İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu’ndan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman’a Ziyaret

16 Şubat 2023 Perşembe 09:56
İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu’ndan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman’a Ziyaret

6 Şubat 2023 Tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından, deprem bölgesine, depremzedelere yardımlar ve Trabzon’da yapılabilecek geleceğe yönelik hususlar hakkında İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Yönetim Kurulu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili  Sn. Atilla ATAMAN’ı  makamında ziyaret etti.

Ziyarette; İMO Trabzon Şube Başkanı Mustafa TİRYAKİ depremin ülkemize etkileri konusunu dile getirerek “6 Şubat 2023 pazartesi günü,  Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde ve ardından Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Depremler, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde yaygın bina göçmelerine ve ağır bina hasarlarına yol açmış, çok sayıda yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. İzlenen hasar, çok geniş bir alanda hissedilen ve büyük bir alanı etkileyen yer hareketinin ivme hızları ve yer değiştirmelerinin çok yüksek olduğunu göstermektedir. Aynı gün içerisinde oluşan büyük depremler, özellikleri ve sonuçları itibariyle depremler tarihine geçecek niteliktedir. Depremler doğa olaylarıdır. Afete dönüşmesinin nedeni ise insan eliyle yapılmış yapılardır. Yapı üretim sürecinin tüm gerekliliklerine uygun olan bir yapılaşma söz konusu olsaydı, deprem yönetmeliğinin tasarım felsefesine uygun olarak binalar yine hasar alacak, hatta belki büyük kısmı ağır hasar alacak, ancak insanların içerisinden çıkmasını sağlayacak davranışı gösterecek, deprem afete dönüşmeyecekti. Ülkemizde 1999 Sakarya,  Gölcük ve Düzce depremlerinin ardından mevzuat ve teknik çalışmalar yeniden ele alınmış, deprem yönetmelikleri revize edilerek yürürlüğe girmiş bu tarihlerden sonra yapılan binaların deprem davranışlarının daha dirençli olması için gayret gösterilmiştir. 2007 ve 2018 yıllarında yayınlanan deprem yönetmeliklerin de  ihtiyaç duyulan değişikler yapılmıştır. 6 Şubat depremleri teknik, mevzuat ve uygulama açısından bazı hususları gözden geçirmeyi gerektirebilir. Bundan sonraki süreçte kamuoyunun ve biz dahil bütün ilgililerinin buna yoğunlaşmasını bekliyoruz. Trabzon özelinde ise deprem risk haritasına bakıldığı zaman en güvenli  20 il içerisinde  olan şehrimizde mevcut yapı stokunun diğer etkiler korozyon heyelan ve deprem çerçevesinde de değerlendirilmesi ve örnek teşkil edecek  yapısal performansa yönelik envanterin Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizle bir protokol çerçevesinde detaylı bir şekilde hazırlanması için elimizden geleni yapmaya hazırız. 

 

TRABZON MİLLETİMİZİN EMRİNDEDİR
Deprem sonrası tüm ülkemizde olduğu gibi Trabzon’un gösterdiği dayanışma, yardım, misafirperverlik nedeniyle gurur duyduğunu belirten Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, “Başta Trabzon olmak üzere Giresun, Gümüşhane, Sinop ve benzeri 20 ilimiz deprem risk haritasında güvenli iller arasında gösterilmektedir. Deprem sonrası Büyükşehir Belediyemiz, Valiliğimiz öncülüğünde diğer kurum-kuruluşlarımız ve halkımızla birlikte deprem bölgesine etkin yardım ve destekte bulunmuş, üzerine düşeni harfiyen yerine getirmiştir. Maraş’ı ‘kahraman’, Antep’i ‘gazi’, Urfa’yı ‘şanlı’ yapan neslin evlatları olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi arama kurtarma ekipleri görev mahallinde çalışmış ve dün itibarıyla geri dönmüştür. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki biz 16 devlet kurmuş bir milletin parçası olarak 10 ilimizi yeniden çok daha iyisiyle kurarız. Turizme hizmet eden, sezonu içinde turistlerin emrinde olacak tesislerimiz, şu anda depremzedelerimizin emrindir. Trabzon’daki otel, pansiyon ve konaklama tesislerinin her birine gösterdikleri hassasiyet nedeniyle yürekten teşekkür ediyorum. Trabzon halkına ilk günden itibaren sergiledikleri hassasiyet ve ‘Evimiz Evinizdir’ kampanyasına gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu kampanya çerçevesinde depremzedeleri konuk etmek isteyen ciddi manada hemşehrimiz kayıt yaptırmıştır. Güvenli coğrafya olan Trabzon, milletimizin ve depremzedelerimizin emrindedir. Öte yandan yapı envanterine yönelik ortak çalışma önerinizi değerli buluyorum. Bu durumu deprem mahallinde olan Büyükşehir Belediye Başkanımızın da değerlendirdiğini biliyorum. Kendisi Trabzon’a döndüğünde ilgili sivil toplum örgütleri ve meslek disiplinleri ile bir araya gelerek gerekli adımları atacağını biliyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.