"Aronya" üreticilerine eğitim verildi

Akçaabat Ziraat Odasından üreticilere "Aronya" eğitimi verildi

09 Mart 2021 Salı 15:40
"Aronya" üreticilerine eğitim verildi

Akçaabat Ziraat Odası , Akçaabat Belediyesi, Akçaabat Kaymakamlığı işbirliği ile 2019 yılında üretici tespiti ve arazi belirleme çalışmaları ile ilk etap olarak başladığımız ve 6 Temmuz 2020 tarihinde fidan dağıtımı ile ikinci etabı tamamladığımız Aronya meyvesi yetiştiriciliğinde çalışmalarımız devam ediyor.

Aronya bahçesi tesis eden üreticilerimiz periyodik olarak ziyaret edilmekte ve gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu kapsamda 3. etap diyebileceğimiz ilkbahar bakımı ve bitki besleme konusunda bir eğitim gerçekleştirildi. Akçaabat Ziraat Odası eğitim salonunda yapılan eğitimde, Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ziraat yüksek mühendisi Murat Aydoğdu haziran ayına kadar Aronya bitkisinin nasıl besleneceği ve neler yapılması gerektiği konular hakkında bilgilendirmede bulundular. Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen eğitime, Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi mühendisleri, ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir , ziraat mühendisi Ümmühan Feyza Kara , Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ziraat mühendisi Kerem Kan ve üreticiler katıldı.

Özellikle organik madde eksiliğine değinen Murat Aydoğdu, bu eksikliği gidermek ve toprak fiziksel yapısının iyileştirilmesi için yapılan tahlil sonuçlarına göre mart ayında dekara 1 ton tavuk gübresi veya 2 ton yanmış hayvan gübresi ya da solucan gübresi kullanılması gerektiğini , nisan ayının ilk 10 günü içinde topraktan dekara 1 kg MAP gübresini 1 ton su ile damlama sulama sistemi ile bitkiye verilmesini bundan 15 gün sonra yapraktan ( dekara 500 gram) 10 litre suya yarım çay bardağı MKP gelecek şekilde karıştırılarak sırt pompası /atomizör ile uygulanması gerektiğini, mayıs ayında tekrar organik madde takviyesi olarak tavuk gübresi veya yanmış hayvan gübresi ya da solucan gübresi kullanılması gerektiğini , 10 gün sonra topraktan dekara yarım kilo (500 gram) MAP gübresini 1 ton su ile damlama sulama sistemi ile bitkiye verilmesini, 15 gün sonra yapraktan ( dekara 1 kg) 10 litre suya bir çay bardağı MKP gelecek şekilde karıştırılarak sırt pompası /atomizör ile uygulanması gerektiğini aktardı. Hedeflerinin verim çağında ilk üç yıl içinde her bir aronya bitkisinden 5-15 kg arasında verim almak olduğunu belirtiler. Yapılacak olan arazi ziyaretlerinde bitkiler kontrol edilecek ve gelişme durumlarına göre haziran ayında yeni bir bitki besleme ve sulama planı oluşturulacaktır.

Son Güncelleme: 09.03.2021 16:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.