Özel sektör ucuz, devlet daha pahalı, ‘Bunu kabul etmemiz mümkün değil’

25 Aralık 2023 Pazartesi 10:21
Özel sektör ucuz, devlet daha pahalı, ‘Bunu kabul etmemiz mümkün değil’

ULAŞIMA DEVLET ENGELİ

Türkiye’nin ekonomi lokomotifi lojistik firmaları yurt dışında her türlü ayak oyunları ile mücadele ederken, yurtiçinde de sorun yaşıyor. Türkiye’nin ihracat yüklerini Orta Asya üzerinden Kafkas ülkelerine taşıyan lojistikçiler özellikle Artvin ve Ardahan Valiliği’nin işlettiği TIR parkındaki fahiş fiyatlardan dertli. Kamyon ve TIR’cılar Federasyonu Trabzon Başkanı Abdullah Özer, “Valiliklerin işlettiği TIR parklarında alınan ücret, resmen deli dumrul vergisi. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi.

DEVLET 2 KAT PAHALI

Özel sektörün işlettiği İpsala Sınır Kapısı’nın parkı TOBB  iştiraki UMAT’ta olup, 150 TL geçiş ücreti alınıyor. Silopi kaymakamlığı kontrolündeki Habur TIR parkında TIR sürücülerinden 180 TL geçiş üçeri alınıyor. TOBB iştiraki GTİ tarafından işletmesi yapılan Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarının TIR parkından 135 TL geçiş ücreti alınıyor. Gürbulak Kaymakamlığı denetiminde özel teşebbüs tarafından işletilen Gürbulak Sınır kapısı park geçiş ücreti ise 250 TL olarak uygulanıyor. Devlet bünyesinde Artvin Valiliği tarafından işletilen Sarp Sınır Kapısı TIR parkında sürücülerden normal geçiş ücreti 420 TL alınırken öncelikli geçiş 735 TL olarak uygulanıyor. Ardahan Valiliği tarafından işletilen Aktaş Sınır Kapısı TIR Parkında ise TIR sürücülerinden normal geçişte 505 TL öncelikli geçişlerde ise 960 TL ücret alınıyor. Bu durum TIR sürücülerini de isyan ettirdi. 

SEKTÖRÜ İSYAN ETTİRDİ

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kamyon ve TIR’cılar Federasyonu Başkanı ve Özer Uluslararası Taşımacılık sahibi Abdullah Özer, valiliklerin aldığı yüksek ücrete isyan etti. Özer, “Ülkemizin ihracatını Rusya ve Türk teşkilatı ülkelerine TIR’larımız ile biz taşıyoruz. Sınır kapılarına gittiğimizde de mecburen bu parklara giriş çıkış yapıyoruz. Hopa ve Aktaş Çıldır Kapısı’ndaki Artvin ve Ardahan Valiliği’nin işlettiği TIR parklarında alınan yüksek geçiş ücretlerinden çok dertliyiz. Devlet, vatandaşından bu kadar para almız. Sıramız gelince, hiç bir sosyal tesisi olmayan TIR parkına sadece giriş çıkış işlemi için giriyoruz ve burada bizi çileden çıkartacak yüksek bir ücret alınıyor. Artvin ve Ardahan Valilikleri sektörümüze büyük sıkıntı oluşturuyor. Hayırlısı, Allah sonumuzu hayır eylesin. Yurtdışında türlü ayak oyunları ile önümüz kesiliyor” diye konuştu.

Son Güncelleme: 25.12.2023 10:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.