Başkan Burak Turan, Hükümete Seslendi Olumsuzlukların Sorumlusu Sizsiniz!

Saadet Partisi Ortahisar İlçe Başkanı Burak Turan; Ürünlerdeki Fiyat Artışlarını Tek Tek Sıraladı.

01 Nisan 2022 Cuma 11:51
Başkan Burak Turan, Hükümete Seslendi Olumsuzlukların Sorumlusu Sizsiniz!

Ramazan ayı öncesinde yaşanan fiyat artışlarını ve ürünlere gelen zamlar hakkında il binasında basın toplantısı yapan Saadet Partisi Ortahisar İlçe Başkanı Burak Turan; Türkiye’de, maalesef vatandaşlarımızın büyük kısmı sağlıklı gıdaya ulaşamıyor dedi.

Başkan Turan yaptığı açıklamada şu ifadelere yerverdi.

İslam dünyası olarak mübarek Ramazan ayının arifesinde bulunmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Cenabı Allah, yaklaşan Ramazan ayını ülkemiz, İslam alemi ve insanlık için hayırlara vesile kılar inşallah.

Artık klasikleşmiş bir söz haline gelen “Nerede o eski Ramazanlar” özdeyişinin belki de en fazla mana ifade ettiği bir Ramazan’ı karşılıyoruz. Eski Ramazanların aksine vatandaşlarımız, ağır ekonomik kriz sebebiyle bu mübarek ayı maalesef ağız tadıyla karşılayamıyor.

İKTİDARIN TARIM POLİTİKASI ÇÖKMÜŞTÜR

Bugünkü toplantımızın gündemi, gıda fiyatlarındaki aşırı yükselişler ve milyonlarca insanımızın sağlıklı beslenme sorunu yaşaması olacaktır.

Tarımda kendine yeten nadir ülkelerden biri olan Türkiye’de, maalesef vatandaşlarımızın büyük kısmı sağlıklı gıdaya ulaşamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, ‘pahalılık olduğunu ama vatandaşların ne ararsa bulabildiğini’ söylüyordu. Bu daha kötü ya sayın Cumhurbaşkanı. Peki kim aradığını buluyor? Parası olan. İyi de ya parası olamayan? Onlar ne yapacak, hiç düşünüyor musunuz?

Milyonlarca insanın sağlıklı beslenememesinin sorumlusu kimdir? İnsanların alım gücünün düşmesinin sorumlusu kimdir? Elbette AKP iktidarıdır, çünkü ülkeyi yöneten AKP ve destekçisi MHP’dir. Nasıl ki iyi şeyler için, - o da var mı tartışılır ya-, “Biz yaptık, bizim eserimiz” diye övünüyorsanız, olumsuzlukların sorumlusu da sizsiniz!

ÜLKE NÜFUSUNUN BÜYÜK KISMI AÇLIK VE YOKSULLUK SIRINININ ALTINDA YAŞIYOR

Atalarımız, “Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar” demiş.

Bugün tam da bunu yaşıyoruz. Asgari ücretliler, dar gelirliler, emekliler, küçük esnaf ve kırsal kesimde yaşayan milyonlarca vatandaşımız maalesef sürekli olarak fakirleşiyor, en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor.

AKP iktidarı başından beri yanlış ve hatalı bir ekonomi, tarım ve dış ticaret politikası izliyor. Başta enerji olmak üzere girdi fiyatları artarken, ürünlerin fiyatı aynı oranda artmadığı için çiftçilerimiz, köylümüz zarar ediyor. Zarar eden çiftçi, üretimi azaltıyor veya terk ediyor. Böylece arz, talebi karşılamıyor ve gıda fiyatları artıyor.

Ama bu iktidar için önemli olan zenginlerdir. İktidarın destekçileri, iktidar sayesinde zenginleşenler, eti, sütü, balı, tereyağını yedikten sonra sorun yok! Çünkü onlar imtiyazlı vatandaşlar. Yiyemeyenler ne olacak? “Ne yapalım bu bizim kaderimizdir” mi diyecek?

Konuşmalarında sık sık dine atıf yapanlar, iktidara, insanlara ‘Allah’ın emaneti’ olarak baktığını söyleyenler, görün artık! Emanete sahip çıkamıyorsunuz! Bunun yolu Allah’ın kullarına daha fazla acı çektirmeden, emaneti ehline teslim etmektir. Bunun yolu da seçimden geçer. Derhal seçime gidilmeli ve halkımız bu iktidardan, bu zihniyetten kurtulmalıdır!

BİZ SUSALIM, RAKAMLAR KONUŞSUN

İktidar mensupları ve yandaşları, yapılan eleştirilere çok kızıyor. Sorunun cevabı hariç her şeyi söylüyorlar.

Enflasyonun yüzde 100’leri, bazı ürünlerde yüzde 200’leri geçtiğini görmek için TÜİK’e de, ENAG’a da gerek yok ki? Satın aldığımız ürünlerin, hizmetlerin son birkaç yıl içinde nereden nereye geldiğini yaşayarak görmüyor muyuz? Kimi kandırıyorsunuz? Gerçeklerin üzerini manipülasyonlarla örtemezsiniz.

Şimdi sadece temel bazı ürünlerde son yıllarda yaşanan fiyat artışlarını birlikte görelim.

ÜRÜNLERDEKİ FİYAT ARTIŞLARI

Ayçiçek yağı

2021 yılı sonunda 75 ila 90 TL arasına olan 5 litrelik ayçiçek yağı;

2022 yılı Mart ayında 150 ila 190 TL arasında satılıyor. 6 aylık fiyat artışı yüze 100’ü geçti ve yarın ne olacağı belli değil.

Kırmızı Mercimek

2020’de 10 TL civarında olan fiyat, bugün 25 TL’ye ulaşmış durumda.

Kırmızı Et

2021 Kasım ayında 60 TL olan et fiyatları, bugün 130-140 TL’ye ulaştı. Zam oranı % 115’i geçti.

Tavuk Eti

Kırmızı et tüketemeyen ama protein ihtiyacını tavuktan karşılayan milyonlarca insan için tavuk da artık lüks oldu.

2021 yılı sonunda tavuk etinin kg fiyatı 20 TL.

Bugün kemiksiz tavuk etinin kg fiyatı 40 TL’yi buldu. Fiyat artışı % 100.

Süt

2021 yılı sonunda 4,70 TL olan sütün litre fiyatı, bugün 11 ila 13 TL arasında değişiyor. Sütte yaşanan fiyat artışı % 155’leri buluyor.

Soğan

2021 Aralık’ta 2,25 TL olan soğanın fiyatı bugün 7 ila 8 lira. Soğanın enflasyonu % 180’i geçmiş durumda.

Patates

2021 yılında fiyatı % 120 artan ve 5 TL olan patates, bugün 7-8 TL’den satılıyor. 3 ay içinde patatese ilave yüzde 50 bir zam daha gelmiş durumda.

Ekmek

İlimizde Ekim ayında 2 TL’den 2,5 TL’ye çıkan 250 gramlık ekmeğin fiyatı yakın zamanda artmadı gibi gözüküyor ama gramajı 210 grama düşürülerek örtülü bir zam yapıldı.

Pirinç

Geçen yıl pirincin kg fiyatı 11 TL iken bugünkü kg fiyatı 18 TL’nin üzerine çıktı. Pirinçteki fiyat artışı da % 75’lere varıyor.

Toz Şeker

2021 yılında 5 lira civarında olan toz şekerin kg fiyatı 11,50 ile 12,50 arasında değişiyor. Şekere yapılan zam oranı % 120 civarında.

Yumurta

2020’nin Ocak ayında perakendede satış fiyatı 50-60 kuruş olan yumurtanın tanesi, bugün 1,5 TL oldu. Yumurtada son 1,5 yıllık zam oranı % 200 oldu.

Un

50 kg'lık bir çuval un 2020 Mayıs'ta 120 TL, 2021 Mayıs'ta ise 160 TL'ye çıktı.

Unun çuvalı bugün ortalama 460 TL.

2021 Mayıs ile Kasım ayı arasında ortalama % 200 artarak kilo bazında 4,60 TL’ye ulaştı. Bugün ise 1 kg un 12 ila 15 TL arasındaki fiyatlarla satılıyor.

Makarna

500 gr paket makarna 3,6 TL’den 7-8 TL’ye ulaştı, zam oranı % 100’ler civarında.

Evet, gerçek budur. Türkiye’de milyonlarca insanımızı etkileyen enflasyonun hakiki oranı yüzde 100’lerin çok üzerindedir ve halkımızın büyük kısmının satın alma gücü 3’te 2 oranında azalmıştır.

Burası sözün bittiği yerdir!

TEK ÇARE VARDIR, O DA YÖNETEMEYENLERİN HALKTAN ÖZÜR DİLEMESİ VE ERKEN SEÇİMDİR

Bu tablonun daha da ağırlaşmaması için ülkeyi yönetenler çıkıp halktan özür dilemeli ve erken seçim kararı almalıdır. Seçim yasalarıyla oynayarak iktidarda kalmaya çalışmak beyhude bir çabadır.

Utanmayın, çıkıp özür dileyin, özür dilemek bir erdemdir. Bu ülkeye, bu millete bir iyilik yapın ve erken seçim kararı alın!

Halkımız gerekeni zaten sandıkta fazlasıyla yapacaktır, kimsenin şüphesi olmasın.

Son Güncelleme: 01.04.2022 12:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.