Şahintaş’tan Çay Zammına Tepki: “Milletin Ağzının Tadı İyice Kaçtı!”

13 Eylül 2023 Çarşamba 13:02
Şahintaş’tan Çay Zammına Tepki: “Milletin Ağzının Tadı İyice Kaçtı!”

Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Şakir Şahintaş, kuru çay satış fiyatına yapılan yüzde 15’lik zamma tepki göstererek, “Halkımız çayı artık keyiften değil, dertten içiyordu. Artık bu zamlarla onu da yapamaz oldu. Bu iktidar milletin ağzının tadı iyice kaçırmıştır” dedi. 
Şahintaş, Çaykur’un artan üretim maliyetleri gerekçesiyle zam yapmasını da eleştirerek, “Çaykur’un maliyetleri artıyor da, çay üreticisinin maliyetleri artmıyor mu?” diye sordu. 
Çaykur’un kuru çay fiyatlarına zam yapmasıyla ilgili bir açıklama yapan Şahintaş, şunları dile getirdi:

Son 10 ayda çaya yüzde 90 zam yapıldı
Daha önce milyarlarca liralık zararlarla gündem olan Çaykur, seçimden önceki yaklaşık 10 ay boyunca çaya zam yapmamış, seçimin kazanılmasının ardından 3 ayda kuru çaya toplam yüzde 90'ı aşan oranda zam yapmıştır. 8 Haziran’da yüzde 45, 14 Temmuz'da yüzde 10, 15 Ağustos’ta yüzde 5, şimdi de yüzde 15 oranında bir zam daha yaptı. Yüzde 15 zam, 1 kiloluk çayda 19,35 liralık artışa neden olacak. Yeni zamma göre şu anda 129 liraya raf satışı olan 1 kiloluk çay paketi, yeni zam ile birlikte 19,35 lira artarak, 148,35 liraya çıkacak.

Çaykur’un maliyetleri artıyor da üreticinin maliyeti artmıyor mu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaş çay alım fiyatını 11 lira 30 kuruş olarak açıkladı. Oysa üreticinin beklentisi 18 lira idi. Çay üreticilerinin maliyeti artıyor da, üreticinin maliyeti artmıyor mu? 
Yaş çay alım fiyatlarına gelince, 2022 yılında üreticiden 6,7 liraya alınan yaş çay, 2023 yılında yüzde 64 zamla 11,30 liraya alınıyor. 
2022 yılında ortalama fiyatı 43,4 TL olan kuru çay ise son yapılan zamlarla birlikte yaklaşık 148 liraya çıkmış ve zam oranı yüzde 230’u geçmiştir!
“Çay, altınla yarışıyor” deniyor, öyle ama maalesef çay üreticisinin elinde bırakın gümüşü mangıra dönüşmüş durumdadır. 

Seçimden önce zam yok, seçimden sonra zam yağmuru
Seçimden önce vatandaşın oyunu alabilmek için akaryakıta, vergilere, temel girdi ve ürünlere zam yapmayan iktidar, seçimi kazandıktan sonra zam yağmurunu başlattı. Dövizdeki artışlarla başlayan, akaryakıt zamlarıyla devam eden, oradan bütün ürün ve hizmetlere uzanan bir zam sağanağı, milletimizi adeta perişan etmiştir. Tek kelimeyle, seçmenler, vatandaşlarımız aldatılmıştır. 

Siyaset halka hizmet etme, problemleri çözme sanatıdır 
Seçim kazanmak için zamları ertelemek ve oyları aldıktan sonra zam yapmak, yani kendi halkını aldatmak siyasi bir oyun olabilir ama asla ahlaki ve vicdani bir şey değildir. Siyaset, halkına hizmet etme, halkın problemlerini çözme sanatıdır. Siyaset, milli ve manevi değerleri istismar ederek halkın oylarını almak ama seçim sonrasında ülkenin imkan ve kaynaklarını küçük azınlıklara peşkeş çekme sanatı hiç değildir. Bu acı gerçeklerle karşılaşan vatandaşımız da, “Böyle olacağını bilseydik oy verir miydik!” diye pişmanlık yaşıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.