TÜRKAV Trabzon Şubesinden Mağmat Açıklaması

Fetih, bir ülkeyi, bir beldeyi, askeri hâkimiyetle kuşatmak değildir. Fetih, kültürel, siyasi ve sosyal yapılanmanın karşısındaki engellerin kaldırılmasıdır.

19 Kasım 2020 Perşembe 14:41
TÜRKAV Trabzon Şubesinden Mağmat Açıklaması

Trabzon TÜRKAV Başkanı Kenan Kuru Mağmat Boğazında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi. Trabzon TÜRKAV‘ ca bu gün “mağmat” olarak söylenen yer ismi konusuyla ilgili araştırmalarımız olmuştur. Trabzon TÜRKAV Yönetim kurulumuzla yapılan çalışmaları ifade etmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Öncelikle yöre halkımızın, Ortahisar Belediye Başkanı ile Ortahisar Belediye Meclisinin yapması gerekenleri yapmasını ve önemli yere sahip olan sizlerin, yanı basınımızın değerlendirmeleriyle Trabzon’ un duyarlılığını önemli görmekteyiz.

NİÇİN MAĞMAT?

Hiçbir anlam ifade etmeyerek haksızca burasının tarihini kararmaktadır! Fatih Trabzon’ u nereden fethetmiştir? Tarihçiler, Fatih’ in Trabzon’a buradan girdiğini ifade ederek günümüze kadar getirmektedirler. O halde Mağmat ismi Fatih’ ten önce var mıydı? Kaynaklar olmadığını yönündedir. Fatih sonrası isim olduğu anlaşılan yer Mağmatsa düşündürücüdür?
İlk önce Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’ u fethedişine sahip çıkmak Sivil Toplum Kuruluşlarına yüklediği sorumluluktur. Trabzon TÜRKAV’ da bu sorumluluk anlayışına sahip olarak bu gün burada Tarihe not düşmektedir.

“FETİH BOĞAZI ”ADIYLA YER ALMASI DAHA ANLAMLIDIR

Trabzon’ un fethinde Fatih, ordusuyla buradan geçtiği halde Mağmat boğazı isminin Trabzon’u fethinden sonra yer almış olduğundan burasının Trabzon’ un fethini de anlamlı hala getiren yer olması için “ FETİH BOĞAZI” olarak isimlendirmesinin yapılmasını kamuoyuna açıklıyoruz. Ortahisar Belediye Başkanı ve Belediye Meclisince hassasiyet gösterilmesini önemli görüyoruz. Ormanlar öncü kuvvetlerce kesicilerle açılarak ilerlenilmiştir. Şartlar zor, atların bellerine kadar gelen çamurla Trabzon bölgesinde bir dağa ulaşılmıştır. Trabzon’ un önemli bölgesi Karlık bölgesi Karluk Türkleriyle vardır. Bildiğiniz gibi Mağmat boğazı diye adlandırdığı yer karlık bölgesinin içinde yer almaktadır. İşte o dağ burasıdır. Buradan aşağıya doğru inen yol oldukça bozuk olmasının yanında, düşen ağaçlar tarafından kaplanmıştı. Trabzon TÜRKAV, Mağmat olarak bir anlam ifade etmeyen yerin, Trabzon’ un ilk fethinin gerçekleştiği bölge olmasını tarihçilerin de ifade etmesini dikkate alarak, Fatih Sultan Mehmet’in de buradan geçtiği değerlendirildiğinde yerel yönetimin ve bölge halkının desteğiyle “FETİH BOĞAZI ”adıyla yer alması daha anlamlıdır.

Şehir hüviyetiyle isimlendirmeler vatanlaştırmanın temel unsurlarından biridir ve önemlisidir. Türkçe tabiriyle ifade edeceğimiz yeni Türkoloji’deki anlamıyla, Bu gün Anadolu ağızlarında ve yazı dilinde yaşayan birçok kelime, ses ve yapı özelliğiyle 13. yüzyıl öncesindeki dil birikimiyle paralellik kurma imkânı verebilmektedir. Bunların Türkiye Türkçesindeki ve Anadolu ağızlarındaki kalıntılara rastlanarak çalışmalar yapıldığı da bilinmektedir. Trabzon Bölge ağzındaki eski unsurları tespit ederken ele almamız gereken yerleşim bölgelerinden MAĞMAT, bölgesel ad olarak bilindiğinden, kamuoyu duyarlılığını ve desteğini önemli görüyoruz. O HALDE, Trabzon Ortahisar Belediyesinin Turizme açmayı düşündüğü tarihi öneme haiz bölgemizin tarihi geçmişine anlam katması için Trabzon’ un fethinin gerçekleştiği burasının “FETİH BOĞAZI” adıyla tarihsel hakikatine anlam katacağını TÜRKAV olarak kamuoyuna sunuyoruz.

Son Güncelleme: 19.11.2020 15:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.