Kod adı :kokarca

Fiyat krizinden sonra şimdi de böcek krizi başladı. Fındık yok olabilir

27 Aralık 2018 Perşembe 09:09
Kod adı :kokarca

Fındığı yok eden kokarca böceğinin Hopa, Kemalpaşa, Arhavi’de yayılmaya başladığı bildirilirken yalnızca fındık İçin değil çay ve diğer tarımsal ürünler için de tehdit oluşturduğu açıklandı

HIZLA YAYILIYOR 

Fındık İhracatçı Birlikleri AR-GE Çalışmaları Toplantısı Giresun’da gerçekleştirildi. Toplantının gündemini ülkemize Gürcistan’dan gelen ve oradaki fındığın neredeyse yarısını yok eden Kahverengi Kokarca Böceği konusu oluşturdu. Fındığı yok eden böceğin Hopa, Kemalpaşa, Arhavi’de yayılmaya başladığı ve yalnızca Fındık İçin değil çay ve diğer tarımsal ürünler için de tehdit oluşturduğu bildirildi.
SORUN ÇÖZÜLMELİ
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Edip Sevinç, son yıllarda Fındık üretiminde yaşanan düşüşün nedeninin bu ve bunun gibi zararlı böcekler olduğunu belirtti. Sevinç, “Fındığın sorunu seçim ekonomisi ile çözülmez. Herkes fiyat konuşuyor ancak fındığımız elden gitmesin diye uğraşan yok. Biz böcek beslemek için fındık üretmiyoruz. Bu sorunla bir an evvel başa çıkmalıyız” dedi.


ALARM VERİLSİN
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk ise kahverengi kokarcanın Gürcistan’daki Fındık bahçesinde % 100 kayba neden olduğu bilgisini paylaşarak, “Fındığı 20 gün içinde tamamen bitiriyor. Aynı zamanda ardında zararlı bakteriler de bırakıyor. Mücadele edilmezse Fındık üretimi 500 bin tona bile ulaşmaz. Bu böceğe karşı Türkiye’de alarm verilmeli. İlacı getirilmeli ağaçlar ıslah edilmeli” diye konuştu.

sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.