İki Kansere Aynı Anda Yakalanan Küçük Ömer Asaf, ablasından alınan ilik nakli ile 2 kanseri de yendi

15 Kasım 2021 Pazartesi 15:14
İki Kansere Aynı Anda Yakalanan Küçük Ömer Asaf, ablasından alınan ilik nakli ile 2 kanseri de yendi

Farabi Hastanesi Çocuk Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi’ne, Ağrı’dan gelen iki yaşındaki Ömer Asaf ÇELİK isimli hastaya, başarılı bir operasyonla kemik iliği nakli gerçekleştirildi. Ünite açılışından sonra gerçekleştirilen ilk naklin ve tedavinin başarı ile sonuçlanması hem aileyi hem de Farabi Hastanesi’nin tüm çalışanlarını oldukça mutlu etti.
Hastanın ablası tedavi süreci hakkında şunları söyledi:
Ağrı’da, göğüs hırıltısı şikâyetiyle doktora gittik. 27 Kasım’da bu teşhis bize konulduktan sonra uzun uğraşlarla buraya geldik. Yoğun bakımlık olduk. Kalbi durdu. Tüm umudumuzu kesmiştik aslında. Ama burada o kadar sağlam bir ekip vardı ki bize umut oldu. Kardeşim de savaşmayı bırakmadı. Bizim tereddütlerimiz vardı. Olsun mu, olmasın mı, nasıl olacak? Ama ekibi görünce bundan daha iyisi olamaz dedik. Bu kadar erken, bu kadar temiz bu kadar steril.,, Çok fazlasıyla memnunuz. Allah hepsinden razı olsun. Henüz bir senemiz dolmadan hemen hemen bütün hastalığını atlattı. Şu an her şey gayet iyi. Çok mutluyuz. Bu duyguları kelimelere dökmek çok zor. Gerçekten çok kötü bir süreçti. Allah kimseye yaşatmasın. Gözlerinizin önünde küçük bir çocuk hayat veriyor ve burada onunla gerçekten kendi çocuklarıymış gibi ilgilenen bir sürü insan var. Hemşireler olsun doktorlar olsun titizlikle çalıştılar. Allah hepsinden razı olsun.

Kemik iliği transplantasyon sürecini yöneten ve Transplantasyon Ünitesi’nin sorumlusu Doç. Dr. Ayşenur BAHADIR, hasta hakkında şunları ifade etti:
İki yaşındaki Ömer Asaf ÇELİK bize çok ciddi solunum şikâyetiyle başvurmuştu. Hastamız Kars-Ardahan bölgesinden bize yönlendirilmişti. Tam da Covid-19 döneminin çok yoğun olduğu bir zamanda gelmişti. Biz, hastamızı değerlendirdikten sonra Lenf Bezi Kanseri tanısı koyduk. Dört ay sonra hastamızda, Akut Miyeloid Lösemi Kan Kanseri hastalığının oldukça ciddi bir türü gelişti. Dolayısıyla hem Lenf Kanseri hem de Kan Kanseri olan hastamıza, tekrardan daha yoğun bir tedavi başladık. Tedavinin devamında bu hastaya kemik iliği nakli yapılması gerekiyordu çünkü yüksek riskli bir hastaydı. Yaptığımız değerlendirmede, hastanın ablasının nakil için tam uyumlu olduğunu gördük ve hastamızı kemik iliği nakli için hazırlamaya başladık. Hastamıza, yaklaşık bir ay önce, başarılı bir şekilde 17 yaşındaki ablasından kök hücre toplayarak kemik iliği nakli yaptık. Nakil sürecimiz oldukça başarılı geçti. Şu anda hastamızın kan hücreleri tamamen düzeldi ve hastamız sağlığına kavuştu. Hastamızı sağlıklı bir şekilde taburcu edeceğiz. Daha önce bölgemizde kemik iliği nakli yapılmıyordu. Bu hasta, aynı zamanda ilk hastamız oldu. Hastalarımız, bizde kemik iliği nakli yapılamadığı için İstanbul, Ankara gibi uzak şehirlere gitmek zorunda kalıyordu. Hem maddi hem de manevi olarak oldukça zor koşullarla karşılaşıyorlardı. Burada hastalarımıza kemik iliği nakli yapınca hastamız hem şifasına kavuştu hem de hastamızın ailesi çok uzak yerlere gitmenin külfetinden kurtulmuş oldu.

Transplantasyon Ünitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Pınar REİS, hasta ve hastalık hakkındaki görüşlerini şu şekilde ifade etti.
Aslında pek çoğumuzun artık medyada çokça gördüğü, duyduğu ve de ilgiyle izlediği takip ettiği bir alan. Genellikle yüksek riskli malinite hastalarında, özellikle lösemi ve lenfomalı hastalarda kemik iliğini tamamen apilaziye uğrattıktan sonra yeniden kemik iliğinin canlanması için yapılan birtakım işlemlerle nakil denilen olayı gerçekleştiriyoruz. Sadece Lösemi ve Lenfoma hastalarında yapmıyoruz tabii bunu. Örneğin; Ömer hem Akut Miyeloid Lösemi hem de Hodgkin Lenfoma tanılı bir hastaydı ki literatürde, ikisinin kombine olduğu durum çok azdır. Maalesef çok yüksek riskli bir hastalık serisi olduğu için kemik iliği nakli yapmıştık. Yine aynen Ömer gibi pek çok Malimite hastalığında eğer yüksek risk söz konusuysa biz birtakım kriterleri bir araya getirerek konseyde kemik iliği nakline karar veriliyoruz. Bu süre, takriben 1 ay bazen birtakım komplikasyonların da gelişmesiyle 2 ayı bulabiliyor. Bu 2 aylık süreç içerisinde hastanın kemik iliği nakil işleminin servisteki takibi bitiyor ve bugün Ömer'e yapacak olduğumuz gibi hastayı taburcu ediyoruz. Taburculuk sonrası tabi ki hastanın kontrolleri devam edecek. İlk 6 ay çok önemli, 1. yıl önemli. Zaman geçtikçe artık bünye, yeni kemik iliği ile birlikte hayatına iyice adapte olarak yaşamaya devam edecek inşallah. Bu hastalıktan da ömür boyu kurtulmuş olacak. Tabii nakil süreci için temennimiz budur. 

Çocuk Hastalıkları ve Hematoloji Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erol ERDURAN merkezin kuruluş süreci ve amacı hakkında şu bilgileri verdi:
İlk zamanlar teknoloji oldukça geri, tedaviler tabii bugüne göre daha demodeydi. Fakat Farabi Hastanesi’nde 2000 yılında Pediatri ve tüm Pediatri Yandal Üniteleri kuruldu. Tabii burada Çocuk Kemik İliği Nakli Ünitesi’ni yeni faaliyete geçirebildik. Bu ünitenin kurulması için çok uğraş verdik nihayet kurulması bugüne nasipmiş ve bu arada ilk hastamıza da kemik iliği naklini yaptık. Burası bir bölge hastanesidir. Aşağı yukarı Doğu Anadolu’dan Iğdır’ı da katarsak Kars da son zamanlarda ilave olarak 11 şehire hitap eden bir bölge hastanesiyiz. Son zamanlarda yurt dışından yani Gürcistan’dan da hastalar gelmeye başladı. Çok geniş bir yelpaze içerisinde, çocukların takip ve tedavisini burada yürütmekteyiz. Bu işe vesile olan herkese çok teşekkür ediyorum. Çocuk Tranplantasyon Ünitesi’nin olmaması büyük bir engel ve sorundu. Çünkü en yakın merkez Samsun’du. Antalya’ya gönderiliyordu hastalar.  İnsanlarımız çocuklarını alıp en az 6 ay süreyle o illerde ev tutuyorlar, misafirhanelerde kalıyorlardı. Kolay bir süreç değil. Evladına kemik iliği nakli yapılmış ailenin. Onlar ne yapsın? Bütün imkânlarını seferber ediyorlar. Her an enfeksiyon kapma riski var. Bu mağduriyetlerin büyük ihtimalle önüne geçtik. Bundan sonra hastalarımızın, artık uzak merkezlere gitmelerine, orada eziyet çekmelerine gerek kalmadı. Mekânımız uygun, şu an 4 yataklı bir ünitemiz ve 4 hastaya aynı anda nakil yapacak potansiyelimiz var.

Son Güncelleme: 15.11.2021 16:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.