Trabzon'da 'Pandemide virüs bir adım önde mi' söyleşisi

01 Ekim 2021 Cuma 15:40
Trabzon'da 'Pandemide virüs bir adım önde mi' söyleşisi

Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ile KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Öztürk, Bizim Neslin Uşakları (BNU) Derneği'nde 'Pandemide virüs bir adım önde mi?' konulu söyleşi düzenledi. Covid-19 salgınıyla mücadele yöntemlerini değerlendiren uzmanlar, katılımcıların salgınla ilgili sorularını yanıtladı. 

Trabzon'da BNU Derneği Trabzon evinde 'Pandemide virüs bir adım önde mi?' konulu söyleşi düzenlendi. KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ile KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Öztürk, dernek üyeleri ve katılımcılara dünyada etkisini sürdürmeye devam eden covid-19 salgınında yaşanan süreçler ile pandemiyle mücadele hakkında bilgi verdi. Soruları yanıtlayan uzmanlar, insanların aşılara karşı olumsuz yaklaşımını ve aşı karşıtlığını eleştirdi.

'SALGINDA BİREYSEL HAKTAN SÖZ EDİLEMEZ'

Aşı karşıtlarının salgınla mücadeleyi sekteye uğrattığını söyleyen Prof. Dr. Faruk Aydın, "İnsanların bir kısmı aşılara karşı önyargılı olduğu için manipüle edilmeye ve yanlış bilgilere çok açıklar. Aşı karşıtları yanlış bilgiler yayarak insanlara ve toplum sağlığına büyük zarar verebiliyor. Aşı olmamak, maske takmamak bireysel bir hastalık değil ve bu salgında bireysel bir haktan söz edilemez. Aşı karşıtlarının gösteriler düzenlemesi uygunsuz bir davranış şeklidir. İnsanların ölümüne neden olacak bir salgın hastalıkta böyle bir hakkı doğru bulmuyorum. Salgınla mücadelede en büyük silahımız aşılardır ve bu savaşı kazanmak için herkesin aşı olması lazım" dedi. 

'TEDBİR ALMALIYIZ'

Prof. Dr. Kurtuluş Öztürk de, covid-19 virüsünün yapısıyla mutasyon geçirme süreçlerini ve virüsün kaynağıyla ilgili olasılıkları anlattı. Pandeminin çok yönlü zararlarına değinen Prof. Dr. Öztürk, "Virüsün kaynağının ne olduğu bugün bu pandemiyi değiştirmiyor. Pandemi bize bedensel, ruhsal sosyal ve ekonomik sorun çıkardı. Başımıza veya yakınımızın başına bu olay gelmeyince işin ciddiyetini anlamıyoruz. Aşı olmamış veya hastalığı geçirmemiş kişi sayısı küçük bir orana düşünce ancak maskeyi çıkaracak duruma geleceğiz. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) aktarmasına göre, bizler 5 ila 10 yıl arasındaki dönemlerde yeni viral enfeksiyonlar ve virüslerle karşılaşacağız. Bu salgını bir an önce atlatıp yaşadıklarımızdan ders almalı ve gelecekte olabilecek yeni salgınlara karşı tedbirlerimizi erkenden geliştirmeliyiz" diye konuştu.

Son Güncelleme: 01.10.2021 15:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.