Başkan Üstün,5 yıldır gemi bekliyoruz

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, Sürmene’deki tersane ilgili sert konuştu.Başkan Üstün, tersane çalışmalarının çok yavaş ilerlediğini belirterek, “Bekliyorlar, birileri gemi siparişi verecek, onlarda yapacak. Şimdiye kadar orada 2 bin 500 kişi çalışması gerekirdi. Ama aradan 5 yıl geçti çok ağır ilerliyorlar” dedi

08 Ağustos 2017 Salı 10:07
Başkan Üstün,5 yıldır gemi bekliyoruz

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün ve açıklamaları:

BÜYÜKŞEHİR YASASI VE İLÇELER

“Büyükşehir Yasası ile bütçemiz düştü. Mesela alana göre para verdikleri için Erzurum senede bizden eski parayla 120 trilyon daha fazla para alıyor. Ama 3 senedir, bugün düzelecek, yarın düzelecek derken boğaza kadar geldik. Bu sürecin uzamasına seçim, referandum ve 15 Temmuz’da etkili oldu. Bu durumun düzeleceğine dair vaatlerde var, bizlerde düzelmesini bekliyoruz. Son noktaya gelmiş durumdayız.”

ELEKTRİĞİ, SUYU KESİLEN BİZİ ARIYOR

“Bizden alınarak yetki verilen kurumlar TİSKİ gibi ilçelerdeki şubeleri daha verimli çalışmalı. İşleri zamanında ve düzgün bir şekilde yapamıyorlar. Örneğin bir su borusu patladığında, boruyu tamir edip gidiyor. Gerisine bakmıyor, yolu bozup, bozmadığıyla ilgilenmiyor. Haliyle yolun bozuk halini gören vatandaş ‘Belediye ne iş yapar’ diyor. Onun hatası bize mal ediliyor. Vatandaş ‘Ben belediyeyi bilirim’ diyor. Elektriği, suyu kesilen bizi arıyor. Aynı sorunu itfaiye içinde yaşıyoruz.”

3 SENEDE BU AŞAMAYA GELEBİLDİK

“Sürmene’de şehrin merkezinde kalan bazı kurumlar kaldırmak istiyoruz, bu kurumlardan vatandaşta rahatsız. ÇAYKUR ile yeni yeri istimlak ediyoruz. ÇAYKUR’un 33 dönümlük geride bıraktığı alanı da fakülteye vereceğiz. Orman İşletme ile Emniyet Müdürlüğü içinde yeni yerler oluşturuyoruz. İstimlak işlemleri ile uğraşıyoruz. 3 senede ancak bu aşamaya gelebildik. Jandarma için ise Yemişli mahallesinde bir yer düşünüyoruz, beğendirebilirsek Jandarmayı da oraya taşıyacağız.”

TARİHİ EVLER VE TRAMVAY PROJESİ

“İlçemize 2018 yılında hastanenin hemen altında 4 yıldızlı bir otel kazandıracağız. Tarihi evler projemiz vardı, DOKA’ya sunduk, geçmedi, kabul edilmedi. Bu projeyi yeniliyoruz ama Bakanlık üzerinden bu sefer deneyeceğiz. Sürmene’de bulunan kalede seyir terası projemiz var. Bunun için çalışıyoruz aynı zamanda hastanenin altından çarşıya kadar tramvay projemiz var. Kaynak arıyoruz. Maliyetinin bu kadar yüksek olabileceğini düşünememiştik.”

TOKİ İLE YA TAMAM YA DEVAM

“2 senedir TOKİ’yi kentsel dönüşüm için ikna etmeye çalışıyoruz. Yemişli mahallesini kentsel dönüşüme aldık. TOKİ yeni yer istimlak edemediği için beklemedeyiz. Eğer önümüzdeki ay netleşecek ve bu proje için ‘ya tamam ya devam diyeceğiz.’ Hastanemizin olduğu alanda da heyelan olduğu için Aşağıçavuşlu’da yeni bir devlet hastanesi yapacağız. Yöresel ürünler satış mağazası yapacağız, yeri de, projesi de hazır. Bir de Sürmene Konağı yapıp hem konut evi hem de kültür sitesi gibi düşünüyoruz.”

YÜZDE 95’İ HAYIRSEVERLERİN ESERİ

“Konak ve kiliselerin turizme kazandırılması projesi var. DOKAP’ sunmuştuk, geçmemişti. Turizm Bakanlığına yeniden sunacağız. Yapılan projeler arasında Öğretmenevimiz var, Emre Aksoy yaptı. Engelliler okulumuz var, anaokulu yaptırdık. Soğuk hava deposu yaptırdık. Sürmene’de ki okulların yüzde 95’i hayırseverler tarafından yaptırılmış. Biraz da MEB elini taşın altına koysun dedik ve Bakanımız Süleyman Soylu’nun desteği ile yenilediğimiz okulumuz var.”

9 MAHALLE 37 MAHALLEYE ÇIKTI

“Kamu arazisi yok, vatandaşta kendi arazisine bir şey yaptırmak istemiyor. Bu noktada alan yaratmada problem yaşıyoruz. Mahalle sayımız 9’dan 37’ye çıktı. Kırsal mahallelerdeki vatandaşlar ‘nasılsa büyükşehir olduk, yapın şimdi’ diyor. İller Bankasından sağlamış olduğumuz betonlama ve asfaltlama çalışması için 10 trilyonu kullanıyoruz. Büyükşehir asfaltlama yapıyor, bizde betonlama yapıyoruz.”

ÇAMBURNU YANGINI VE KATAR EMİRİ

“İtfaiyenin tuttuğu raporda yangının nasıl çıktığı tespit edilememiş. Ama büyük ihtimalle o akşam lodos rüzgarı esiyordu. Ya elektrik tellerinden oluşan bir kıvılcımla yanmıştır ya da piknikçilerin ihmali sonucu yandı. Vatandaş bilerek yakmamıştır ama ihmal sonucu yandığını düşünüyorum. O güzergahta piknik yapılıyor, vatandaş mangal yakıyor. Bunlar benim düşüncem. Ranta dönük bir yangın değildir. Öyle olsa hani nerede satın alan? Katar Emiri mi? Burası Orman Bakanlığının alanıdır. Aşağıda çalışmanın olduğu alanda Milli Parkındır. İki yıl önce ihale yapılmış ve çalışma başlatılmış. Daha düzgün ve kullanılır hale getiriyorlar.”

KURTULUŞUMUZ EĞİTİM VE TURİZM  

“Sürmene’nin kurtuluşu turizm ve eğitimdir. Eğitime yapacak olduğumuz yatırım ve bir fakülte daha Sürmene’ye kazandırmamız bize inanılmaz katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla eğitim ve turizme yönelik yatırımlar yapmamız gerekiyor. Çünkü biz tarım, sanayi ilçesi değiliz. Balıkçılarda yok artık, yeterli balıkta yok, oradan yeterli katkı olmuyor. Buy nedenle turizme ve eğitime önem veriyoruz. Tarihi dokuyu korumak, ilçeyi canlı tutmak hedefimiz.”

2 BİN 500 KİŞİ ÇALIŞMALIYDI AMA…

“Bir tersane olayı vardı. 2008 krizinden sonra tersanecilik geriye gitti. Gemi siparişi yok. Alan firmada bu işi eskiden beri yapan bir firma değildi, farklı bir meslek kolundan. Belki eskiye dönük bu alanda tecrübesi olan bir firma olsaydı daha farklı olurdu. Bekliyorlar, birileri gemi siparişi verecek, onlarda yapacak. Şimdiye kadar orada 2 bin 500 kişi çalışması gerekirdi. Çünkü sözleşmesinde her sene 500 kişiyi istihdam edeceği yazıyor. Ama aradan 5 yıl geçti çok ağır ilerliyorlar.”

sonnokta gazetesi Meryem Akgün

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.