Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu, Van'da yaşanan durumla ilgili açıklama yaptı.

04 Nisan 2024 Perşembe 17:41
Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu,  Van'da yaşanan durumla ilgili açıklama yaptı.

Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu Van'da yaşanan süreçle ilgili basın açıklaması yaptı. SOL Parti, TİP, Halkevleri ve KESK'ten katılımcıların yer aldığı platform adına açıklama yapan Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, Van halkının tepkisinin demokrasi dersi niteliğinde olduğunu söyledi.

Başkan İkinci açıklamasında şu ifadelere yerverdi.İktidar ve muhalefet partileri açısından başından sonuna kadar eşitsiz ve adaletsiz koşullarda gerçekleşen yerel seçim süreci, siyasi iktidarın merkezi ve yerel politikalarına karşı halkın güçlü bir şekilde itirazının açığa çıkmasıyla sonuçlanmıştır.

Toplum baskıcı, sömürücü, antidemokratik, umut vermeyen, ötekileştiren, yokluk ve yoksulluk üreten politikaların sahibi saray ittifakına ve sağ siyaset anlayışına dur demiş, demokrasiyi işaret ederek insan onuruna yaraşır bir yaşam özlemini ortaya koymuştur.

Demokrasilerde siyasi iktidarların meşruiyetlerinin iki temel kaynağı ve dayanağı vardır. Birincisi halk iradesine dayalı olmak ve ikincisi hukuka saygı göstermek. Siyasi iktidarın bu iki konuda da sicilinin bozuk olduğu, 2019 yılında iptal edilerek yenilenen İstanbul seçimleri ve belediyelere yönelik kayyum atamaları ile sabittir.

31 Mart yerel seçimleri bu anlamıyla son derece önem arz etmektedir. Siyasi iktidarın antidemokratik, kayyum politikalarının devamı niteliğinde sergilenen hukuksuzluk karşısında, Van şehrimizde halkın kendi iradesini ortaya koyarak ürettiği yanıt, demokrasi dersi niteliğindedir.

Halk iradesine ve demokrasiye, hukuku araşsallaştırmak suretiyle kurulan pusu halkın kendi iradesine sahip çıkması ve memleketin dört bir yanında gösterilen dayanışma ve itiraz ile dağıtılmış, kazanan demokrasi olmuştur. Siyasi iktidar bir daha kayyum politikalarını aklından dahi geçirmemelidir.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilen kararla hukuksuzluğun giderilerek mazbatanın Van halkının iradesine uygun olarak sahibine teslim edilmesi, siyasi iktidar tarafından yaratılan kaotik ortamı dağıtmış hak, hukuk ve adalet duygusunun daha fazla incinmesine engel olmuştur.

Bir kez daha açığa çıkmıştır ki ülkemizin geleceği demokrasidedir, halkın örgütlü dayanışması ve birleşik mücadelesi demokrasinin biricik teminatıdır. Siyaset kurumunun üstüne düşen sorumluluk ayrıştırmak, ötekileştirmek değil, halkların eşit ve özgür şekilde bir arada yaşama zeminlerini ve iradesini güçlendirmek, demokratik birliğini sağlamaktır.

Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu olarak eşit, özgür, demokratik, laik, tam bağımsız bir ülke ve insanca bir yaşam ve insanca bir düzen için mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyor, örgütlü bir dayanışma içinde iradesini ortaya koyup demokrasiye nefes aldıran halkımızı selamlıyoruz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.