakanlarımızla istişare yaparak vatandaşın bir nebze olsun sıkıntısını çözmeye çalışıyoruz. Ama istihdam yok, vatandaşın parası yok, bazılarının kimsesi yok, dul, eşinden ayrı olanlar var. İster istemez mahallelimizin durumu ekonomik anlamda kötü.

FAROZ İÇİN MÜRACAAT EDECEĞİZ

Eskiden Faroz adına sahiptik. 1984 yılında Yalı Mahallesi olarak isim değiştirildi. Bununda nedenini sorduğumuzda Rum ismi olduğu için değiştirildiği söyleniyor. Trabzon’da çoğu yerin isminde Rum isimleri yer alıyor. Trabzon’un ismini bile düşünmek gerekiyor bu şekilde bakarsak. Merkezde burayla birlikte 5 tane Yalı Mahallesi geçiyor. Faroz ismimizi geri alacağız daha önce müracaat ettik. 2019 seçimlerinden sonra müracaat edeceğiz yetkili kurumlara.

KOLBASTIYI  DEĞİŞTİRDİLER

Küçüklükten beri kolbastı, oynayan birisiyim. KTÜ hocalarından teklif geldi bizlere, çocuklar hep beraber çalışalım öğrencilerimede öğretelim dedi. Normal kolbastıda kendini yere atmalar falan yoktur. Kolbastıyı değiştirerek farklı bir kareografi yaratılmaya çalışıldı. Bunu kabul etmeddik çünkü bu oyunun belli bir kareografisi yok. Dakikalık ya da saniyelik bir dans değil. Bu doğaçlama olacak bir oyundur. Dakikalı ya da saniyelik bir şey değil. Dansımızı niye bu şekilde sınırlayarak oynayayım. O an içimden ne geçerse o şekilde oynamalıyım. Ezber bir dans değil. Birileri adımızı kullanarak para kazandılar. Çocukların ellerine birkaç kuruş para tutuşturup oyunumuzu değiştirerek para kazandılar. Ama oynanan oyunun uzaktan yakından kolbastı ile alakası ile yok.

 sonnokta gazetesi Yadigar AYGÜN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.