Gelişigüzel iş felaket getirir

Yapı denetimlerinin ve zemin etüdü raporlarının gelişigüzel düzenlendiğini öne süren Hamzaçebi olası bir depremde “Can ve mal kaybı çok üst seviyede olur” dedi

28 Ocak 2020 Salı 09:30
Gelişigüzel iş felaket getirir

KOMPLE ÇÖKER

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Hamzaçebi şehrin deprem tehlikesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hamzaçebi şunları söyledi: “Trabzon’un coğrafik yapısı ve yörede sürekli oluşan heyelanlar göz önüne alındığında bu heyelanların tetiklenmesi olağandır. Şehirde ne yazık ki yapılaşmayı uygun yapmıyoruz. Dere yataklarına, alüvyon sahalarında yapılaşamaya izin verildiği için olası bir depremde buralar komple çöker.”

YER SEÇİMİ ÖNEMLİ

“Fay hatları boyunca tarım arazisi olarak kullanılan alanları artan nüfusla birlikte yapılaşamaya açtık. Deprem olunca de ister istemez yıkımlar olağandır. Yapılaşma için yer seçimleri çok önemli. Bu yüzden Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir Jeoloji Daire Başkanlığı kurulmalı. İlçe belediyelerinde de jeoloji mühendisleri çalıştırılmalı. Bunlar olmadığı için denetimler ve zemin etüDü raporları gelişigüzel düzenleniyor. Eskiden bu raporlar odalara geliyordu şimdi bu da kalktı.”

YAPILDI GÖSTERİP SONDAJ YAPILMIYOR

“Denetim mekanizması çok iyi işletilmeli. Sondajlar yapıldı gösterilip yapılmıyor. Arazi kontrolleri yapılmalı. Hiç bir şey olmayacak gibi yaşıyoruz ama en ufak bir felakette bu gözümüzün önüne geliyor. Sonuçlar da olumsuz oluyor. Olaylar yaşandığında aklımız başımıza geliyor o da on beş gün sürüyor ve sonrasında yine unutuyoruz.  Karadeniz’deki fayın kırılması ile beraber bir deprem meydana gelirse can ve mal kaybı çok üst seviyede olur. Akyazı Stadı, Beşirli ve Yalıncak’taki yapılar risk altında.”

sonnokta gazetesi 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.