“Taşımalı eğitim merkezden köylere doğru da yapılabilir”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Alper Bekar, köylerdeki ve merkez mahallelerdeki öğrencilerin şehir merkezlerine taşımalı eğitimle taşınması yerine, ulaşımı kolay olan bölgelere şehirden taşıma yapılabileceğini vurgulayarak, “Şehir merkezindeki popüler ve talep gören birçok öğretmen arkadaş gerek mali olarak gerekse psikolojik olarak yönlendirilip bu okullarda sınıf öğretmeni olarak görevlendirilmelidir. Bu okullarda öğrencilerin hayvanlarla ve doğayla olan diyalogları, irtibatları artırılmalı” dedi.

08 Ekim 2018 Pazartesi 12:36
“Taşımalı eğitim merkezden köylere doğru da yapılabilir”

TTSO Eğitim Kurumları ve Kırtasiye 13. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Alper Bekar, “2018 – 2019 eğitim öğretim yılında başta başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş üzerimizde emeği bulunan bütün öğretmenlerimize Yüce Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlık ve mutluluk diliyorum” ifadesini kullandı.

“ÖĞRETİMDE BAŞARILIYIZ, EĞİTİMDE PROBLEM YAŞIYORUZ”

Meslek Komitesi olarak yaptıkları toplantılarda Trabzon’da eğitim ve öğretimle ilgili bazı fikirler ortaya çıktığını belirten Bekar, sözlerini şöyle sürdürdü:“Bu fikirleri kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Bilindiği gibi bir insanın bilgi edinmesine öğrenme, öğrendiği bilgiyi hayata geçirmesine eğitim diyoruz. Türkiye’de hep eleştirilir ama öğretim konusunda aslında çok başarılıyız. Öğrendiklerimizi hayata geçirme yani eğitimli hale gelme noktasında problemler yaşamaktayız. Günümüzde son yıllarda gerek devlet gerekse özel işletmelerde istihdam darlığı söz konusu olduğu için eğitim öğretimin merkezi olan öğretmenlikte üniversite tercihi konusunda artık puanlar tamamen düştü ve bu bölümlere talep gelmemektedir. Bu durum uzun vadede kaliteli öğrencilere hitap edecek, onların elinden tutacak eğitim kadrolarından mahrum olacağımızın göstergesidir. Ayrıca öğretmenlerin sürekli bir memur gibi sabah 8 akşam 5 mesaisine tabi tutulmasını doğru bulmamaktayız. Çünkü öğretmen sadece öğrencileriyle değil bulunduğu ortamdaki velilerle, bulunduğu çevredeki insanlarla irtibat halinde geçmelidir. Dolayısıyla devlet her türlü ortama, her türlü kılcala girebilmelidir.”

“KÖYDEN ŞEHİRE DEĞİL, ŞEHİRDEN KIRSALA ÖĞRENCİ TAŞINMALI”

TTSO Meclis Üyesi Alper Bekar, taşımalı eğitimle ilgili bir öneride de bulunarak şunları söyledi:“Özellikle ilk 4 sınıfta, köylerdeki ve merkez mahallelerdeki öğrencilerin şehir merkezlerine servislerle taşımalı eğitimle taşınması yerine, ulaşımı kolay olan bölgelere şehirden yukarı doğru taşıma yapılabilmelidir. Şehir merkezindeki popüler ve talep gören birçok öğretmen arkadaş gerek mali olarak gerekse psikolojik olarak yönlendirilip bu okullarda sınıf öğretmeni olarak görevlendirilmelidir. Bu okullarda öğrencilerin hayvanlarla ve doğayla olan diyalogları, irtibatları artırılmalı. Tavuk, inek, kuzu gibi hayvanların, marul, maydanoz gibi sebzelerin nasıl yetiştiğini öğrenci bizzat orada takip etmeli, hayata hazır hale getirilmelidir.”

“ÖZEL EĞİTİM KURUMLARININ BİNA SORUNUNA EL ATILMALI”

Alper Bekar, yaklaşık üç yıl önce bir çok dershanenin ruhsatlarının iptal edilerek bunların yerine özel öğretim kursları veya temel liseler inşa edildiğini ifade ederek şunları söyledi:“Temel liselerimiz maalesef aramızda en stresli olanlarımızdır. Çünkü 4 yıl süre içinde yeni binalarında hizmet vermek zorundadırlar. Bu süre de önümüzdeki yılın başında dolmaktadır. Malum Trabzon’da alan problemi olduğundan belediyeler tarafından imar eksiklerinin tamamlanması, o arazilerin eğitime dönüşümü çok zaman almaktadır. Bu konuda gün geçtikçe maliyetler arttığı için bu kurumlarımız şu anda inanılmaz bir stres içinde. Belediyelerdeki sorunların çözümüne sağlanacak katkı bu arkadaşlar açısından güzel bir hamle olacaktır. Aksi halde bu kurumların kapanmakla yüz yüze kalması, mali problemler hatta marka kayıplarıyla karşılaşmaları kaçınılmazdır.”

“KURSLARDA 1 – 2 OKUL BAŞARILI”

Bekar, özel eğitim kurslarına ilk açıldıklarında 3 ders sınırlaması getirildiğini, daha sonra bu sayının 5 derse çıkarıldığını vurgulayarak, “5 ders hiç uygulanmadan bir süre sonra tek derse düşürüldü. Bu bizlerde bir panik ve stres yarattı. Her türlü ortamda ‘kapanıyorsunuz, kapatılıyorsunuz’ gibi sözlerle karşılaştık. Haliyle insanlar şu anda yeni bir kurs açmaktan, mevcut kurslarına yatırım yapmaktan imtina eder vaziyettedirler” dedi.

Alper Bekar, Trabzon ölçeğinde birçok devlet okulunun kurs verdiğini de ifade ederek, “Gerçekten de Trabzon’da 1 – 2 tane okul gerçekten başarılı. Ama bunların dışındakilerde kesinlikle en ufak bir başarı söz konusu değildir. Bunları dile getirmezsek kendimizi suçlu hissedeceğiz. Bunun özellikle altını çiziyorum. Bu özellikle takip edilmek zorundadır. Bir de belediye kursları var. Gerçi Halk Eğitim açıyor, belediye ‘biz verdik’ diyor. Bence belediye buraya harcadığı maliyetin daha altında, bizimle rekabet ediyor ortamı yaşatmadan bunu ihale edebilmeli. Belki birçok durumu iyi olmayan, kadrosu kurumu müsait olan arkadaşlar, gerek tek başına gerek ortak hareket ederek daha düşük maliyetlere bu eğitim hizmetinde belediyeye yardımcı olabilir. Biz ‘belediye bu konuda bir şey yapmasın’ demiyoruz. İnanın şu anda birçok öğrenci Atapark’taki kütüphanede yer kapmaca oynuyorlar. Çanta bırakıyorlar sabahleyin. Gerek halk eğitim gerekse de belediye ders çalışma imkânı olamayan veya ev ortamı müsait olmayan öğrencilere ders çalışabilmeleri için gerek kütüphane, gerekse de kantin – kafeterya gibi hizmet verirse biz de kendilerine her türlü desteği veririz ve alkışlarız.”

Meclis Üyesi Alper Bekar, OSB içinde özel mesleki teknik lise açılması uygulamalarının araştırılmasının da ihtiyaca göre kalifiye eleman yetiştirilmesi açısından önemli bir adım olacağının altını çizdi. Bekar, ekonomik problem yaşayan köy ve mahalle okullarının temizlik malzemesi giderlerinin karşılanması için çalışma yapılması gerektiğini de vurguladı.

Son Güncelleme: 08.10.2018 12:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.