Ramazan Ayı Ve Fazileti

Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet ediyor. Peki Trabzon'da akşam ezanı kaçta okunacak?

12 Mart 2024 Salı 11:51
Ramazan Ayı Ve Fazileti

İmsak :05:06 - Güneş : 06:31 - Öğle : 12:36 -  İkindi: 15:53 - Akşam:18:31 - Yatsı: 19:50

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Trabzon İl Vaizi Selim Bahadır

Allah’a hamdolsun ki Peygamberimizin müjdesine nail olabileceğimiz bir aya kavuşmuş bulunuyoruz. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: ‘‘Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine farz kılındığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç farz kılındı…’’ (Bakara,183)

Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur: "Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Savm 6) Bu müjdeye nail olabilmenin en önemli yolu ise üzerimize gölgesi düşen bu ayın faziletini kavramak ve gereği yapmaya çalışmaktır.

Ramazan ayı Allah'ın, inanan kullarına büyük bir ihsanıdır. Çünkü ramazan ayı; ibadetlerin, hayırların ve duaların kabul olduğu mübarek bir aydır.

“Ramazan”, sözcük olarak “yaz sonunda yağıp yeryüzünü tozlardan temizleyen yağmur” anlamında “er-ramzâ” kelimesinden veya “Güneş ışınlarından taşların yanıp kızması” anlamında olan “er-ramaz” kelimesinden alınmıştır. Bu yağmur, yeryüzünü nasıl temizleyip yıkarsa; kızgın yer, orada yürüyenlerin ayaklarını nasıl yakarsa, Ramazan ayı da müminlerin günahlarını yakar ve onları günah kirlerinden temizler. Bazı âlimlere göre ise; Ramazan, Yüce Allah'ın isimlerinden biridir ki, Allah'ın af ve mağfiretiyle günahların yanıp yok olması demektir. (İbn Kudame, el-Muğni,3,85)

Ramazan ayını, diğer aylardan daha faziletli kılan önemli unsurlar vardır. Bu unsurlar ise Ramazan ayının Kur'an, oruç, takva, Allah'ı zikrederek yücelme, şükür, doğruyu bulma, itikâf yani tefekkür, Allah'ın sınırlarını gözetme, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini içinde saklayan ve teravih, mukabele, iftar, sahur ve fıtır sadakası gibi önemli ibadetlerin hep bir arada yaşandığı bir aydır.

Kalplere nur, gönüllere şifa, müminlere rahmet ve bütün insanlığa hidayet olan Kur'an-ı Kerim, bu ay içerisinde bulunan Kadir Gece'sinde indirilmeye başlanmıştır. Allah Teâlâ, şöyle buyurmuştur: ''Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği aydır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin.'' (Bakara, 185) ‘‘Kuşkusuz bu Kur’an en doğru olana iletir; dünya ve ahiret için yararlı işler yapan müminlere, kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler. ’’ (İsra, 9) ‘‘Ey insanlar! Rabbinizden size bir öğüt, kalplerdeki hastalıklara bir şifa, inananlara bir rehber ve rahmet gelmiştir.’’ (Yunus, 57) ‘‘Biz Kur’an’dan öyle bir şey indiriyoruz ki, o müminler için bir şifa, bir rahmettir; zalimlerin ise sadece ziyanını arttırır.’’ (İsra, 82)

Allah, müminlere bu ayda oruç tutmayı farz kılmıştır. Kur'an’da şöyle buyrulur: ‘‘Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin.’’ (Bakara,185) Peygamberimiz de (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Buhari, Savm: 5)

Ramazan ayı rahmet ve mağfiret ayıdır. Hz Peygamber şöyle buyurdu:" Ümmetime ramazan da beş şey verilmiştir ki bunlar benden önceki hiç bir peygambere verilmemiştir: 1- Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah Teâlâ ümmetime (rahmet bakışıyla) bakar. Allah her kime (rahmet bakışıyla) bakarsa, ona ebedî olarak azap etmez. 2- Akşamladıklarında ağızlarının kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzel olur. 3- Melekler her gün ve gece onlara istiğfar ederler, Allah'tan bağışlanmalarını dilerler. 4- Allah Teâlâ cennetine emredip: "Kullarım için hazırlanıp süslen. Onların dünya meşakkatlerinden kurtulup, benim yurduma ve ihsanıma istirahat için gelmeleri yaklaştı." buyurur. 5- Gecenin sonu olunca, Allah (cc) hepsini bağışlar. Orada bulunanlardan biri: "- O gece Kadir gecesi midir?" deyince; Peygamberimiz şöyle buyurdu: Hayır, çalışanları görmüyor musun? Onlar çalışıp işlerini bitirince kendilerine ücretleri tam olarak ödenir." (Hadisi Beyhakî rivayet etmiştir, bk. et- Tergîb (terceme), II, 425.)

Ramazan ayı; İlâhî rahmetin ve mağfiretin zirveye ulaştığı bir aydır. Hz. Peygamber şöyle buyurdu: "Kim ramazan gecesini sevabına inanarak ve bunu elde etmek niyetiyle namazla (teravih) ihya ederse geçmiş günahları affedilir." (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1)

Cennet kapılarının açılıp, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincirlere vurulduğu Ramazan ayında, oruç tutan müminlerin varacağı yer Cennet'tir. Efendimiz inananları şöyle müjdeler: "Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık (o kapı) kapanır, kimse oradan giremez." (Müslim, Sıyâm: 166)

Allah'ın rızası gözetilerek tutulan oruç, sahibini Cehennem ateşinden korur. Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Oruç sağlam bir kalkandır." (Tirmizî, Salât 433) "Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar." (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.) "Her iftar vaktinde Allah tarafından (cehennemden) âzâd edilen kimseler bulunur. Bu, (Ramazanın) her gecesinde olur. (Müslim, Tirmizi Ebu Davut)

Ramazan ayının faziletlerini özetlemek gerekirse; Ramazan ayı, faziletine inanılarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek oruç tutulduğu zaman geçmiş günahların bağışlanmasına vesile olan bir aydır. Ramazan ayı “Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların bağlandığı” (Buhârî, Savm,7), verilen zekâtlar ve sadakalarla fakirlerin ve yoksulların ihtiyaçlarının karşılandığı, Kur’an’la, oruçla ve teravihlerle ibadet hayatımızın güzelleştirdiği bir aydır.

Ramazan ayı, “Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir.” (Buhârî, Savm, 9) müjdesine mahzar olduğumuz bir aydır.

Ramazan ayı, nefsani istek ve arzularımızın kontrol altına alınmasına sebep olan bir aydır. Çünkü bu ayda şeytanlar bağlanmakta, nefsimiz ise açlıkla terbiye olmaktadır. Dünya ahiretin tarlasıdır. Bu tarlanın en güzel mahsulü ise Ramazan ayında alınmaktadır. Ramazan ayı maddi ve manevi bakım ayımızdır. Ramazan sabır ayıdır. Sabrın öğretildiği ve benliğimize aktarıldığı bir aydır. Ramazan ayı ilah-i rızayı kazanma ayıdır. Allah’ın bizler için helal kılmış olduğu yemeyi, içmeyi sadece O’nun rızasını kazanmak için terk etmek inşallah Rabbimizin rahmet ve mağfiretine vesile olacaktır. Kutsi bir hadiste Efendimiz şöyle buyurmaktadır: Aziz ve Celil olan Allah "İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim" buyurmuştur. (Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 1218)

Allah’ım! İbadetlerimizi, hayırlarımızı ve dualarımızı kabul eyle. Bizleri Ramazan ayını en güzel şekilde ihya edip rızanı kazanarak Cennetine girip Cemalini gören kullarından eyle!

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.