İNSAN VE GAYE

Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet ediyor. Peki Trabzon'da akşam ezanı kaçta okunacak?

01 Nisan 2024 Pazartesi 12:02
İNSAN VE GAYE

İmsak :04:30 - Güneş :05:57 - Öğle :12:30 -İkindi:16:04- Akşam:18:53- Yatsı:20:15

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Yomra Vaizi Yılmaz BAYRAM

Kainatta yerde ve gökte bildiğimiz bilmediğimiz alemlerde hiçbir varlık amaçsız yaratılmamıştır. “Biz göğü yeri ve ikisi arasındakileri boş yere yaratmadık.” (Sa’d 27) “Biz gökleri yeri ve bunlar arasında bulunanları oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık. Biz onları sadece yüce bir amacı gerçekleştirmek üzere yarattık. Fakat insanların çoğu bunu bilmiyor.” (Duhan 38-39)

Sanat harikası olan büyük alem diye de tarif edilen insanı Yüce Rabbimiz bizlere şöyle tarif etmektedir. “(ona) ruhumdan üfledim yani onu değerli ve şerefli kıldım onu ellerimle kudretimle yarattım.” Sad 72-75)

“Gerçekten biz İnsanı en güzel biçimde yarattık.” (Tin 4)

“Biz hakikaten insanoğlunu şerefli kıldık. Onları (çeşitli nakil vasıtaları ile) karada ve denizde taşıdık. Kendilerine temiz güzel güzel rızıklar verdik. Onları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık.” (İsra 70), “Allah yeryüzünde her şeyi sizin için yarattı.” Bakara 29)

Ayet-i Celilelerde değerli kılınan bu insan başıboş amaçsız yaratılabilir mi?

“İnsan kendisinin boş yere yaratıldığını mı zannediyor.” (Kıyamet 36),

O halde Yüce Rabbimiz insandan ne istemektedir. Bunları şu şekilde ifade etmek mümkündür.

1- İman etmek,

“Ey insanlar! Peygamber size Rabbinizden hak ve hakikatlerle dolu Kur'an'ı getirmiştir. O halde kendi iyiliğiniz için iman eden. Eğer inkar ederseniz bilin ki göklerde ve yerde ne varsa şüphesiz hepsi Allah'ındır.” (Nisa 72)

2- Allah'a, Rasulüne iman ve ittiba etmek.

“(Ey Muhammed) de ki; Ey insanlar! Şüphesiz ben yer ve göklerin hükümranlığı kendisine ait olan Allah'ın hepinize gönderdiği peygamberiyim. “O’ndan başka ilah yoktur. O diriltir ve öldürür. O halde Allah'a ve onun kelamına (sözlerine) inanan Rasulüne, o ümmi Peygambere iman edin, ve ona uyun ki doğru yolu bulasınız.” (Araf 158)

3- Allah'a kulluk etmek, ibadet etmek.

“Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet edin. (Rabbinizi layıkı ile tanıyın O'na kulluk edin ki Allah'a karşı gelmekten sakınırsanız.” (Bakara 21)

4- Allah'tan sakınmak.

“Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Çünkü kıyametin sarsıntısı çok büyük bir şeydir.” (Hac 1) “Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. (Rabbinizin emir ve yasakları konusunda duyarlı ve bilinçli olun) O gün ana babanın evladına faydası olmadığı gibi evladın da ana babasına hiç bir faydası dokunmaz. Unutmayın ki Allah'ın va’di mutlaka gerçekleşecektir.” (Lokman 33)

5- Dünya hayatı sizleri aldatmasın.

“Ey insanlar! Allah'ın vaadi mutlaka gerçekleşecektir. Öyleyse dünya hayatı kesinlikle sizleri aldatmasın. Şeytan sizi Allah ile (yanlış inançlara saptırarak) aldatmasın. Şüphesiz şeytan düşmanınızdır. Onu düşman belleyin. Çünkü şeytan kendisine uyanlara cehennemlikler arasına çağırır.” (Fatır 5-6)

6- Kur'an'a sımsıkı sarılmak.

“Ey insanlar! Size Rabbinizden burhan (peygamber) geldi. Biz (onun vasıtasıyla) size apaçık bir nur (Kur'an'ı) indirdik. Allah'a inanıp kitabına sımsıkı sarılanları O Allah (c.c) rahmetine girdirecek onları kendisine giden doğru yolu onlara ulaştıracaktır.” (Nisa 174 175)

7- Helal olan şeylerden yemek.

“Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyin. şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara 168)

Sonuç olarak şunu ifade edelim ki Yüce Rabbimiz hiçbir varlığı ve insanı hedefsiz amaçsız ve gayesiz yaratmamıştır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.