Tehlikenin boyutunu düşünmek istemiyorum

Prof. Dr. Osman Bektaş: “250 kilometre uzaklıktaki deprem Trabzon’u bu şekilde etkiliyorsa 10 kilometre uzaktaki oluşabilecek depremin boyutunu düşünmek dahi istemiyorum.”

26 Ocak 2020 Pazar 11:45
Tehlikenin boyutunu düşünmek istemiyorum

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Elazığ’dan meydana gelen depremle ilgili  açıklamalarda bulundu. Bektaş şunları dile getirdi: “Trabzon ve Akçaabat çevresi Elazığ depremi nedeniyle umulandan daha çok sallandı. Bu kadar uzak bir yerden bu büyüklükteki depremin beklenenden daha fazla hissedilmesinin ana nedeni Trabzon ve Akçaabat’ın jeolojik özelliğine bağlıdır. Trabzon ve Akçaabat doğu batı doğrultusunda faylarla sınırlandırılan bir havzanın içerisinde yer alır. Bu tür havzaların deprem dalgalarını büyütme özelliği vardır. Bunun en güzel örneğini 1985 yılında Mexico City’deki depremde gördük. Ana deprem Pasifik kıyısında olmasına rağmen en büyük tahribat 400 kilometre uzaktaki Mexico City’de gerçekleşti.”

DAHA NET GÖRÜNDÜ

“Mexico City tıpkı Trabzon Akçaabat havzası gibi faylarla sınırlandırılmış genç çökellerin olduğu bir yerleşkedir. Dolayısıyla bu tür havzalar depremin beklenen etkisini daha da arttırır. Son yirmi yıl içerisinde Doğu Karadeniz bölgesinde deprem potansiyeli daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Örneğin 20 yıldan beri varlığını iddia ettiğimiz Karadeniz fayı bugün resmi haritalara girmiş ve Trabzon’un deprem tehlikesi 2 kat, Rize’nin ise 3 kart artmıştır. Ancak 1996 yılındaki Deprem Tehlikesi Haritası yirmi yılı aşkın uzun bir süreden sonra yenilendiği için bu süre zarfında oluşan yapı stokları bugünkü deprem tehlike haritasına göre yıkıma açıktır.”

AKYAZI SIKINTIDA

“Örnek verecek olursam, Trabzon Akyazı dolgu alanı dolgusu 1996’daki eski deprem tehlikesi haritasına göre yapılmıştır. O arazi üzerine inşa edilen stadyum 1996 yılına ait haritaya göre yapılmıştır. Yine; Rize havaalanı ve Ordu havaalanı da aynı şekilde. Dolayısı ile bu yapılar ve yapı stokları yeni deprem tehlikesi haritasına göre sıkıntılı boyuttadır. Geçmişteki hataları dikkate almıyoruz. Buna örnek olarak Rize’nin kentsel dönüşümünü verebiliriz. Rize’de teknolojiye uygun olmayan dolgu ve onun üzerine depreme dayanaklı yapılmayan binaların bedeli bugün kentsel dönüşümle gerçekleştiriliyor.”

BİZİM İÇİN ÖLÇÜT

“Aynı hataları Trabzon veya başka illerin yapmaması lazım. 10 kilometre açıktan Karadeniz fayı geçiyor. Bu fayın bugünkü deprem tehlikesi haritasına göre oluşturabileceği en büyük deprem 6.6’dır. Yüzde on olasılıkla bunun üstüne çıkabilir depremin boyutu. 250 kilometre uzaklıktaki deprem Trabzon’u bu şekilde etkiliyorsa 10 kilometre uzaktaki oluşabilecek depremin boyutunu düşünmek dahi istemiyorum. Elazığ depremi bizim için bir ölçüttür.”

sonnokta gazetesi

Son Güncelleme: 26.01.2020 13:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.