Pelitli muhtarı Koç'tan şehri yönetenlere veryansın .Vebalimiz üzerinizde

Peliltli Mahallesi’ne hizmet alamadığını iddia eden Muhtar Koç, belediye başkanlarını sert eleştirdi. Koç, “Bize gelen para başka yere aktarılıyorsa otuz bin nüfusun vebali üzerlerindedir” dedi

30 Kasım 2017 Perşembe 10:46
Pelitli muhtarı Koç'tan şehri yönetenlere veryansın .Vebalimiz üzerinizde

Mahallesindeki sorunları ve sıkıntıları tek tek sıralayan Pelitli Mahalle Muhtarı Mustafa Koç, dertli mi dertli. Sert açıklamalarda bulunan Muhtar Koç, hem Büyükşehir Belediyesi’ne hem de Ortahisar Belediyesi’ne tepki gösterdi. Koç, mahallesindeki sorunlarının bir an önce çözülmesini istedi. İşte Koç’un açıklamaları:

ŞOFÖRLER CEMİYETİNİN DAYATMASI

Pelitli Belediyesi kurulduğu zaman eski belediye Başkanımız Enver Kartal döneminde bütün otobüsler Meydan’a çıkıyordu. Pelitli Belediyesi eski başkanı Ömer Kayıkçı da Pelitli dolmuş şoförleriyle anlaşma yaparak fahiş fiyata Pelitli durağına sattı. Durak otobüsleri almasında art niyet vardı. Otobüsleri alıp Moloz’a indirdiler. Beldeler kaldırıldıktan sonra büyükşehir olduk, büyükşehir gelir de bu işi düzeltir dedik. Başkan ve başkan yardımcısı ile görüştük. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya da söyledik. Bana gelen yazıda otobüslerimiz trafik yoğunluğundan Meydan’a çıkamaz. Ben de diyorum ki otobüsün trafik yoğunluğu olmaz. Bu, şoförler cemiyetinin dayatmasıdır.

BAŞKASININ AĞZINA BAKMAZ

Bazı arkadaşlar diyor ki Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, belediye başkanlığı yaptığı sürece bu otobüsler Meydan’a çıkamaz. Ben de diyorum ki Başkan Gümrükçüoğlu’nun bu durakta dolmuşu mu var?  Bir belediye başkanı, Şoförler Odası Başkanının ağzıyla iş yapmaz. Şehirde insanlar mağdur. Belediye, Moloz’dan kalkıyor; vatandaş Meydan’dan Moloz’a mı yürüsün? Eğer bizim otobüslerimiz Gümrükçüoğlu zamanında Meydan’a çıkamayacaksa Gümrükçüoğlu gitsin bizim otobüslerimiz Meydan’a çıksın.

ALTI AYLIK İŞ BURADA

Mehmet Akif Caddesi’nde yol yapılacak; altı aydır iki parça toprak alıp gidiyorlar. Sorduğumuzda döküm sahası yok. Altı aydır yaptıkları iş burada.  Gümrükçüoğlu, diyor ki “Yaylara yol yapıyoruz.” Yaylara yol yapılmasın demiyorum. Pelitli’nin göbeğinde yol yokken ‘yayla yollarını yapacağız’ demeniz bize biraz lüks geliyor. Pelitli kaderine terk edilmiş bir mahalle ne Vali var, ne belediye başkanları var, hiçbir kurum yok sadece yük muhtarın omuzlarında.

İKİ BELEDİYE DE SAHİP ÇIKMIYOR

Kızılcık Sokaktaki yol, Büyükşehir Belediye’sine mi ait yoksa Ortahisar Belediyesi’ne mi ait? Ben iki kurumdan da teyit ettirmedim. Büyükşehir Belediyesi diyor ki Ortahisar Belediyesi’ne ait, Ortahisar Belediyesi diyor ki caddeler Büyükşehir’in. Sokaklar, Ortahisar Belediyesi’nin ise burası bir sokaktır. Caddeler, Büyükşehir Belediyesine ait ise burası bir caddedir. Burası bir cadde ise neden buraya büyükşehir sahip çıkmıyor, burası bir sokak ise neden Ortahisar belediyesi sahip çıkmıyor?

HİÇBİR HİZMET YOK

Pelitli kurulduğundan beri bazı sokaklarımız var ama bu yolların hiç bakımı yapılmıyor. Meriç Sokağımız dar ve bakımsızdır. Belediye ‘bu yolu yapmayız’ dedi.  Bize sunulan sebep burası sokak olarak görülmüyor. Elli senedir kullanılan bir sokağımız belediye tarafından görülmüyorsa bunun bedelini vatandaş mı ödeyecek? Burası kullanılan bir yol, araçlar zar zor geçiyor. Okul servisleri iki araç karşılaştığı zaman geçemiyorlar, belediye diyor ki ‘buradan çevre yolu, tanjant yolu geçecek.’ Ne zaman geçecek? Burası yol değilse kapatın diyoruz kapatmıyorlar. Belediyeden Pelitli halkı olarak hiçbir hizmeti almadığımızı söylüyoruz.

YOLUN YARISI DEREYE UÇTU

Pelitli’yi, Çimenli’ye bağlayan devamlı kullanılan bir yol var. Pelitli Belediyesi varken burası yol diye geçiyordu. Büyükşehir gelince yol statüsünden çıkarıldı. Buradan bir çok araç geçiyor. Buranın yarısı koptu dereye gitti. İlla bu yolun yapılması için birinin ölmesi mi gerekiyor? Uçurumdan aşağıya bir araç mı gitmesi lazım? Defalarca belediyeye kaymakamlığa, valiliğe her kuruluşa söylememize rağmen iğne ucu kadar mesafe kat edemedik. “Elli senelik yol, yol değildir” diyorlar, burası yol değilse burası fındık bahçesi mi? Bu köprü yapılacak diye yolu yapmıyorlar, Şehit Dursun Ayan Sokak buradan otobüsler işliyor burası yol değilse bana ne olduğunu söylesinler öğrenmek istiyorum yetkililer bana kendilerini öyle savunuyorlar.

BÜYÜKŞEHİR Mİ OLDUK!…

Biz büyükşehir değil büyük köy olmuşuz. Pelitli, sanki Trabzon’un dışında bir yer. Hiçbir idaresi Pelitli’ye gelip olayları yerinde görmek istemiyor, gelirseler bile muhtarın bundan haberi olmuyor, ben kuruluşların geldiğini sonraki gün gazetelerden öğreniyorum. Şuraya ‘çöp bidonu koy’ diyoruz neye istinaden koymuyorlar bilmiyoruz. Başkanım ‘bizim yollar neden asfaltlanmadı’ diyorum, başkan da ‘biz bunları sıraya koyduk’ diyor, sıra bize ne zaman gelecek diyorum; başkan da on dördüncü sıradasınız diyor. Ama bir türlü sıra bize gelemedi.

SADECE DOĞALGAZDAN MEMNUNUZ

Biz kendimize bir şey istemiyoruz ki vatandaşın iyi şartlar altında yaşamasını istiyoruz.  Trabzon’da aldığımız hizmetlerde bir tek doğalgazdan memnunuz, diğer hiçbir kuruluştan memnun değiliz. Pelitli önceden bir köydü, Çimenli, Yalıncak, Kavala, Çilekli, Budak birleşip ayrı bir ilçe olmamız lazım, belki o zaman hizmet alırız. 2019 seçimlerinde de bu önerimin dikkate alınmasını istiyorum. Bazı şehirlerden fazla nufüsa sahip olmamıza rağmen köy statüsünde yaşıyoruz.

ÇEVRE YOLUNA HAFRİYAT DÖKÜYORLAR

Pelitli’nin güneyinden geçen bir yol var. Bazılarına göre Tanjant yolu, bazılarına göre Güney Çevre Yolu. Bu çevre yolu nedense on yıldır bitirilemedi. Başladıkları yola gelip inşaat hafriyatları döktüler. Biz bunları cumhurbaşkanına,  kuruluşlara söylememize rağmen hafriyatları buradan kaldırmadılar. Pelitli’ye çok çirkin bir görüntü veriyor. Yolların üzerlerine toprak dökülerek bağ bahçe yapılmaz, bir an önce bu hafriyatların buradan kaldırılmasını istiyoruz.

LAĞIM SULARI SAĞLIĞI TEHTİD EDİYOR

Lağım açıkta halkın sağlığı tehtit altında. Çamlıca ve Yeşilköy mevkiinde kanalizasyonlar açıktan akıyor. Kanalizasyon suları, lağım suları bu hastalık, pis koku, görüntü kirliliği oluşturuyor. Belediyeye dilekçe vermemize rağmen belediye ekiplerine gelip göstermemize rağmen kanalizasyonu yaptıramadık. Bize verilen cevap ‘foseptik çukuru yapacaksınız’ ‘tamam yapalım’ dedim. Foseptik çukuru yapacağız, foseptik çukurunu da gelip çekebilmesi için yol yok. ‘Yol yapın’ diyoruz. Yolları Ortahisar vuracakmış, yol olmadığı için ikinci bir foseptik çukurunu birinin arsasına yapacağız; kimin arsasına yapacağımız meçhul.

BELEDİYE TİCARETHANE Mİ?

Belediyeden gelen yazıda ‘oradan gelip çekeceğiz’ diyorlar. Bunlar kimi kandırıyor bu işi beceremiyorlarsa bırakıp gitsinler; o kadar taliplisi var ki boş yere işgal etmesinler. Böyle bir zihniyet olmaz. Bu işi yapamıyorlarsa bırakıp gitsinler. Vatandaş burada pislikle yaşamak zorunda bırakıldı. Belediyeye ‘bize boru verin biz yapalım’ dedik onu bile vermedi. Vatandaşın lağım akarı bozulur para alırsınız, bahçesinden yol geçiyor,  para vereceksiniz kaldırımdan geçiyor Ortahisar’ındır,  para vereceksiniz, belediye hizmet kurumu değil de ticarethane gibi çalışıyor. Su arızası için bile belediyeyi arayamıyoruz, vatandaş geliyor para istiyorlar diyor.

BİZİ Mİ CEZALANDIRIYORLAR?

Beş blok var ama çöp konteyneri yok. Kartopu Sokak ve Atak Sokak’a çöp konteyneri koyduramıyoruz, sebep sorduğumuzda ‘yeterli konteynerimiz yok’ diyorlar. İmam Hatip Lisesi’ne gittiğim de çöp konteyneri yokken,  oraya gelmişti. Ben belediye bizi cezalandırıyor diye düşünüyorum. Burada 5 blok var ama çöp konteyneri yok.

OKULLARIMIZ YETERSİZ

Çamlıca mevkiinde okul sorunumuz var; kayıtlı yirmi bin kayıtsız otuz bin üzerinde nüfusa sahibiz. Burada bir tane ilkokul, üç tane ortaokul, iki tane lise var. En az iki üç tane olması gerekirken biz de bir tane ilkokul var ve çift öğretim yapıyor. Bu ilkokulumuzda kırk beş kişi okurken bin kişilik İmam Hatip Lisesinde, yüz kırk hafızlık öğrencisine peşkeş çekilmiştir. Hangi mantıkla hizmet ediyorlar bilmiyorum, biz İmam Hatip ya da hafızlık okullarına karşı değiliz ama bin kişilik sınıfta okuyacak öğrencinin yerini yüz kırk öğrenciye verirseniz, bunun bedelini gelip bir gün ödersiniz. Okullarımız yetersiz Anadolu Lisemiz var, yetersiz olduğu için öğrenci alamıyoruz. Milli Eğitim Müdürümüz ‘üç-dört tane yerimiz var’ dedi. 8.5 yıl oldu hala ihale aşamasındayız, dediğiniz yer okul yeri Milli Emlak’ın elinde. Daha burayı Milli Emlak’tan aldığınız yok.

ESRARKEŞLERİN YUVASI…

Türkiye’nin sayılı spor salonlarından Hayrı Gür Spor Salonu olmasına rağmen sokağı aydınlatamadık. Hayrı Gür Spor Salonu’nun olduğu yolda Olimpiyat Caddesi ve

Yavuz Sultan Selim Caddesi’nde sokak aydınlatması olmadığı için esrarkeşlerin mekanı haline geldi. Geceleri alkol, esrar kullanıyorlar. Vatandaş bu yolları kullanmak istemiyor, çoğu yolunu değiştiriyor başka güzergahlardan gidiyorlar. Bu iki caddemiz aydınlatılmıyor, iki yıl önce dilekçe verilmesine rağmen. Pelitli’de asayiş yönünden de sıkıntılarımız var.  Olaylara müdahale edilsin diye jandarma karakolu istedik. Sanki muhtarların elinde bütçesi varmış,  parası,  arazisi varmış gibi bizden karakol yeri istiyorlar. Ben belediye değilim; Pelitli’nin yarısı benim değil.

SANKİ 5 YILDIZLI OTEL İSTİYORLAR

Nüfusumuz otuz binin üzerindeyken bir sağlık ocağımız var, aile hekimlerimiz yetersiz. Aile hekimlerimiz yetersiz olduğu için Sağlık Müdürlüğü’nden bize müracaat ettiler.  Sağlık Ocağı için yer bulmaya gelen arkadaşlar da sanki beş yıldızlı otel istiyorlar; bunlara yer beğendiremedik. Bunlar gittiler Konaklar mahallesinde Aile Hekimliği olmasına rağmen ikinci bir Sağlık Ocağını oraya açıtılar. Bu aile hekimlerinin büro masraflarını devlet mi veriyor, kendileri mi karşılıyor? Devlet tarafından veriliyor ise bu Sağlık Ocağı, Pelitli’ye yapılmak zorundaydı. Neden Konaklar Mahallesi’ne kaydırıldı? Konaklar’da da ihtiyaç varsa oraya da yaptırılsın hatta iki ya da üç tane yaptırılsın ihtiyaca göre. Pelitli’de sağlık sorunu yaşayan vatandaşların Konaklar Sağlık Ocağına yönlendirilmesi bir sağlık skandalıdır.

TOKİ’LERİN İÇİ BENİ DIŞI SİZİ YAKAR

TOKİ binaları güzel yapıldı ama vatandaşın yerleri ellerinden zoraki alınarak yapıldı. Vatandaşlar mağdur edilerek yerinden alındı. İkinci etap evlerine diyeceğimiz yok. TOKİ binalarımızın bu kadar lüks olmasına aldanmayın, dışı beni içi vatandaşı yakar. vatandaşın yeri gasp edilmiştir. Yüzde yetmiş AKP’li vatandaş, yine AKP’li bir yönetim tarafından elinden alınmıştır. Vatandaş evimiz yok, parayla elimizden alınmıştır diyor. Birinci etap TOKİ’nin de eksiklerinin giderilmesini talep ediyoruz.

GÜMRÜKÇÜOĞLU SALONU TERK ETMİŞTİ

Belediyenin çok amaçlı toplantı salonunda Gümrükçüoğlu, muhtarların dertlerini dinlerken otuz bin nüfuslu bir mahallenin muhtarı olarak “size teşekkür etmek isterdim ama iki üç yıl oldu Pelitli’ye ne yaptınız?  İcraatınız var mı? yol mu yaptınız?  kaldırım mı yaptınız?  Maalesef, ben size teşekkür edemeyeceğim” dedim. Bunun üzerine Gümrükçüoğlu, salonu terk etti. Muhtarlar Federasyonu Başkan Yardımcısı Bekir Aktürk,  “Başkanla böyle konuşamazsın” dedi. Bu sözlerim üzerine Ankara’daki muhtarlar toplantısına gitmem engellendi.

OTUZ BİNİN VEBALİ ÜZERİNİZDE!

Pelitli; bütçesi, kepçesi, greyderi, dozeri, asfalt arabası olmayan bir mahalledir. Kuru bir muhtarın eline kalmıştır, muhtar ne yapsın? Vatandaşın lağım akarı bozulur para alırsınız, bahçesinden yol geçiyor yok para vereceksiniz, kaldırımdan geçiyor. Ortahisar’ındır,  para vereceksiniz belediye hizmet kurumu değil de ticarethane gibi çalışıyor su arızası için bile belediyeyi arayamıyoruz. Vatandaş geliyor ‘para istiyorlar’ diyor. Bize gelen para başka yere aktarılıyorsa otuz bin nüfusun vebali vardır üzerlerindedir. Sayın Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum bu parayı muhtarlara verseler mahalleler daha çok gelişir. 2019’da meclise delikanlı muhtarlar lazım.

sonnokta gazetesi Yadigar AYGÜN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hayri 2019-05-29 14:40:50

Bize senin gibi adamlar lazım muhtarım susma, korkma...