Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’nün ilimizdeki tanıtımının gerçekleştirmesi amacıyla, tanıtım ve istişare toplantısı gerçekleştirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Varol DUR, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Oğuz DÜZGÜN, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Servet KABA, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akif CİNEL, Karadeniz Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Bünyamin ER ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Arsin OSB, Vakfıkebir OSB, Şinik OSB, Beşikdüzü OSB temsilcileri katılım sağladı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akif CİNEL imzalanan protokolün istihdama katkı sağlayacağına inandığını belirterek Türkiye’de mesleki eğitim politikalarının devamlılığının nitelikli iş gücüne yaptığı olumlu katkılarıyla birlikte ülkemizin gelişmesini hızlandıracağını ifade etti.
Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Varol DUR mesleki eğitim önemine vurgu yaparak özellikle dijitalleşen sanayinin getirdiği yeni meslek alanlarında işgücü piyasasının aradığı nitelikli işgünün mesleki alanda iyi yetişmiş insan gücü ile mümkün olabileceğini ifade etti. İşgücüne nitelik kazandırılması konusunda Türkiye İş Kurumu olarak Aktif İş Gücü Programları düzenlediklerini belirtti. Aktif İş Gücü Programları kapsamında İŞKUR İl Müdürlükleri, Üniversiteler, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri iş birliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde Mesleki Eğitim Kurslarının düzenlenmesini sağlayacak olan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolünün ülkemize hayırlı olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.
İşverenlerin mesleki bilgi ve beceriye sahip nitelikli eleman istihdam etme konusunda zorluk yaşadığını belirten Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Servet KABA “Gerek Mesleki Eğitim Kursları gerekse İşbaşı Eğitim Programları ile işgücüne nitelik kazandırarak iş arayanların tecrübe eksikliklerini gidermekteyiz. Gelişen sanayinin ortaya çıkardığı yeni meslek alanlarında özellikle stratejik sektörler olarak tanımlanan savunma sanayi, yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji alanlarındaki nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu yeni mesleki becerilerinin kazandırılmasına yönelik uygulamalar bu protokol sayesinde gerçekleştirilecektir” dedi.
Kaba sözlerine şöyle devam etti; ”İlgili protokol kapsamında nitelikli işgücünün yetiştirilmesi amacıyla teorik eğitim kısmı üniversiteler tarafından, uygulamalı eğitim kısmı ise Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri firmaları tarafından verilecektir. Bu sayede gelişen teknoloji karşısında ortaya çıkacak olan işgücü açığı karşılanmış olacaktır.”
Toplantı, toplantıya katılan diğer katılımcıların soruları, katkıları, görüş ve önerileri dinlenerek sona erdi.