Hasata Erken Başlamayın

Trabzon'un Akçaabat İlçe Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu ile ilçenin Alsancak Mahallesinde, oda tarafından yapılan uygulama bahçesinde tarımı konuştuk.

08 Ağustos 2020 Cumartesi 11:51
Hasata Erken Başlamayın

Fındık sezonunun geldiğini belirten Eyüpoğlu, çifçilere uyarılarda bulunarak, "Hasada erken başlamayın" dedi.
DALDAN DEĞİL YERDEN TOPLAYIN
Fındıkta rekolte tahmin komisyonları çalışıyor. Sahil kesimi için 8 Ağustos, orta kesimler için 12 Ağustos, yüksek kesimler için de 20 Ağustos'ta hasada başlanacak. Akçaabat'ta çok yok ama diğer bölgelere baktığımızda üzülerek görüyoruz ki hasada çok erken başlandı. Fındık milli bir üründür. Erken hasat hem çiftçiye hem de milli ekonomiye büyük zararları vardır. Fındığı olgunlaşmadan toplamayalım. Dalınadan toplamayalım, yere düşmesini bekleyelim. Yerden toplandığında hem işçilik maliyetleri düşüyor hem de kaliteli ürün alınıyor. Biz çiftçilerimizi uyarıyoruz. Maalesef çitçilikle çok alakası olmayanlar erken hasat yapıp bir an önce gitmek istiyorlar. Bu da milli ekonomiye zarar veriyor. 
Uygulama seramızda yaklaşık 4 yıldır sevgi evlerinde kalan öğrencilere toprak ve tarım sevgisini aşılamak için belli dönemlerde çalışma yapıyoruz. Belli dönemlerde öğrencileri buraya getirerek sebze üretimi ve hasadını birlikte yapıyoruz. Geçen yıl da burada açık alan uygulama bahçemizi oluşturduk. Vali Beyle birlikte sevgi evlerindeki çocukları getirdik. Çocuklar dikim yaptı. Hasadımızı da yaptık. 

ÇİFTÇİLER BİLGİLENDİRİLİYOR
Çifçilerimizi de doğru yönlendirmek istiyoruz. Damlama sulama sistemleri ile hem su tasarrufu hem de işçiliğin düştüğünü üreticilerimize gösteriyoruz. 6 ayrı grup olarak değişik zamanlarda uygulama alanımıza çiftçilerimizi getirerek damlama sulama sisteminin avantajlarını uygulamalı olarak gösteriyoruz.
ARONYA AKÇAABAT'TA
İstiridye Mantarı konusunda 6 sefer kurs düzenledik. 300 kadar kursiyerimiz var. Kütükte ve poşette istiridye manatı yetiştiriciliği yaptık. Akçaabat'ta 4 tane istiridye mantarı üreticimiz ayda 5 ton üretim yapıyor. Üreticilerimze pazarlama alanında yardımcı da oluyoruz. Akçaabat'ımızı alternatif ürünlerde merkez haline getirmek istiyoruz. İstiridye mantarında belli mesafe kat ettik. Çilek ilçemizde eskiden beri var. Onun yanında mürver yetiştiriciliği ile aronya üretimi ile ilgili çalışmamız var. İki yıl içinde meyvelerini vermeye başlayacak. Aronyadan çok umutluyuz. Fındığın yanında alternatif üründür. Getirisi de çok yüksektir. 
ARONYA DOĞU KARADENİZ'DE
Yalova Atatürk Araştırmaları Enstitüsünden Yılmaz Boz müdürümüz Akçaabatlıdır. Müdürümüz sayesinde aronyayı tanıdık. Akçaaabat'ta denemelerini yaptık ve olumlu sonuç alıdk. Türkiye'deki iklime bakıldığında Doğu Karadeniz ikliminde aronya yetişir. 0 rakımdan 2 bin rakıma kadar yetişir Aronya suyu sever. Olumsuz bir durum yok. İnşallah başaracağız.

Son Güncelleme: 08.08.2020 11:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.