Trabzon iftar vakti "Orucun Hikmet Ve Faziletleri"

Trabzon'da Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet ediyor. Peki Trabzon'da akşam ezanı kaçta okunacak?

06 Nisan 2022 Çarşamba 09:52
Trabzon iftar vakti "Orucun Hikmet Ve Faziletleri"

İmsak :04:21 - Güneş : 05:50 - Öğle : 12:30 -  İkindi: 16:06 - Akşam:18:58 - Yatsı: 20:21

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Yomra İlçe Vaizi Mahmut DÜNAY

 ORUCUN HİKMET VE FAZİLETLERİ

Dinimizin beş esasından biri de Ramazan ayını oruçla geçirmektir. Oruç; niyet ederek, tan yerinin ağarmaya başlamasından ( İmsak vaktinden ) itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak kalınmak suretiyle eda edilen bir ibadettir.

Oruç bizi dünyada kötülüklerden muhafaza ettiği gibi, ahirette de mükafatını bizzat Allah-u Teala’nın takdir edeceği ve içerisine riya karışması mümkün olmayan bir ibadettir. Peygamber Efendimiz ( sav ) oruç hakkında; “ Kim inanarak ve mükafatını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır” ( Buhari, Savm ) buyurmaktadır.

Allah’ın her emrinde olduğu gibi oruçta da sayısız hikmetler ve faziletler bulunmaktadır. Biz oruçlarımızı yalnız Allah rızası için tutmakla beraber, orucun hikmet ve faziletlerini de bilmek durumundayız. Bu hikmet ve faziletlerden birkaçını şöyle sıralayabiliriz.

1- Öncelikle oruç ibadetinin ana gayesi bizleri takvaya ulaştırmasıdır. Tuttuğumuz oruçların evvela ahlaklarımız üzerinde bir değişim/dönüşüm sağlaması gerekir.

2- Oruç insanı kötülüklerden koruyan bir kalkandır. İnsan tutmuş olduğu oruçlarla beraber günahlarla arasına mesafe koymak suretiyle, adeta insanı o kötülüklere sevk eden şeytanın zincire vurulmasını sağlamış gibi olur.

3- Oruç insandaki merhamet duygularını geliştirir.

4- Oruçla beraber merhamet, şükür, kanaat, yardımlaşma, infak gibi belki de çok uzaklaşmış olduğumuz kavramlar yeniden gönül dünyamıza girerler.

5- Oruç insana sabırlı olmayı öğretir. İftar, sahur ve kılınan teravihlerle adeta bir zaman bilinci kazanırız.

6- Oruçlarımız, kulun Rabb’ine iltica ederek, bağışlanma talep etmesi için bulunmaz bir fırsattır, hazinedir.

7- Ümitsiz insanların ümitlerini yeşerttikleri bir zaman dilimidir.

8- Ramazan Kur’an ayıdır. Kulun Kur’an ile ayrılan / kopan yollarını birleştirip, yeniden Kur’an ile gönül köprüleri kurabilmesi için büyük bir fırsattır.

9- Oruç maddi ve manevi bir şifadır.

Rabbim oruçlarımızı kabul buyursun.

Son Güncelleme: 06.04.2022 09:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.