07 Mayıs 2021 Trabzon iftar vakti "İslam Ahlakı”

Trabzon'da Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

07 Mayıs 2021 Cuma 10:09
07 Mayıs 2021 Trabzon iftar vakti "İslam Ahlakı”

07 Mayıs 2021 Cuma

İmsak :03:23 - Güneş : 05:05 - Öğle : 12:25 -  İkindi: 16:17 - Akşam:19:31 - Yatsı: 21:06

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar Vaizi Halil İbrahim ÖZTÜRK

İSLAM AHLAKI

Ahlak: Hulk kelimesinin çoğuludur. Hulk ise tabiat, huy, karakter, hal ve hareketleri ifade eder.

Ahlakı iki kısma ayırabiliriz: 1-İyi ahlak . 2- Kötü ahlak.

İyi Ahlak: Kur ana, Sünnete ve Akli selime uygun olan söz, fiil ve davranışları ifade eder.

Kötü Ahlak: Kur ana, Sünnete ve Akli selime uygun olmayan söz, fiil ve davranışları ifade eder.

İslam Ahlakı ise , Kur an ve Sünnet temeline dayanır. Bunu en iyi bilen ve uygulayan sevgili peygamberimizdir. Bu gerçeği Rabbimiz Kalem suresinde şöyle ifade ediyor: “(Ey Peygamberim) Sen elbette büyük bir ahlak üzeresin.”(Kalem.4)

Bir sahabi , Peygamberimizin eşi Hz.Aişe’ye gelerek Peygamberimizin ahlakını sormuş, Mü minlerin annesi Hz Aişe de cevaben: “Sen Kur an okumuyor musun, O’nun ahlakı Kur an idi“ demiştir. Sevgili peygamberimiz de:” Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim” (Ahmed bin Hambel) buyurarak insanlara yaşantısıyla ahlakın zirve güzelliklerini göstermiştir. Peygamberimiz bir başka hadislerinde: “Sizin en hayırlınız, Ahlakı en güzel olanınızdır”.(Buhari), ”Kıyamet gününde, Mü minin mizanında güzel ahlaktan daha ağır bir şey yoktur”.(Tirmizi).

Güzel ahlakın merkezi Kur andır. Kur anın istediği insan modelini hayatında yaşantı olarak gösteren insan güzel ahlaklıdır. Rabbimizin istediği yaşantıyı gösteremeyen ise iyi ahlak sahibi değildir. Bir örnek verecek olursak: Rabbimiz, Hac suresiniz 30. ayetinde “ Yalandan kaçının” buyuruyor. Yalandan kaçınmayan kişiye iyi ahlaklı diyebilir miyiz, diyemeyiz. Şu Ramazan ayında oruçlarımızı tutarken Peygamberimizin konuya ışık tutan şu hadisini de unutmamak lazım” Kim yalan sözü ve yalanla iş yapmayı bırakmazsa, Allah onun aç ve susuz durmasına değer vermez” (Buhari).

Sonuç olarak şunu ifade edelim ki: İnsan, ne kadar islam’ın emir ve yasaklarına uyarsa o nispetle güzel ahlak sahibi olmuş olur, ne kadar da İslam’ın emir ve yasaklarını ihlal ederse, Kur an ahlakından uzaklaşmış olur.

çokça yaptığı şu dua ile bitirelim” Allah ım yaratılışımı güzel yaptığın gibi ahlakımı da güzelleştir”. Rabbimiz, hepimizin ahlakını güzelleştirsin.

Son Güncelleme: 07.05.2021 10:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.