Ortahisar Belediyesinin 2023 yılı faaliyet raporu onaylandı. Meclisi yöneten Ortahisar Belediye Başkan Vekili Cüneyt Zorlu, bütçe görüşmesinde belediyenin borcu konusunda yanlış bilgi paylaşıldığını gerçek rakamların korkunç olduğunun altını çizdi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ise üç gün baş ağrısı çektiğini kaydetti.
Ortahisar Belediye Meclisinin Nisan ayı toplantısının üçüncü birleşiminde 2023 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Meclis başkanlığını Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyt Zorlu yaptı.
Faaliyet raporu kapsamında personel sayısı gündeme geldi. Konuyla ilgili Zorlu, “Özel Kalem Müdürlüğünde 34 tane personel görünüyor. Bu kadar kadro gerekli midir? Bu kadar şişmesinin nedenini neye bağlıyorsunuz?” diye sordu.
Seçim sürecinde kısa bir süreliğine özel kalem müdürlüğü görevini yürüten Bülent Bal, “Özel kalem müdürlüğü olarak STK’larla vatandaşlarla işbirliği içinde olduğumuz için bu kadar sayımız var. Ben de iki haftadır görevdeydim.” diye cevaplarken Ortahisar Belediyesinin eski Özel Kalem Müdürü Hasan Selim’in cevaplaması gereken soru olduğu hatırlatıldı.
KİRALANAN ARAÇ VE ELEKTRİK GİDERLERİ
Taşıt kiralama ilgili kaç kiralık aracın olduğunu soran Zorlu’ya cevap olarak 2023 yılında 46 araç kiralandığı belirtildi. Elektrik giderlerinde de 25 milyon TL gider olduğu ifade edildi.
GES enerjisi ile ilgili ilk ay 400 bin tl gelir sağladığı son ayda ise 800-900 bin tl bandında gittiği belirtildi. Güneş enerjisi santralinin ileride hava şartlarına bağlı olarak daha çok enerji üretimi yapılacağı kaydedildi.
İş makinelerinde yaş ortalaması 16 olarak görüldüğü, araçların içinde 10 yıl,6 yılı doldurduğu açıklandı. Başkan Kaya, “ Belediye kurulalı 10 yıl oldu. Bu süreçte alınan iş makinesi var mıdır?” diye sordu.
Hasan Paşa Hamamıyla ilgili ziyaretçi olmadığı bu tür restore edilen tarihi yerlerin rantabl olarak kullanılmadığını belirten Zorlu, “Aklımızda çok soru var. Bu konuları aydınlatalım istiyorum.” diyerek konuyla ilgili bilgi istedi.
Zorlu, “10 yılda 225 mülkün satışı yapıldı. Artık satılacak hiçbir mülk kalmamış. Şimdi satılan mülkler hakkında bilg verir misiniz? 10 yıllık mühletle satılan mülklerden 40 milyon dolar gelir elde edildiğini biliyorum” dedi.
İlgili birim amiri ise “Bin 154 tane gayri menkul var. 2014 yılında Trabzon Büyükşehir olduğunda bize çok fazla gayrı menkul verilmedi. Satılanlar imar müdürlüğünde ürettiğimiz gayrı menkullerdir. Kamulaştırılan yolların 500’ü üzerinden intibak hakkı geçtiği için hala üzerimizde kayıtlı. Köylerden bize çok fazla gayrimenkul devredildi. 500 tanesi 20 metrekarenin altında. Yomra tarafında olan arazilerin çoğu vakıf arazileriydi. Sayı bundan çok şişmiş olabilir. 2023 yılında ihale usulüyle 7 tane gayrımenkul sattık. Bunlardan da 32 bin 112 lira belde etmişiz.” dedi. Zorlu, halen belediye bünyesinde satılacak bir gayrimenkul kalıp kalmadığı sorusuna ise olumlu cevap verildi.
“KAYA, BİZE BORCUMUZUN 109 MİLYON OLDUĞU SÖYLENDİ”
Birleşimin son bölümünde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ahmet Kaya, belediyenin gerçek borcunu öğrendiği zaman üç gün baş ağrısı çektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Yani bu rakamlarla karşılaşınca samimiyetle söylüyorum, üç gün baş ağrısı çektim. Çok vahim bir tablo var ortada. Çünkü soru önergemize verilen cevapta 109 milyon borç vardı. Ama sizler de duydunuz 800 milyon gibi devasa bir borçla karşı karşıyayız. Belediyemizin, gelirleri, imkânları belli, imkânlarımız belli. Ben üzülerek söylüyorum ki, ortada vahim bir tablo var. Tabi bu yükün altına girdik. Hepimiz bu kentin evladıyız. Hepimiz daha yaşanabilir bir Trabzon olmasını istiyoruz ve imkânlarımızı, kaynaklarımızı verimli kullanmak istiyoruz.