Sağlık Müdürü Prof. Dr. Yılmaz HASTANELERİ KAPATALIM!

Trabzon’da yapılması planlanan şehir hastanesinin doluluk oranına ulaşabilmesi için mevcut hastanelerin kapatılması gerektiğini söyleyen Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, “Hastaneleri açık tutarsak şehir hastanesi çalışmaz” dedi

02 Şubat 2018 Cuma 08:50
Sağlık Müdürü Prof. Dr. Yılmaz HASTANELERİ KAPATALIM!

Trabzon İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Trabzon’daki mevcut hastanelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yılmaz, yapılması planlanan şehir hastanesinin hayata geçirilmesiyle birlikte Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi, Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kemik Hastanesinin kaldırılması gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Bizim ön görümüz, Ahi Evren’i kapatalım, Kemik Hastanesini ve Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesini kapatalım. Bunlar varken şehir hastanesi zaten çalışmaz. Mesela Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesini açık tuttuğunuzda şehir hastanesi çalışmaz, gerek yok. Bu üç hastaneyi kapatalım diye düşünüyoruz” dedi. Öte yandan Yılmaz, Trabzon’da sağlık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

TEK ELDEN YÜRÜYECEK

Tatil olduğunda bizde sıkıntı oluyordu. Çünkü acilde nöbet tutacak doktor nerede bulacaktık. Toplum Sağlığı Merkezi’nde 2-3 tane doktor var, onlar oturuyor. Bizim acilde de 3 tane doktor var, onlar ise tatilde. Bunun çözümü neydi, tek elden yönetimi ve sisteme entegresiydi. İkincisi ise örneğin bir sorun oluyordu diyelim, tek elden yönetim olmadığı için sorunlar çözülemiyordu. Bütün birimler topu birbirine atıyordu; aslına bakarsanız böyle bir mecburiyette vardı. Bu sistemin yürümeyeceği belliydi. Yeni sistemle birlikte bütün personeli tek elden yürütebilme imkanı bulabildik. Tek elden yönetim personel yönetimi anlamında büyük kolaylıklar sağladı.

Kanuni Hastanesi’nin yolunun yeterli olduğunu  düşünüyor musunuz?

ÖNCE YOL SONRA YATIRIM

Bir yere bir yatırım yapılacaksa önce yol yapılacak. Yol çok önemli bu zamana kadar yapılamamış. Ama hangi gerekçelerle yapılamamış, bu tartışılır. Orada şuanda bir yol var. Bu yol şuanda hastaneyi idare ediyor gibi. Ama tek şeritli geliş gidiş olduğu için bazı zamanlarda sorun olabiliyor tabii. İki tane tali yol biri gidiş biri dönüş, levhalar konuldu. Ama bunun da yeterli olmadığını gördük. Vatandaş şikayette ediyor tabii. Biz de belediye ile görüştük. Sorun çözüldü şuanda.

ALTERNATİF YOLLAR ŞART

Başlangıçta orada yol sorunu olmuş, bu yatırıma ön ayak olanlarda bu durumu kabul ediyor. Bir hastanenin yolu tek geliş tek gidiş olmamalı. Hele alternatif yollar mutlaka olmalı. Orada kaza da olabilir. Biz ne düşündük. Burada hastane var. Çok güzel bir hastane. Yolu var ama yeterli değil. Burası yataklı hastane olarak kalsın ama ayakta gelen giden hastanesi olmasın diye düşündük. Fizik Tedavi Hastanesi olsun dedik. Şehir Hastanesi bu anlamda oranın yol sorununu da yol yapılmadan çözmüş olacak.

AKYAZI’DA SORUN OLMAZ

Akyazı’da bağlantı yolları yapılıyor. Karayolları ile de oturduk konuştuk. Orada herhangi bir sorun olacağını da düşünmüyoruz. Maçlarda genelde mesai saatleri dışında oluyor. Dolayısıyla günlük poliniklik hastası olmaz. Ne olur, acil hasta olur. Acil hasta için de 112 bizim emrimizde. Biz maç saatleri olduğu zamanda bir güzergah belirleriz oradan gideriz. Bu şekilde sorunu çözeriz.

Onkoloji Hastanesi hakkındaki düşünceleriniz neler?

DAL HASTANELERİNE KARŞIYIM

Onkoloji Hastanesi’nden bağımsız olarak söylüyorum. Ben dal hastanesinin hepsine karşıyım. Dal hastanesi ne demek? Onkoloji Hastanesi, Kemik Hastanesi, Kalp Hastanesi vs. Neden karşıyım, hiçbir hasta sadece bir dala özgü değildir. Hele Onkoloji’ye hiç değildir. Onkoloji Hastanesi dediğiniz zaman kanser hastası demek. Bunun cerrahisi var, hematoloji, onkolojisi var, psikiyatrisi, iç hastalıkları ve daha birçok dalı var. Şimdi böyle olunca hep sıkıntı olacak, getir, götür. O yüzden biz diyoruz ki ayrı bir dal hastane yapmayalım. Zaten Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bir önerge var. Orada dal hastanelerini yazmış, orada diyor ki dal hastaneleri ayrı bir yerde olmasın. Yaparsanız da hastanenin yanında olsun.

DEPARTMANLAR HALİNDE OLACAK

Ben gerek Onkoloji Hastanesi gerek diğer dal hastanelerinin hepsine karşıyım. Bakanlıkta aynı görüşte. Tıbbi olarak olması gereken de budur. Şehir hastanesi yapıldığı zaman departmanlar halinde olacak. Onların bir tanesi Onkoloji Hastanesine ayrılabilir. Zaten bu dal hastanelerin yeri şehir hastanesinde ayrılacak. Bu sorun böyle çözülecek. Ayrı hastane yapılması hem hizmet anlamında mantıklı değil hem de şehir hastanesi yapıldığında hepsi içinde olacak.

TIBBİ DONANIM ŞART

Sağlık alanında yatak kapasitemiz Trabzon’da iyi. Altyapıda fena değil ama ne yönümüz eksik. Tıbbi donanımı artırmak istiyoruz. Hep o yönde çalışıyoruz. Özellikle tıbbi hizmetlerin yapılması için gayret ediyoruz. Yoğun bakımlar yapmak istiyoruz. Hekim eğitime gitmek istiyorsa gönderiyoruz, cihaz gerekiyorsa aldırıyoruz. Bu manada Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi’nde epey bir yol almıştık.

Şehir hastanesi yapıldığı zaman diğer hastanelerin durumu ne olacak?

ÜÇ HASTANEYİ KAPATALIM

Bununla ilgili ayrıntılı olarak bir çalışmaları yapıyoruz. Ekibimiz çalışıyor. Bizim ön görümüz, Ahi Evren’i kapatalım, Kemik Hastanesini ve Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesini kapatalım. Bunlar varken şehir hastanesi zaten çalışmaz. Mesela Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesini açık tuttuğunuzda şehir hastanesi çalışmaz, gerek yok. Bu üç hastaneyi kapatalım diye düşünüyoruz. Numune Eğitim Araştırma Hastanesi de kapanacak.

TEK MERKEZ OLACAK

Hizmetleri tek bir yerde toplamak istiyoruz. Bizim görüşümüz bu yönde ama tabii bakanlık kararı verecek olandır. Biz önerimizi iletiriz. Bunlar kapandığı zaman planlanan şehir hastanesinde yakın bir yatak sayısı oluşuyor. Böylece hizmetleri tek bir merkezde toplamış oluyoruz. Böyle olursa da şehir içinde de trafik yoğunluğu da azalmış olur. Mesela Numune Hastanesi ve Kemik Hastanesi’ne gittiğiniz de arabanızı park edemiyorsunuz. Arabayı bir yere park ettiğinizde de arabanızı almakta zorlanıyorsunuz. Bu yüzden şehir hastanesi otopark yönünden de avantaj sağlayacaktır.

SIKINTI OLMAYACAK

Şehir hastanesi şuanda şehir planında kruvaziyer liman olarak görünüyor. Belediye çalışıyor, orayı sağlık tesisi yapmamız için bize verecek. Ondan sonra çalışmalar hızlanacak. Şehir hastanesi bittiği zaman sistem de oturmuş olacak. Dolayısıyla işleyiş yönünden de bir sıkıntı yaşamayacağız. Aslında biraz gecikmesi de bize avantaj sağlıyor. Trabzon’da da neden gecikiyor? Çünkü Türkiye’nin diğer illerinde 10 bin kişiye 26 yatak düşüyor; Trabzon’da ise 45.  Bu yüzden Trabzon acil olarak şehir hastanesi yapılması gerektiren bir şehir değil.

YOĞUN BAKIMA 200 YATAK

Yoğun bakımda yatak kapasitemiz 130 civarında. Biz onu 200 civarına çıkaracağız. Yoğun bakım yatak sayısını artırmış olacağız. Kaşüstü’nde 20 yatak sayısını da hizmete soktuk. Son bir yılda il dışına çıkmakta yok. Bu sorunu da çözdük sayılır. Numune Hastanesi’nde de yoğun bakım açacağız.

DÖRT ÖNEMLİ HEDEFİMİZ VAR

Dört tane önemli amacımız var. Bunların dışında yapacak olduğumuz çalımalar var ama bu dört kriter bizim için önemli. Birincisi özellikle hastanelerde kalabalığı azaltmak için vatandaşın Aile Hekimliğinde halledebileceği işleri orada halletmesini sağlamaktır. Aile hekimlerine vatandaşlar gitmeli. İkincisi Trabzon’da yatak kapasitesi yeterli, hizmetimiz iyi ama dağınıklık var. Bunu bir yere toplamak lazım. Bunun için de çözüm şehir hastanesi. Üçüncüsü özellikle tıbbi hizmetler. Ahi Evren, bu konuda çok başarılı, Kanuni Hastanesi de bu konuda çok mesafe aldı. Tıbbi hizmetler noktasında hastanelerimizde çalışmalar olacak. Dördüncüsü de personel dağılımını adaletli yapmak.

SONNOKTA GAZETESİ 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.