Hacısalihoğlu: Mesleki eğitim konusunda ailelere büyük görev düşüyor

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, iş dünyası olarak yetişmiş insan bulma konusunda güçlük çektiklerini ve bu durumun mesleki eğitimin önemini artırdığını belirterek, “Ailelere büyük görev düşüyor. Çocuklarının kapasitelerini bilerek, onları uygun eğitim dallarına yönlendirerek hayata bir an önce atılmalarını sağlamalılar” dedi.

05 Ekim 2017 Perşembe 13:56
Hacısalihoğlu: Mesleki eğitim konusunda ailelere büyük görev düşüyor

Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Sektörü İşbirliği Toplantısına Trabzon Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, protokol üyeleri, eğitimciler ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmalarında söz alan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, gençlerin istihdama katılmasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi:“Bu doğrultuda bütün ülke seferber olmuş durumda. Gençlerimizin okullardan başlayarak yetiştirilmesi en doğrusu. Gerçekten devletimiz üzerine düşeni bu konuda yapıyor. Eğitim sistemimizde de noksanlıklarımız var ama bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Ailelere de büyük görev düşüyor. Trabzon’da mesleki okullarımızda 15 bin öğrencimiz var. Bunların içinde 2 ve 4 yıllık fakültelere geçenlerin sayısı çok düşük. Demek ki öğrencilerimiz bu arada sıkıştı kaldı. Önemli olan onları hayata hazırlamak ve sektörün ihtiyacını giderecek şekilde yetiştirmek. Gençlerimizin istihdam gereken sektörlerde eğitim görmeleri, eğitim sürecinde de kendilerini tam olarak yetiştirmeleri ve hayata erken atılmaları arzu edilendir.”

EN BÜYÜK GÖREV AİLELERE DÜŞÜYOR

Piyasanın en büyük ihtiyacının yetişmiş insan gücü olduğunu vurgulayan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:“Maalesef iş dünyası temsilcileri olarak yetişmiş insan bulamıyoruz. Birbirini suçlayarak bir yere varmak mümkün değil. Devletimiz ve bakanlığımız elinden gelenin fazlasını bile yapıyor. Stajyerlere bile para verecek duruma geldi devlet. Burada bence ailelere büyük görev düşüyor. Çocuklarının kapasitelerini bilerek, onları uygun eğitim dallarına yönlendirerek hayata bir an önce atılmalarını sağlamalılar. Her aile çocuğunun mühendis olmasını istiyor. Gençlerimiz hayata atılırken bir meslek okulunu bitirene kadar bir işyerinde de kendini iyi bir şekilde yetiştirirse, okuldan sonra askerliği biter bitmez hayata atılmış oluyor. Bir mühendisin eğitimi, sonrasında iyi bir iş bulması neredeyse 10 yılı alıyor. Bu arada ailenin girdiği masraf da bir daire parasını buluyor. Bunları gençlere iyi anlatmak lazım. Gençlerimizin hayata erken atılıp ülkenin ihtiyacı doğrultusunda bu ülkeye hizmet vermek için yetiştirilmesi gerekiyor. Bu hesabı yapan birçok arkadaşımız var ama genelde sadece, ‘benim oğlum da mühendis senin oğlun da mühendis’ demek için bu işin peşini bırakmıyoruz. Sonuçta iş için eleman ararken karşımıza çıkan herkes üniversite bitirmiş ama hiçbir vasfı yok. Bu konuda Avrupa seviyesine gelmek üzereyiz. Noksanlarımız var ve tamamlanabilir. Sonuç odaklı uygulamalarla gençlerimizi bir an önce meslek sahibi yapmak önemli. Yetişmiş insan gücünü bir an önce sağlamalıyız. Gençlerimizin yönlenmesi konusunda gerekli çalışmaları ve tanıtımları yapmalıyız. Mesleki eğitim yüzde 34 olarak karşımıza çıkıyor. Geçmişte de yüzde 25’ler civarında seyrediyordu. İstediğimiz hedefe tam anlamıyla ulaşamıyoruz. Sanılıyor ki mühendis olunca çok uçuk maaşlar alınacak. Ama bir insan iyi bir teknik eleman olursa da iyi maaşlar alabiliyor. Buna da ihtiyaç var. Bunları hepimiz dikkate almak zorundayız. Tanıtımlarda ön plana çıkarmak zorundayız. Özel sektör olarak bizler bu konuda eğitimden, tanıtımdan başlamak üzere gereğini yapıyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüzle de önemli ve güzel çalışmalarımız devam ediyor.”

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, katılımcılara mesleki eğitimle ilgili sunum yaptı. Toplantı, okul müdürleri ve sektör temsilcilerinin görüşlerini belirtmesinin ardından sona erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.