Ölünce mi koltuğu bırakacaksınız?

Uzun süre görevde kalan STK başkanlarını eleştiren Trabzon Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Davut İlik, “3 dönemden sonra kesinlikle tekrar aday olmamalı. 35-40 senedir odanın içinde olanlar var. Ölünce mi bu koltuğu bırakacaksın? Açsana gençlerin önünü” dedi

06 Aralık 2017 Çarşamba 09:31
Ölünce mi  koltuğu bırakacaksınız?

Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Davut İlik, şehri yöneten isimlerin değişmesinin gerektiğini belirtti. İlik, siyasetten spora birçok konuda açıklamalarda bulunurken Fırıncılar Odası’nın çalışmaları hakkında da bilgilendirdi. İlik, oda olarak kongrelerini 8 Ocak’ta yapacaklarını ifade ederek, fırıncı esnafının istikrar istediğini söyledi.

Başkan İlik, ayrıca uzun süre görevde kalan bazı STK ve meslek odalarını da eleştirdi. İlik, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın uygulamaya koyduğu 3 dönem kuralı meslek odalarında da uygulanmalı” dedi. İşte İlik’in açıklamaları:

KİMSEYİ ÖTEKELİŞTERMEDİK

2014 yılında necip delegelerimizin takdiri ile göreve geldim. Göreve geldiğimde, ‘Biz kimseyi öteki yapmayacağız’ demiştik. Allah nasip etti biz bu göreve geldik. Biz Trabzon’daki fırıncımız arasında ki  birlik ve beraberliği sağladık. Bunu yaparken kimseyi şikayet edici değil, toparlayıcı ve bütünleyici olduk. Trabzon’da ekmek piyasası yerlerde geziyordu. Biz göreve gelmeden önce her telden ses çıkıyordu. Haksız rekabet vardı. Fırıncı esnafı batma noktasındaydı. Biz o dönem ‘Ne yapabiliriz de bu esnafı ayağa kaldırabiliriz’ diye düşündük. Önce haksız rekabeti önledik. Artık, esnaf vergisini, sigortasını, stopajını ödeyemez haldeydi. Deposuna un alamıyordu. 4 sene öncesi ile şimdiye baktığımızda arasında dağlar kadar fark olduğunu herkes görüyordu. Biz o bağlamda kimseyi öteki yapmadık. Zaman zaman toplantılar istişareler yaptık. Elhamdülillah piyasamızı oturttuk.  Hijyen eğitimlerini de esnafımıza vererek, ülkede hijyen noktasında ilk sıradayız.

KAPIMIZ DA GÖNLÜMÜZDE AÇIK

Üyelerimize daha iyi hizmet edebilmek adına odamızı bu modern yerine taşıdık. Mevcut esnaf sarayının durumunu herkes biliyor. Uzunsokak’ta köhne bir yerde kalmış, hizmet veremez noktadadır. Esnaf sarayının ortak kullanım alanları pislikten geçilmiyor. Orasının esnafa yakışmıyordu. Bizim gelenimiz gidenimiz fazla olduğu için üyelerimize yeteri kadar hizmet veremedik. Hemen Tanjant’ta ki bu yeri bulduk ve satış opsiyonlu olarak odamıza kiraladık. Buranın tamamını üyelerimize ve şehrimize daha iyi hizmet verebilme adına yönetimimizle birlikte burayı yaptık. Biz kimseyi öteki yapmamak için, kapımızı, gönlümüzü de kucağımızı da herkese açtık. Binamızın arka tarafını mescit yaptık. Odamıza gelip memnun olmayan kimse olmadı.

TRABZON BİZİM SEVDAMIZ

Trabzon Fırıncıları olarak sevdamız olan Trabzon’a ne gibi hizmetler yapabiliriz dedik. O dönemde mülteci krizi vardı. Suriyeli kardeşlerimiz ülkelerinde yaşanan iç savaştan dolayı ülkemize sığındı. Allah devletimize zeval vermesin. Devletimiz kardeşlerine sahip çıktı. Biz yönetim olarak istişare ettik. Asli görevimize döneceğiz dedik. Vatandaşın yanında olduk. Oda olarak o dönem 1 TIR kumanya yaparak Kilis’e yolladık. Biz duyarlı sosyal sorumluluğumuzun bilincinde bunu yaptık. Bayır Bucak’a da sessiz kalmadık. 1 TIR kumanyayı orada ki soydaşlarımıza kardeşlerimize gönderdik. Allah’a şükürler olsun. Trabzon’un insanları Trabzonlu fırıncılar asli görevine dönmüştür dedi.

SOSYAL SORUMLULUKTA ÖNDEYİZ

STK’lar sadece bağlı bulunduğu üyelerin sorunu ile sınırlı değildir. Bizim sosyal sorumluluğumuz var. insani ve vicdani sorumluluklarımız var. Bu şehirde yaşıyorsak bu şehrin sorun ve sıkıntılarına sessiz kalamayız. Kalmadık, elhamdülillah kalmayacağız da. Biz üzerimize düşen hangi sosyal sorumluluk varsa Allah’ın izni ile yerine getirdik getireceğiz de. Fırıncılar odası olarak halen bünyemizde okuttuğumuz 3 tane öğrenci kardeşimiz var. Bu öğrenci kardeşlerimizi Trabzon Fırıncılar Odası olarak okutuyoruz. Biz Trabzon’da ki siyasetten spora bütün sosyal faaliyetlerin içinde olduk, olmaya da devam edeceğiz. Rahmani olan, ülkemizin, milletimizin, şehrimizin lehine olan her türlü sorumluluğun, sosyal faaliyetin, hakkaniyetli oluşumun içinde olacağız.

METAL YORGUNLUĞU

OLANLAR AYRILSIN

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın uygulamaya koyduğu 3 dönem kuralı meslek odalarında da uygulanmalı. Cumhurbaşkanımız, ‘Metal yorgunluğu’ diyor. Biz cumhurbaşkanımızın şahsını seviyoruz, kendisini de destekliyoruz. Biz onun gönlündeki davaya sevdalıyız. Biz Trabzon’da yaşıyoruz. Çoluk çocuğumuzda burda yaşayacak. Biz yaşanabilir bir Trabzon istiyoruz. Trabzon’un siyasetini de STK’sına daha adil, daha onurlu, daha düzgün ve daha aktif insanlar yönetsin. Bundan tarafız. Ben bunu dediğim zaman bazı kardeşlerimiz abilerimiz alınganlık gösteriyor. Alınganlık göstermeye gerek yok ki.

KAFALARI KUMUN İÇİNDE!…

STK’ların içinde ki insanların bir kısmı bağlı bulunduğu odayı evinin oturma odası gibi görüyor. 3 dönemden sonra kesinlikle tekrar aday olmamalı. Abilerimiz orayı artık ‘Benim’ sanıyor. 35-40 senedir odanın içinde olanlar var. Ölünce mi bu koltuğu bırakacaksın? Açsana gençlerin önünü. Daha aktif insanlar, daha genç ve projeci beyinler gelsin. Trabzon’da STK’ları yönettiğini iddia eden insanlar elini taşın altına koysa şehrimiz daha iyi olmaz mı? Olur. Ama kafalarını deve kuşu gibi kumun içine gömmüşler. Ne şiş yansın ne kebap, tavşana kaç tazıya tut diyerek günlerini gün ediyorlar. Bu insanlar ahmak değil. Allah’ın izni ile zamanı gelince ne yapacağını bilir.

FIRINCI ESNAFI İSTİKRAR DİYOR

Fırıncı camiası içinde istikrar var. biz istikrardan yanayız. Allah müsaade verirse 5-20 sene buralarda kalmayacağız. Öyle bir derdimiz yok. Biz sektörümüzü ayağa kaldırdık. Yapacağımız birkaç projemiz var. Allah izin verirse o projelerimizi tamamladığımızda 3 dönemden sonra tekrar aday olmayacağız. Biz genç kardeşlerimizi hazırlıyoruz. Allah’ın izni ile buraları onlara devredeceğiz. Bizim buralarda oturalım, kalalım gibi derdimiz yok. Trabzon Fırıncılar Odası olarak her kesim buraya geliyor. Temsil noktasında şu an zirvedeyiz. Üyelerimiz Allah’ın izni ile ne yapacağını bilir. Önceden un alamaz durumdaydık. Şimdi uncular kapımızda geziyor. Elhamdülillah biz genel olarak çok iyiyiz. Türkiye genelinde Trabzon birinci sırada. Bizim üyemiz istikrarın devam etmesinden yana. 8 Ocak’ta ki kongremizde de inşallah istikrardan yana kararını verecektir.

TRABZON EKMEĞİ BİR MARKA

Trabzon ekmeği ve simidi Trabzon’un bir markasıdır ve biz patentini aldık. ‘Trabzon ekmeği’ adı altında bir çok yapan yer var. Trabzon ekmeği ve simidi dünyaca meşhurdur. Bazıları bazı ilçelere indirgemeye çalıştı. Meşhur olan Trabzon ekmeğidir. Havasından ve suyundan lezzetlidir. Dışarda bu lezzeti bulamazsınız. Trabzon’da olan işçilik, Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Taş fırın ve fabrika da lezzet bakımından çok fark eder. Trabzon’da hamurun bir olma evresi var. Bir ekmek ortalamada 4 saatte hazır olur. Dışarıda ekmeği bir buçuk saatte hazırlıyorlar. Vatandaşlarımız ekmeklerini mümkün olduğunca tek elden fırından alsınlar. Bir kişinin eli değiyor. Hem daha sağlıklı hem daha kaliteli hem daha hijyen. Trabzon fırıncıları hijyen bakımından ülkede birinci sıradayız. 

İSRAF OTELLERDEN BAŞLAR

Ekmek israfı Türkiye’nin kanayan yarası. Vatandaşımız yiyeceği kadar ekmek alıyor. Yiyip, tüketeceğimiz kadar ekmek almalıyız. Ülkemizde ekmek israfı, büyük oteller ve lokantalardan başlıyor. Trabzon’da ekmek israfı yok denecek kadar azdır.

YARDIMA MUHTACIN YANINDAYIZ

Göreve geldiğimizde ‘Askıda ekmek’ uygulaması başlattık. Oraya gelen ihtiyaçlı kardeşlerimiz utanıyordu, mahcup oluyordu. Biz askıda ekmeği kaldırdık. Bizde marka sistemi vardır. Trabzon’da bize bağlı fırıncılarımızda günde bin 500 tane ekmek ihtiyaçlı kardeşlerimize bedelsiz olarak veriliyor. Sadece Allah (C.C.)’nin rızasını kazanmak istiyoruz. Kendi vatandaşımız, Suriyeli, Iraklı, Afgan kardeşlerimiz var. Bunlar bizim kardeşimiz, gözümüzü kapatamayız. Bizim kapımıza kim gelirse bugüne kadar geri çevirmedik bundan sonra da geri çevirmeyeceğiz. Bu bizim insani ve vicdani görevimiz. Biz bu sorumluluğumuzun farkındayız.

Sonnokta Gazetesi  BAHATTİN BAŞTÜRK

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.