Ortahisar’da Afetlere Karşı Dayanıklılık Çalıştayı

05 Kasım 2021 Cuma 12:59
Ortahisar’da Afetlere Karşı Dayanıklılık Çalıştayı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen “Birden Fazla Topluluk ve Ülke Genelinde Afetlere Karşı Toplum Dayanıklılığını Güçlendirmek İçin Sistematik Olarak Stratejilerin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi” başlıklı proje kapsamında ’’COVİD-19 Pandemisi ve diğer afetlere karşı halk sağlığı sistemi dayanıklılık çalıştayı’’ gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler Afet Riski Azaltma Ofisi'nce hazırlanan Kentlerin Afet Dirençlilik Karnesi dünyada Japonya, ABD, Avustralya, Bangladeş ve Türkiye'de uygulanmakta olup Türkiye'de İstanbul/Esenler ve Trabzon/Ortahisar'da yürütülüyor.

Trabzon Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ortahisar Belediyesi, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü ve Trabzon AFAD İl Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen çalıştayın açılışında Trabzon Üniversitesi Arş. Gör. Perihan Şimşek tarafından Birleşmiş Milletler Afet Riski Azaltma Ofisi'nce geliştirilmiş olan ‘’Kentlerin Afet Dirençlilik Karnesi ‘’verileri paylaşıldı.
 Çalıştayda, Ortahisar İlçesi için halk sağlığı sisteminin afetlere karşı dayanıklılığına ilişkin durum tespiti yapılarak, saptanan eksikliklerin giderilmesine yönelik çözüm yolları ve önerileri geliştirildi. Ayrıca fiziksel, çevresel, sosyal ve ekonomik çerçevede kentlerin karşılaşabileceği her türlü tehlike, doğal afetler ile kenti oluşturan birçok dinamiklerin, aktörlerin koordineli ve kapsamlı bir şekilde mücadele etmesinin sağlanması amacıyla dirençli kent kavramı üzerinde duruldu.

ÇALIŞTAY GELECEĞE IŞIK TUTMALI
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç çalıştayın geleceğe ışık tutması temennisinde bulunarak’’Böyle kolektif bir çalışmaya katılanlara teşekkür ediyorum. Hem şehrimiz açısından hem de afet sonrası mukavemetini veri tabanı olarak ortaya koymak açısından bu çalıştay önemli. Pandemi dünyanın düzenini etkileyen bir afet. Tüm yeryüzüne yayılan pandemi oldu. Sel Karadeniz’i etkiliyor, Akdeniz de ise yangın afetleri oluyordu. Âmâ bu tüm dünyayı etkiledi. Afetlere anında müdahale etme kabiliyetimizi kazanma açısından bu tarz çalıştayların önemi çok fazla. Afet meydana gelmeden önce bireyin bilgilendirilmesi en kısa zaman zarfında hareket kabiliyeti sağlanması çok önemli. Afetten sonra toplumun sorumluluğunu ortaya koymak önemli. Şimdi bu çalıştayda halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. ifadelerini kullandı.

‘’AFET EĞİTİM PARKI’’ OLUŞTURUYORUZ
Özellikle İçişleri Bakanımızın desteklediği müşterek yer tahsisi aldıkları‘’Afet eğitim parkı ‘’oluşturma aşamasında olduklarını belirten Başkan Genç’’ Pandemi de oluşturulan kurullar ile birlikte çok önemli çalışmalar yaptık. Özellikle çalıştayımızın sonucunda katılımcılarımızın önerilerini değerlendirmeye alacağız. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla paylaşıp oradaki kurumsal yeteneğimizi nasıl öne çıkarabileceğimizin koordinesini çalıştay sonuç raporuyla birlikte değerlendirebiliriz. Kıymetli hocalarımıza teşekkür ediyor. Çalıştayımızın hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.
TÜRKİYE AFET KONUSUNDA TECRÜBELİ
Çalıştay Başkanı Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Acil Cerrahi Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Gündüz ise ABD, Avustralya gibi ülkelerdeki şehirlerde popüler örnekleri değerlendirme imkânı bulduğunu belirterek Türkiye’nin afet konusunda çok tecrübe sahibi olduğuna dikkat çekti. Gündüz Ortahisar ilçesinin olası bir afet karşısında böyle bir hazırlık çalıştayı düzenlenmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, şehrimize hayırlı olmasını diledi.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM
KTÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş da ülkemizin olumsuzluklar barındıran bir zaman dilimden geçtiğini belirterek ‘’ Deprem afetleri, üzerine birde pandemi afeti yaşıyoruz. Biz bu afetleri yaşarken de tecrübe ediniyoruz. Çalıştaya destek veren tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Dedi
Konuşmaların ardından KTÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş tarafından Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e teşekkür plaketi takdim edildi.

COVİD-19 Pandemisi ve Diğer Afetlere Karşı Halk Sağlığı Sistemi Dayanıklılık Çalıştayı ilki çevrimiçi ikincisi ise masa çalışması şeklinde düzenlenerek çalıştayda kentlerin afet dirençlilik karnesinde belirlenen on esas çerçevesinde halk sağlığı sistemlerinin dirençliliği değerlendirildi. Toplamda her biri 0 ila 5 arasında bir puan ile değerlendirilen 23 soru/gösterge katılımcılar tarafından puanlanarak, 3,5 altı puan alan soru/göstergeler için iyileştirmeye yönelik stratejiler tekrar değerlendirmeye tabi tutuldu. Kentlerin dirençlilik karnesi ve halk sağlığı sisteminin dirençliliği puan kartı ile tüm sektörlerde afetlerin sağlık üzerindeki etkilerine katkı göstermek amaçlanmıştır.
COVİD-19 Pandemisi ve diğer afetlere karşı halk sağlığı sistemi dayanıklılık çalıştayında alınan kararlar sonuç raporu hazırlanarak ilgili kurumlarla ileri bir tarihte paylaşılacak.

Son Güncelleme: 05.11.2021 13:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.