KESK Trabzon Şubesinden avukatlara destek geldi.

23 Haziran 2020 Salı 18:29
KESK Trabzon Şubesinden avukatlara destek geldi.

 KESK Trabzon Şubeler Platformu Adına Basın açıklaması yapan Engin Nur şu ifadelere yer verdi AKP, baroların karşı çıktığı çoklu baro sistemini öngören yasa değişikliği teklifinden vazgeçmiyor. Hazırlanan 27 maddelik teklifin muhalefet partilerine götürüldükten sonra bu hafta Meclis Başkanlığına sunulması hedefleniyor. Türkiye Barolar Birliği yönetimi, il baro seçimlerinde oluşan delegeler tarafından değil baro başkanlarınca belirlenecek. Anadolu barolarında çoklu baro ve seçim sisteminde değişiklik yapılmayacak. 5 binin üzerinde avukatın bulunduğu İstanbul, İzmir ve Ankara’da 2 bin üyeyle birden fazla baro kurulabilecek. Türkiye Barolar Birliği’ni olağanüstü genel kurula çağrı için gereken 10 baronun yönetim kurulu kararı da 25 baroya çıkarılacak. Barolarla ilgili yasa çalışmasına tepki gösteren ve “Savunma yürüyor” sloganıyla 19 Haziran günü Ankara’ya yürüyüşe geçti baro başkanları, TC Anayasası’na göre (34. Madde) "Herkes önceden izin almadan, barışçıl, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir." 2911 Sayılı Kanun, "önceden izin alınması" şartını eklemiş. Çünkü Anayasa’ya göre (90. Madde) yasalarımızla AİHS ve AİHM kararları çelişiyorsa, uygulamada AİHM kararları dikkate alınır. Bireysel hakların kullanılması, bir yetkilinin emir vermesi ile engelleniyorsa orada bir vesayet rejimi vardır. Bütün odaların, baroların, sivil toplum kuruluşlarının devletin menfaatini korumak için görev yapması isteniyor. Halkın değil, toplulukların, bireylerin değil... Devletin. Devlet kim? AK Parti Parti devleti düzenine geçtiğimiz günden itibaren AKP kendini devletin ta kendisi görüyor. Devlet benim diyor. Kendi menfaatiyle devletin menfaatini özdeş kılıyor. Bir tutuyor. Bu durum TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun sözlerinde yatıyor. Feyzioğlu Türkiye Barolar Birliği'nin, baroların işlevini şu sözlerle açıkladı: "Ben devletin menfaatini hukuk çerçevesinde korumakla görevli bir örgütün başkanıyım." İşte istenen bu.

Bu sebeple kendine karşı her duruşu, her çıkışı, her protestoyu devlete karşı yapılmış sayıyor

Sivilleşme, bireysel hakların, devletin otoritesine karşı kesin ve katı bir şekilde korunabiliyor olması demektir. Devletin ve yöneticilerinin hesap verebiliyor olması demektir Ne yaptı baro başkanları? Savunma yürüyüşü adı altında kendi illerinden Ankara'ya yürüdüler. Gruplar halinde değil her başkan tek başına. 55 baro başkanı Ankara sınırına geldi önlerine polis dikildi. Ankara Valisi "yürüyüş kanunsuz" demiş. 200/300 metre daha gitseler zaten yürüyüş bitecek toplu halde Anıtkabir'e gideceklerdi.

 Vali ne büyük tehlike gördü ki, on binlerce avukatı temsil eden baro başkanlarının karşısına polisi dikti? 

Yarın öbür gün tazminatları "(TES) Tamamlayıcı Emeklilik Fonuna devredilme-ye" çalışılan işçiler yürürse... Geçinemiyoruz diyen emekliler protesto etmeye kalksa, işsiz olmak için mi üniversiteye gidiyoruz diyen gençler seslerini duyurmaya kalksa kim bilir neler olur? Emek ve meslek örgütlerinin iç işleyişine müdahale etmek isteyen, böl-parçala-yönet politikasıyla kimisini yedeğine almayı, geriye kalanları güçsüz bırakmayı hedefleyen düzenlemeye karşı çok sayıda baronun gösterdiği haklı tepki ve yürüyüş eylemi geniş kesimlerde yankı ve destek bulmuştur. “Susmuyoruz” diyen çok sayıda baro iktidarı “suçüstü” yakalamıştır.Yürüyüşün amacını çarpıtma girişimi tutmayan iktidar bir kez daha saldırı politikasını devreye sokmuş, anayasadaki açık maddeleri hiçe sayarak baro başkanlarının, avukatların Ankara’ya girişini engellemiştir. Baro üyelerinin mahkemelerde yıllardır savundukları toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını bu kez Ankara girişinde ifade etmelerine polis zoruyla müdahale edilmiş, kimi baro başkanları darp edilmiştir.Temel hak ve özgürlüklerin bu kadar aleni ve pervasızca kullanılamaz hale getirilmesini, şehre girişlerinin engellenmesini kınıyor, protesto ediyoruz.Bu keyfiliğe, fiili OHAL uygulamalarına derhal son verilmeli, “en kısa sürede Meclis gündemine getireceğiz” dedikleri yasa düzenlemesinin geri çekildiği açıklanmalıdır.Trabzon Kesk Şubeleri Platformu olarak baroların, avukatların hepimizin haklarını savunma, demokrasinin temel kurallarına ve anayasal haklara sahip çıkma, meslek onurlarını koruma adına gerçekleştirdikleri yürüyüşü selamlamakta, dayanışma duygusunu ifade etmektedir 

Son Güncelleme: 23.06.2020 18:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.