Kalpteki Ölümcül Kist Başarıyla Çıkarıldı

Kalbinde kist olduğunu öğrenen hasta Trabzon’da ameliyat oldu.

03 Nisan 2021 Cumartesi 10:42
Kalpteki Ölümcül Kist Başarıyla Çıkarıldı

Geçtiğimiz Aralık ayında işe girmek amacıyla sağlık raporu almak için gittiği Artvin Devlet Hastanesi’nde çekilen ekokardiyografide 34 yaşındaki B. B. isimli hastanın kalbinde kist saptandı. İleri tedavi için hastanemize acilen sevk edilen hasta, KTÜ Farabi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda tedavi altına alındı. Yapılan tetkiklerinde, hastanın kalbinin içine yerleşmiş olan kistin, hayvanlardan insana bulaşan “ekinokok” isimli parazite bağlı geliştiği tespit edildi. Kalbin içinde oldukça büyümüş olduğu gözlenen ve kalp boşluğunu neredeyse tamamen dolduran kistin, hayati tehlike yaratması nedeniyle açık kalp ameliyatı ile alınmasına karar verildi.

Başarılı bir operasyon neticesinde kalbindeki kisti alınan hasta, ameliyattan 4 gün sonra taburcu edilerek evine gönderildi. Kontrollerinde, hastanın kalbindeki problemin tamamen düzeldiği görüldü.
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Coşkun ÖZDEMİR, hayvanlardan insanlara bazı parazitler yoluyla bulaşan kistin nadir olmadığını belirtti.

Ancak bu kistlerin, genelde karaciğer ve akciğere yerleştiğini belirterek hastaların sadece % 1’lik kısmında, bu kistlerin kalpte görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özdemir yaptığı açıklamada; bu hastada kistin kalbin sağ karıncığına yerleştiğini ve bu nedenle bu vakanın dünyada çok ender görülen bir durum olduğunu söyledi. Ameliyat sonrasında hastanın sıkıntılarının tamamen düzeldiğini ve 4 gün sonra taburcu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özdemir: “Hasta hiç farkında olmadığı halde kalbinde ölümcül bir hastalıkla yaşıyormuş. Bugüne kadar kistin patlamaması hasta için büyük şans olmuş. Biz de ameliyatla kendisini sağlığına kavuşturduk.” diyerek özellikle hayvancılıkla uğraşan insanların, kist hidatik açısından dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Son Güncelleme: 03.04.2021 11:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.