Başkan Kuru; Fındığın İlk kültüre alınma yeri Trabzon ve çevresidir.

28 Temmuz 2022 Perşembe 15:59
Başkan Kuru; Fındığın İlk kültüre alınma yeri Trabzon ve çevresidir.

Fındık hasadına sayılı günler kala Trabzon TÜRKAV Başkanı Kenan Kuru, Yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

Trabzon ve çevresinde “fındık ayı” denilen aylar; Ağustos- Eylül olarak adlandırılmaktadır. Fındığın yetiştirilmesinden, üretiminden, tüccara ve ihraç edilene kadar bütün evreleri Kamu hizmetiyle Kamu Çalışanlarınca, hizmet veren ve hizmet alan olarak yerine getirilmektedir.

Kamu Çalışanlarınca 2022 yılı, yıllık fındık miktarı (rekoltesi) gerçekçi bir şekilde tespit edilmiştir. Ve aile bütçesine çok büyük katkısı olan fındığın, ücret tespitinin belirlenmesine etken olarak çiftçiyi mutlu etmesi için gerçek değerine kavuşması sorumluluğu taşınılmıştır. TÜRKAV fındık ücretinin çiftçiyi mutlu edecek şekilde açıklanmasını önemli görüyoruz.

Fındık çiftçisine Kamu Çalışanlarınca, uyarıları ve yapılması gerekenler Kamu hizmeti olarak sunulmaktadır. O halde, yapılan uyarılara ve önerilere hizmet alan çiftçilerin uymasını TÜRKAV olarak ifade etmekleyiz.

TÜRKAV buradan ifade etmektedir ki, Fındık, kültürümüzde 2500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. İlk kültüre alınma yeri Trabzon ve çevresidir. Ve geleneksel ihraç ürünlerimizden biridir. Ve en önemlisidir.

Trabzon’ da 2022 yılı fındık toplanma tarihleri kamu hizmeti olarak belirlenerek kamuoyuna sunulmuştur. Bu tarihler; 0-250 rakımının toplanma tarihi 13 Ağustos, 250-500 rakımının toplanma tarihi 18 Ağustos, 500 rakımının ve üzerinin toplanma tarihi 25 Ağustos’tur.

TÜRKAV, fındığın bölge ve Trabzon ekonomisine, tarihi özelliğine ve sosyal yapısındaki yerine işaret ederken, Kamu hizmetlerinin vatandaşa sunulmasında kamuoyunun duyarlılığını olmazsa olmaz olarak görmektedir.
Fındık çiftçisinin geçiminde de fındığın varlığı söz konusudur.
 

Son Güncelleme: 28.07.2022 16:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.