Müsiad Trabzon'un sorunlarını masaya yatırdı

Trabzon MÜSİAD Başkanı Ali Kaan şehrin sorunlarını masaya yatırdı ardından çözüm önerilerini sundu. Toplantıda sorunları başlıklar halinde sıralayan Kaan, ilk sıraya İş Kur ve işsizliği önlemek için yapılan uygulamaları koydu.

31 Temmuz 2018 Salı 14:01
Müsiad Trabzon'un sorunlarını masaya yatırdı

Trabzon MÜSİAD Başkanı Ali Kaan ve Yönetim Kurulu üyeleri bugün düzenledikleri basın toplantısında şehrin sorunlarını masaya yatırdı ardından çözüm önerilerini sundu. Toplantıda sorunları başlıklar halinde sıralayan Kaan, ilk sıraya İş Kur ve işsizliği önlemek için yapılan uygulamaları koydu.

MEZUNLAR PARK BAHÇELERDE ÇALIŞIYOR

Kaan, “İş kurun İşsizliği azaltmaya yönelik uygulanan, geçici istihdam uygulaması TYP’yi (Toplum yararına Program) , devletin kendi eliyle yaptığı ve üretime zerre kadar katkısı olamayan , aksine gerçek istihdama darbe vuran ve işçi açısından tembellik yaratan bir uygulamadır .Kamu Kurum ve Kuruluşlarında ve Belediyelerde bu proje kapsamında çalışan Üniversite mezunu nitelikli elemanlar, özel sektörün gerekli iş gücüne ihtiyacı olmasına rağmen , özel sektörü değil bu projeleri tercih ederek , kendi mesleği olmayan işlerde , parklarda ve bahçelerde çalışmaktadırlar .Bu nedenle yapılan uygulama sayesinde , çalışan bu kesim asıl mesleklerinde çalışmaları ve kendilerini geliştirmelerine engel olunmaktadır . Ayrıca özel sektörün nitelikli eleman bulmasını zorlaştırarak , yapılacak yatırımların önü kesilmektedir” dedi.Bu konuda önerilerinide dile getiren Kaan, “Bu uygulamanın bir an önce sonlandırılması ve yerine Nitelikli eleman desteğinin 1 yıla çıkartılması veya Bir maaşı senden Bir maaşı benden yasasının bir an önce uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir .Mevcut uygulamanın terkedilmesi ve önerimiz olan yeni yöntemlerin uygulanmasıyla istihdam artırılabilir ve yeni yatırımların önü açılabilir” dedi.

YATIRIM ADASI VE ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN SORUNLARI

Yatırım Adası Projesi ve Organize Sanayi Bölgelerinin sorunlarına ikinci başlıkta yer veren Kaan, “Bölgemizde sanayileşmenin önünde ki en büyük sorunlardan biride arsa sorunudur .Trabzon konumu gereği dağlık alanlara sahip olması nedeniyle sanayinin gelişmesi ve sanayi yatırımlarının yapılması zorlaşmaktadır .Bu bağlamda sanayinin önünü açacak büyük bir proje yapılmış ve Arsin de deniz dolgusu ile Yatırım Adası planlanmıştır .Yatırım adası için önerimiz , Mevcut dolgu alanının 2.800 Dönüm den 10.000 Dönüme çıkarılmasını ,yapılacak yer tahsislerinde yerli yatırımcılara ayrılan payın artırılması gerekmektedir .Mevcut Trabzon Limanının şartlar oluşması halinde yatırım adasının önüne taşınmasını değilse daha büyük ticari bir limanı gerekli görmekteyiz .Özellikle yeni kurulan Organize sanayi bölgelerinin Allt Yapı ,yol ve enerji problemlerinin ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekmektedir .Yeni Kurulacak olan organize sanayi bölgelerinde arsa metrekare fiyatlarının minimum tutulması ve Nitelikli ürünleri üretecek firmalara öncelik tanıyarak gerekirse belli ölçekteki yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisi yapılmalıdır .Trabzon da sanayi arsa fiyatlarının yüksek olmasından dolayı yatırımcılar arsa maliyeti düşük olan yerlere yönelmektedir” diye konuştu.

TRAFİK SORUNU

Kaan, şehirde herkesin eleştirdiği trafik sorununa değinirken, “Trabzon son yıllarda artan nüfus ve turizmin etkisiyle büyük bir trafik sorunu yaşamaktadır .Özellikle yaz aylarında artan nüfusun oluşturduğu trafik hem şehre gelen misafir yolcuları ve hem de esnafı canından bezdirmektedir .Buna paralel olarak Trabzon un iç yollarının ve Ana yollarının bu trafik yoğunluğuna cevap vermemesi ,sorunları da beraberinde getirmektedir” dedi.Kaan, trafik sorunu için ise çözüm önerisini şu şekilde açıkladı: “Trabzon Kanuni bulvarının bitirilmesi ,Güney çevre yolunun Trabzon un en batısından başlayarak en doğusuna kadar planlanması ve uygulamaya geçilmesi , mevcut yol üzerinde , Akçaabat Söğütlü Geçişi , Moloz –İmperial tüneli geçişi ve Yomra - Kaşüstü kavşağı projesinin bir an önce bitirilmesidir .Trabzon’un içinde hizmet veren taksi-dolmuşların yenilenmesi, özellikle Trabzon gibi Turizmle anılan bir ildeki dolmuşların klimalı ve eğitimden geçmiş meslek sahibi şoförlerle donatılmış araçlardan oluşturulması gerekmektedir”

SURİYELİLER ÇALIŞIYOR

Toplantının son bölümünde soruları yanıtlayan Kaan, “İş Kur Programlarını MÜSİAD’ın üst düzeyde net ifade edilerek hükümet yetkililerine iletildi mi? Yoksa iletilecek mi?” sorusuna, “Öncelikle biz burayı düşünüyoruz. Bunu biz söyledikten sonra belki düşünceler iletilebilir. Bu bizim düşüncemiz. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. En son yapılan projede 4 bin kişi işe alındı. 13 bin müracaat var. Bu alınan 4 bin kişide erkeklerde yaş tahlili var 35.. Bayanlarda yok. Biz iş adamları olarak şurada ki arkadaşlarımıza sorsanız hepsinin yanında Suriyeli çalışıyor. Meslek sahibi çalışmıyor. Biz nasıl eleman bulacağız. Bunu aşmak için devletin bundan kaçınması lazım. Devlet şunu diyebilir. Çalıştığını kişinin yarısını al,yarısını devlet versin. 4 bin kişi yerine 8 bin kişi çalıştıralım. Kalıcı olsun. Bunu 24 aya çıkartalım” şeklinde yanıt verdi.

DOLMUŞLARIN KENDİLERİ YAPMASI GEREK

“Dolmuşların değişmesi için üzerine gidecek misiniz?” sorusuna ise Kaan, “Şoförler odasını ziyaret edebiliriz. Ama Türkiye’nin her tarafında turizm yerleri buna yöneliyor. Memleketimiz çok nemli. Burada klima olmazsa olmaz. Dolmuşçuların bunu kendilerinin yapması gerekiyor” dedi.

BİR YERE TALİP OLDUĞUNUZDA

Kaan, "Tren yolu bizim projemiz. Ahmet Sarı Başkanımızın döneminde Malatya, Erzincan, Urfa ile toplantı yaptık. Ondan sonra gündem oldu. Yatırım Adasının peşini bırakmayacağız. Stadımızın olduğu alanın dolgusunun metresi 42 bin TL’ye mal oldu. 80 bin TL’ye mal olsun. Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgesi yaptık ne kadara mal oldu bilmiyoruz. Bir yere talip olduğunuzda 50 liralık fiyat 300 lira oluyor. 3 tane yer bitti, Vakfıkebir yeni bitti. Bu bizim gerçekten zor şehir olduğumuzu gösteriyor. En güçlü olduğumuz dönem elimizden gelen her şeyi yapacağız

ŞİNİK ORGANİZE’NİN TRAFOSU YOK

Genel Merkezden aradılar Trabzon’da 10 bin dönümlük arazi bulabilir miyiz Endüstri Merkezi ilan edelim. Ama yetkililerden aldığımız cevap “bin dönüm bile yok” Bugün Şinik’in daha elektrik trafosu yok. 36 tane işletme var, 10 tanesi çalışıyor. Kışın çok zorluk çekiyorlar. Hepsi problem yaşıyorlar. Bizim orayı büyütmemizde ne sakıncası var. Bizi isteyelim 10 bin onlar 4 bin 5 bin yapsın. Doldurmayı talep istiyoruz çünkü yerimiz yok. Sanayici parayı kazanıyor dışarı gidiyor” dedi.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI İÇİN İKİNCİ YOL YAPILMALI

Tren yolunda ‘Batum – Trabzon mu yoksa Erzincan – Trabzon hattından hangisinin öncelikli olması gerektiği sorusuna ise Kaan, “Çin’den 10 bin km yol kat ediyor, bir vagon mal götürüyorsunuz. İstanbul’dan buraya bir TIR bin dolara geliyor. 4 TIR’ıda 200 dolara Çin’den Batum’a getirebiliyorsunuz. Bizim demir yolları daha o seviyeye gelmedi. Cumhuriyet tarihinden beri ilk defa demir yolu yaptık. Onları çift hale getirelim ki taşımacılığı demiryoluna kaydıralım. İkinci bir yol yapmamız lazım. Bu da kalkınmayla olur. Samsun’a Batum’a bağlanabilir ama ondan önce demir yollarını çift hale getirmek lazım.Erzincan’dan buraya gelsin, ondan sonra Batum’a gitsin” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.