Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın; Kurbanı İşin Ehline Teslim Edin!

23 Haziran 2023 Cuma 12:43
Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın; Kurbanı  İşin Ehline Teslim Edin!

Sayın, “İşin ehli olan, belgesi olan ve mesleği kasaplık olan kişilere itibar edip hayvanınızı teslim ediniz. Kar amacı güden kişilere itibar edip kurbanı kazaya bırakmayınız.” ifadelerine yer verdi

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın, yaklaşan Kurban Bayramı sorularımıza cevap verdi.

 Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası olarak Karadeniz Bölgesi’nde; Artvin, Rize, Gümüşhane ve Bayburt olmak üzere 4 il bize bağlı ve bunlardan sorumluyuz. Kurban nedeniyle şu anda çok yoğun bir mesainin olduğu meslek grubuyuz. Son günlerde Türkiye de yaşanan bir şap hastalığı var. Bununla alakalı dikkat mi etmeliyiz, endişe mi etmeliyiz ve ne yapmamız gerek konularına değineceğiz. Öncelikle burası Trabzon Gülcemal mevkii kurban pazarı. Buraya veteriner sağlık raporu olmayan hiçbir satıcı giremiyor. Veteriner sağlık raporu ise hayvandan hayvana bulaşan hastalıklara karşı aşıların yapılmış olmasına dair bir rapor demektir. Şu an Türkiye'nin gündeminde olan şap hastalığı ile alakalı bu hayvanlarımız sağlıklı ve en az iki kez aşılanmış, herhangi bir şekilde şap belirtisi ve semptomu taşımıyor niteliğinde bir rapordur.”

KURBANLIK 2 YAŞINDA OLMALI

Kurbanlık hayvan seçerken nelere dikkat edilmeli?

“Besiciler normal hayvanlarının 15-16 ay arasında keserler. Ama kurban ve dini kural gereği 2 yaş yani 24 ayı tamamlamış olması gerekmektedir. Yani birinci şartımız 2 yaşında olmalıdır. Hayvanın sağlıklı olması gerekiyor. Hayvana baktığınız zaman gözler canlı ve dolgun, renginde değişim olmamış, burun üzeri derinin doğal yapısı ve ıslaklığını koruyor olması, geviş getiriyor olması, derisinde dehidrasyon denilen şu kaybının olmamış olması lazımdır. Deriyi çekince o deri tekrar vücuda yapışmalı. Unutmayın ki hiçbir yetiştirici hasta hayvanını pazara getiremez. Çünkü hem kendi satışı açısından olumsuz bir durum hem de diğer hayvanların sağlığını riske atar. Ancak pazarda hastalık alması olası bir durumdur.”

Pazarda hep erkek hayvan bulunuyor, bunun özel bir sebebi var mıdır?

“Türkiye’de besi hayvanı sıkıntısı yok ancak dişi hayvan sıkıntısı var. Yani dişi hayvan kesildiği için anaç hayvanımız azalıyor. Dolayısıyla Tarım Bakanlığı olarak dişi hayvan kesimini yasakladık. O nedenle pazarda hep erkek hayvan var.”

KESİM AŞAMASI ÇOK ÖNEMLİ

Kurbanlık hayvanda ki “kapak atma” olayı nedir?

“Kapak atma olayı, hayvanın yaşının görsel olarak yetiştirici veya alıcı tarafından tespit edilmesidir. Hayvanların kulakları küpeli ve doğum tarihleri yazılı olduğu için zaten 2 yaşını doldurmuş demektir. Süt dişlerinin dökülmüş ve alttan gelen kalıcı dişlerin çıkmış olması gerekiyor. Kapak atma olayı da bu dişlerin çıkmış olması olayıdır.”

Kurban kesilirken nelere dikkat edilmeli?

“Öncelikle kesim aşaması çok önemli. İşin ehli olan, belgesi olan ve mesleği kasaplık olan kişilere itibar edip hayvanınızı teslim ediniz. Sadece kurbanda sırf kesip birkaç kuruş kazanma ve kar amacı güden kişilere itibar edip kurbanı kazaya bırakmayınız. Ve ette herhangi bir anormallik görünce veteriner hekimleri arasınlar. Mesela en çok karşılaşılan tüberküloz denilen verem kesildikten sonra etin kargasında bezelye tanesi şeklinde akciğer olan bölgede lezyon şekillenmesidir. Öyle hadiseler görülünce o hayvanın etini yemeyiniz. Bu zoonoz denilen insana geçen bir hastalıktır. O etin imhası gerekmektedir. O bölgeyi atıp kalan kısmı yemek ise yanlıştır.”

TEPSİ ÜZERİNE YAYILMALI

Kurban sonrası etler nasıl muhafaza edilmelidir?

“Paylaşılan et eve gidince hemen poşetten çıkartılıp geniş bir tepsi üzerine yayılarak serilmelidir. Çünkü hayvan kesilince o etin sıcaklığı çok yüksek derecededir. Ve o sıcak halde etleri poşetleyip bir de dolaba koyduğunuz zaman etlerin iç kısmındaki ısı düşmez bu da etin içinde bakteri üretip etin yeşillenmesine sebep olur. Bu da eti bozar. Ve imhası gerekir. O nedenle geniş tepsiye serip, önce etin iç sıcaklığını oda sıcaklığına düşürüp ardından buzdolabının alt kısmında yani +4 'lük derecede bir süre bekletip daha sonra buzluğa koymalıyız. Saklayıp dinlendirip ardından tüketmeye başlanmalıdır.”

Kesildikten ne kadar süre sonra tüketilmesi sağlıklı olur?

“Tüketim için saat aralığı yoktur. Kesilince hemen yenilebilir. Sakıncası yoktur...”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.