Emanete fındık vermeyin

Ergan, “Fındık piyasasında fiyata etki eden faktörlerin başında emanet alım uygulamasıdır. Trabzon Ticaret Borsası olarak emanete fındık verilmesine karşıyız” dedi

28 Kasım 2017 Salı 11:47
Emanete  fındık  vermeyin

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Ergan önemli açıklamalarda bulundu. Ergan, yeni dönemde özellikle fındık sektöründe yaşanması muhtemel gelişmeler düşüncelerini bizimle paylaştı. Ergan, düşük fındık fiyatları ile ilgili “Serbest piyasa koşulları fındık alım fiyatlarını belirlemektedir” diyor. Fındık üreticilerini de uyarmayı ihmal etmeyen Ergan, “Trabzon Ticaret Borsası olarak emanet uygulamasını karşıyız” dedi

15 YILDIR FINDIKLA UĞRAŞIYORUM

Bize kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Yomralıyım.15 yıldır fındık işiyle uğraşıyorum. Dolayısıyla borsadayım. Bir ay önce bu göreve seçildim. Bilindiği üzere Trabzon Ticaret Borsası önemli bir yerdir. Bu makamda her şeyin en güzelini hayata geçirmek için gayret sarf etmek zorundasınız. Bu bizim için onur meselesidir. Umarım bundan sonra ki çalışmalarımız da güzel olacak.

ETKİ ALANI ULUSLARARASI

Trabzon Ticaret Borsasını çalışmalarını sıralayabilir misiniz?

Trabzon Ticaret Borsası’nın görev alanı il geneliyle sınırlıdır. Ancak söz konusu fındık olduğunda üretimin yüzde 8-9’unu karşılamasına rağmen, ticaretin yüzde 50’sinin yapıldığı bir ili, Trabzon’u temsil ettiği için etki alanı ulusal ve uluslararası düzeydedir. Resmi görevimiz makbuz kesen ve vergi mükellefi olan müstahsillerin borsaya kaydı kanunen zorunludur. Temsilcileriyiz. Ticari anlamda müstahsillerimizi bilgilendirme, kontrol etme görevlerimiz arasındadır. Borsamızın kayıtlı üye sayısı 260’tır.. 1926 da kurulmuş olan borsamız, özellikle son 15 yılda sektörde önemli çalışmalara imza atmıştır.

İLK SIRALARDAYIZ

Borsanın Türkiye’deki emsalleri arasındaki yeri hakkında neler söylersiniz? Bulunduğu bu yer size göre yeterli midir?

Borsamızın Türkiye genelindeki emsalleri arasında önem bakımından ilk sıralardadır. Sürekli faaliyetleriyle gelişen, istatiksel anlamda yükselen bir borsadır. Biz yeni dönemde bu çalışma temposunu koruyacağız.  Özellikle istatiksel anlamda çalışmalar yaparken, buna iştigal ettiğimiz ürünlerle ilgili dolaylı faaliyetleri de ekliyoruz. Ülke, bölge ve Trabzon ekonomisine daha iyi olması için katkı sağlamaya çaba gösteriyoruz.

SON 10 YILIN ORTALAMASI 40 TON

Bölgemizdeki fındık üretimi ile bu yıl ki düşük alım fiyatları hakkında neler söyleyeceksiniz?

Trabzon’da 65 bin hektar alanda fındık tarımı yapılmaktadır. Ancak ekli alana göre istenilen verim elde edilemiyor. Son 10 yılın ortalaması yıllık olarak 40 bin ton civarındadır. Bunu şöyle bir örnekle açıklarsak bir dekar alandan elde edilen fındık mahsulü 100 kilonun altına düştü. Bunun sebebi bahçelerdeki fındık ağaçlarının yaşlı oluşu, gerekli şekilde bakımlarının yapılmayışıdır.

62 ÖRNEK BAHÇE OLUŞTURDUK

Biz mevcut olumsuzluğa dikkat çekmek için ilimiz genelinde 62 örnek bahçe oluşturduk. Buralarda verimi ile kaliteyi arttıracak ürün elde etmeyi sağlayıp dolayısıyla verimde alan maliyetlerini düşürmek hedefimizdir. Ayrıca mevcut fındık ağaçları yerine üstün verim alınacak türleri farklı sistemlerle dikiyoruz. Bu konuda Türkiye’ye örnek olduk. Şunu belirteyim; oluşturduğumuz örnek bahçelerden ürün almamız için önümüzdeki 3 – 4 yıl daha beklemek mecburiyetindeyiz.

EMANETE BORSA OLARAK KARŞIYIZ

Bu sene fındık alım fiyatlarının düşük olduğu yönünde vatandaşlarımızın serzenişleri mevcuttur. Buna cevabımız ülkemizde uygulanmakta olan serbest piyasa koşulları fındık alım fiyatlarını belirlemektedir. Şunu belirtmek isterim ki, fındık piyasasında fiyata etki eden faktörlerin başında gelen emanet alım uygulamasına Trabzon Ticaret Borsası olarak karşıyız. Satılan fındığa teşvik ödenmesinden yanayız. Araziye verilen teşvik üreticiyi de, üretimi de olumsuz etkiliyor. Ama başka alanlarda uygulamaya konulan teşviklerden yanayız.

DEMİRYOLU KALKINDIRACAK

Trabzon’daki mega projeler hakkınızda düşünceleriniz neler? Özellikle yatırım adası ve demiryolu projeleri ile ilgili…

Son yıllarda Trabzon’da kurulmasının gerekliliği üzerine çok konuşulan yatırım adasının faaliyete geçirilmesinden yanayız. Ayrıca demiryolunun şehrimizi kalkındıracağına olan inancımız tamdır. Şunu belirtmeyi uygun görürüm ki; Trabzon – Erzincan ile Trabzon – Batum ve Trabzon – Samsun demiryolu hatlarından hangisinin daha doğru yatırım seçeneği olacağı şeklindeki görüşlere şu cevabı vermeyi uygun görürüz. İki projede Trabzon’a katkı sağlayacaktır. İnancımız budur.

YAYLACILIK MODERN

USULLERE GÖRE YAPILMALI

Bölgemizin olmazsa olmazı konumundaki yayla ve yaylacılık üretimleri hakkında neler söylersiniz?

Bölgemizde yayla ve yaylacılıktan elde edilen üretimler önemlidir. Her ikisi de geliştirilmelidir. Yaylacılık modern üretim usullerine göre yapılmalıdır. Bu yönde yaylacılığı geliştirici yöntemler uygulanmalıdır. Yeni dönemde üzerimize düşeni yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Başından beri izlenen yol haritamıza göre yolumuza devam edeceğiz. Çalışmalarımızı buna göre sürdüreceğiz

sonnokta gazetesi  Sönmez Çak

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.