Muhtarlar altından köprüdür

Trabzon Muhtarlar Derneği Başkanı Bekir Aktürk: “Muhtarlar öncelikle nerede durması gerektiğini, etkisini, yetkisini; en önemlisi edebini ve adabını iyi bilmelidir”

06 Aralık 2017 Çarşamba 11:42
Muhtarlar altından köprüdür

On yıldır muhtarlık, daha önceden de uzun yıllar azalık yaptığını belirten Trabzon Muhtarlar Derneği ve  Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, “Bu işin hamurundan geliyorum. Bugün ki muhtar arkadaşlarımızın durumunu değerlendirecek olursam, bazı arkadaşlarımızda ‘yetki zehirlenmesi’ var. Aslına bakarsanız muhtarların yetkisinden çok sorumluluğu var. Çünkü yetkisi çok kısıtlı. Bana kalırsa bunların da düzenlenmesi gerekiyor. 1924 ve 1944’den kalma mahalle ve köy kanununa binaen görevimizi yürütüyoruz. Muhtarların görevleri ve yetkileri günümüz şartlarına göre tekrar düzenlenmeli” dedi.

MİLLETLE KUCAKLAŞIYOR

Cumhurbaşkanının düzenlendiği muhtarlar toplantısı ile ilgili konuşan Aktürk, “Muhtarların köşke davet edilmesi aslında çok önemlidir. Cumhurbaşkanımız muhtarlar nazarında milleti çağırıyor demektir oraya. Milletiyle kucaklaşıyor. Çünkü toplumun milletin ortak görüşünü temsil ediyor muhtarlar. Şöyle ki, mahallesinde, köyünde her görüşten insan oy veriyor o muhtara. Aslında iki mühür vardır biri cumhurdur, cumhurbaşkanının temsil ettiği diğeri de muhtardır, halkı temsilen. Bu gerçekleştirilen toplantılar da iki mührün birleştiği noktadır" diye konuştu.

TOPLANTILAR TRABZON’DA BAŞLADI

Aktürk, “Belki kamuoyunun gözünden kaçmış olabilir fakat hatırlatmak gerekirse muhtar toplantılar 2013 yılında bakanımız Erdoğan Bayraktar eliyle Trabzon’da başlamıştı. Türkiye’nin tüm muhtarlarını toplayarak startı memleketimizde verdi. O coşku, o dayanışma ortamı cumhurbaşkanımız sayesinde halen devam ediyor” dedi.

GÖREVLERİNİ İYİ TAŞIMALILAR

Aktürk sözlerine şöyle devam etti: “Muhtarlar nasıl kanun çerçevesinde görevlerinin başına geldilerse, aynen o şekilde kanuna bağlı kalarak görevlerini sürdürmelidir. Bazı arkadaşlarımız maalesef bu işleri taşıyamayarak ‘ben muhtar oldum belediye başkanına kafa tutarım’ gibi bir düşünceye bürünüyor. Bu kesinlikle yanlıştır. Muhtarlarımız şunu çok iyi bilmelidirler. Görevleri, mahallesindeki vatandaşın sorununu, problemini, aksaklığını belediyeye bildirmek. Ulaşımda, güvenlikte yahut başka bir konuda ilgililere iletmektir. Belediyeye nasıl çalışacak olduğunu öğretmek değildir. Devlette buna karşılık yapacaklarını halka aktarmak durumundadır. İşte muhtarlar bu aradaki altın köprüyü oluşturmaktadır. Ama bu köprüyü yanlış söylem ve eylemlerle kirletmemek gerekir.”

HALKIN BİRİNCİ TEMSİLCİSİYİZ

Vatandaş sabah kalktığında bize geliyorsa muhtarlar vatandaşın, halkın birinci temsilcisi demektir. Trabzon’da 692 tane mahalle var. Eğer bu mahallelerde muhtar olmasa her sorunu olan valiliğe, kaymakamlığa gidecek. Bu sefer de devletin kapılarında gereksiz bir yığılma meydana gelecek. Muhtarlar işte tam bu noktada bir ön set oluşturmakta. Sorunu öncelikle bizler çözebiliyorsak çözüyoruz. Etkin olamadığımız noktada da daha etkin kurum, kuruluşlara vatandaşı sorunlarını iletiyoruz. Bizim görevimiz zaten budur. Müracaatı yapıp bunun takibini gerçekleştirmek.

HIRSLA DEĞİL AKILLA

Halkın seçtiği muhtarların topluma yeri geldiğinde önderlik edeceği için asla hırsıyla değil her zaman aklıyla hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Aktürk, “Bir sorunu çözüm yoluna giderek halletmelidir. Sorunu büyüterek değil. Bizim görevimiz mahalledeki ihtiyaçları gidermek ve bu konuda gerekli işlemleri yapmaktır. Kalkıp yetkililere nasıl iş yapılacağını öğretmek değildir. Fikirleri sorulduğunda tabi ki düşüncelerini aktarmalıdır. Fakat bunu yeri geldiğinde kendini yönetici olan karşıdaki kişinin yerine koyarak düşünmeli ve konuşmalıdır” şeklinde konuştu.

BELEDİYE MECLİSLERİNE KATILMALI

Vatandaşların aklında soru işareti olan  bir konuya açıklık getirmek gerekirse diyen Aktürk sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Muhtarlar istediği her zaman, her konuyla ilgili kendilerine bir muhatap bulabilirler. Sadece dikkat etmeleri gereken her kim hangi alanda yetkiliyse ilgili kişisine ulaşmaktır. Muhtarın yetkileri belli. Ne olmalı, ne değişebilir diye soracak olursak da, mesela muhtarlar belediye meclislerine katılabilir. Onlara da söz hakkı verilmeli."

 SONNOKTA GAZETESİ Onur ŞAFFAK

Son Güncelleme: 06.12.2017 11:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.