TÜRKAV 14 Mart Tıp Bayramı’nı Kutladı

14 Mart 2023 Salı 16:34
TÜRKAV 14 Mart Tıp Bayramı’nı Kutladı

14 Mart tarihinin Tıp Bayramı olarak yer alması, 14 Mart 1827 ülkemizde ilk Tıp Fakültesinin açılış tarihi olduğundan kutlanılarak günümüze kadar gelmektedir. TÜRKAV’ da bu anlamlı günü 14 Mart’ ı, mesleki ve diğer anlamıyla kutlayarak kamuoyuyla paylaşmaktadır...

TÜRKAV olarak Öncelikle ifade etmek isteriz ki; Sağlıklı bir toplum için, sağlık çalışanlarının varlığı bulunmaktadır.

TÜRKAV olarak 14 Mart’ ı çok değerli yapan nedir? sorusunu kamuoyunun dikkatlerine sunarken, 14 Mart’ın bugünün sadece mesleki durumla değerlendirilemeyeceğidir. Bir başka anlamıyla Tıp Fakültesi öğrencilerinin şuurluluğunda görmek gerekmektedir.
14 Mart’ ta İstanbul işgal altındaydı. Ancak tıp öğrencilerinin şuurluluğu olmuştur. 14 Mart 1919 tarihinde tıp öğrencileri bir tören düzenlediler. Burada, İngiliz işgalciler, Kızıl Haç yetkilileri vardı… Genç Tıbbiyeli Türk, Rum, Ermeni ve Musevi tıbbiyeliler adına İngiliz işgal birliklerinin komutanlarına bakarak bir konuşma yaptı. Ve baş eğilmemiştir. Ne demiştir; “İtiraf ediyoruz ki vatan, bilhassa onun kalbi, beyni olan İstanbul bu dakikada korkunç bir buhran geçiriyor! Ama korkmuyoruz… Buradayız, burada kalacağız… İstanbul bizimdir, … Çünkü istiklâl buradadır…”

3. Sınıf öğrencisi olan genç tıbbiyeli aynı gün bir protesto düzenleyerek Mekteb-i Tıbbiye-i Şahanenin iki kulesi arasına büyük bir Türk Bayrağı astı. İşgal kuvvetleri bu olaya müdahale etti ve çıkan çatışmada Doktor yaralandı. Şuurlu ve heyecanlı genç hekim adayı Tıbbiyelileri temsilen Sivas kongresine de katılmıştır. 14 Mart sadece mesleki bir bayram değil, Milli değerlerin ve şuurlu bir geçmişin muhasebesidir. Bu gün nedeniyle de; TÜRKAV’ in Yönetim kurullarında, Denetleme ve istişare kurullarında görev yapan bütün Doktor ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun…

Son Güncelleme: 14.03.2023 16:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.