Trabzon’da “korona iflasları” yaşanmaması için tedbirler alınmalı

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Trabzon’da “korona iflasları” yaşanmaması için en kısa zamanda gerekli tedbirler alınmalı dedi.

17 Mart 2020 Salı 12:57
Trabzon’da “korona iflasları” yaşanmaması için tedbirler alınmalı

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs ,korona virüsü ile ilgili bir açıklama yaptı, salgının ekonomik kayıplarını ve bunun Trabzon'a etkisini gündeme getirdi.

Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs yaptığı açıklamada “Korona salgını, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük küresel tehdittir. Türkiye de bu tehdit ile karşı karşıyadır. Sağlık Bakanlığımızın sürecin başından beri uyguladığı titiz ve şeffaf gayretleri yakinen takip ediyor ve destekliyoruz. Unutmayalım ki; Bakanĺıklarımızca alınan her türlü düzenleme ve acil tedbirin ciddiyetle değerlendirilmesi gereken hassas bir süreçten geçiyoruz. Sağlık Bakanlığımızın uyarılarına uyalım ve devletimizin atacağı adımları dikkatle takip edelim." dedi.

Korona virüsün Dünya ekonomisini de tehdit ettiğine dikkat çeken Örs, "Ülke olarak, ekonomik anlamda da bazı tedbirler almamız gerekir. Bugün gıda ihracatı ve lojistik sektörü olumsuz etkilenmektedir. Hatta birçok nakliye aracı yüklenmiş durumda, sınırlar kapatıldığı için beklemektedir. Bu sektörlerdeki firmaların durumları yakından gözlenmeli ve finansal olarak kredi ödemeleriyle ilgili geçici tedbirler alınmalıdır. Bu iş kollarına borç ertelemesi ve kredi yapılandırılması dahil mali destek sağlanması düşünülmelidir." ifadelerini kullandı.

Mart'ta kişisel gelirler vergisi, Nisan'da da kurumlar vergisi ödemelerinin olduğunu hatırlatan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs “Mart ve Nisan aylarının vergi ödeme ayları olduğu göz önüne alındığında, bu yükümlülüklerin bir dönem (6-12 ay) ertelenmesi ve bir ödeme planına bağlanması, Çiftçi ve esnaflarımızın kredi borçların da bir dönem ertelenmesi veya yapılandırılması düşünülmelidir.” dedi.

Korona virüsü tehdidinden en çok etkilenecek sektörlerde birinin turizm olacağını kaydeden Örs, “Turizm, bir çok sektöre direkt ve endirekt kazanç sağlayan, hem ülkemiz hem de bölgemiz ekonomisine katkı sağlayan en önemli sektördür. Trabzon şehrine baktığımızda ise turizm, birincil sektör haline gelmiştir. 2019 sonu itibariyle Trabzon’da 165 seyahat acentesi bulunmaktadır. Konaklama tesisi sayısı ise 597’dir. Trabzon’un toplam yatak kapasitemiz ise 35.000’i geçmiştir. Bunların yanı sıra apart otel ve rezidans şeklinde tesisler de bulunmaktadır.” dedi.

Trabzon’un korona virüsünden ekonomik olarak en çok etkilenen şehirlerin başında geldiğini iddia eden Örs, açıklamasını şöyle sürdürdü “Korona virüsün ekonomik olarak vurduğu bölgelerin başında Trabzon gelmektedir. Trabzon’da Nevruz dolayısıyla İran’dan ve Azerbaycan’dan gelecek olan turistler ile kış ve bahar döneminde Körfez ülkelerinden gelecek olanların devam eden direkt uçuş ve konaklama rezervasyonlarında Mart ve Nisan aylarında yoğun iptaller yaşanmaktadır. Bu iptallerle ilgili yapılan ön ödemelerin iadesinde havayolları, oteller, acenteler ve irili ufaklı birçok turizm işletmesi büyük sıkıntılarla karşı karşıyadır.”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs açıklamasının son bölümünde, turizm sektörünün ayakta kalmasını sağlayacak politikaların devreye sokulmasını ve geçici olarak istihdam kayıplarını önleyici tedbirler alınmasını önererek şu görüşlere yer verdi. “Son yıllarda turizm sektörü ile ayakta duran Trabzon şehrimizde korona virüsü nedeniyle seyahat acentesinden, restoranına; turizm taşımacısından, konaklama tesisine pek çok işletme büyük sıkıntıya düşmüştür. Ülkemizde ve Trabzon’da “korona iflasları” yaşanmaması için en kısa zamanda gerekli tedbirler alınmalı, planlamalar yapılmalı ve uygulamaya geçirilmelidir. Bu noktada; Gerçekleşen iptallerle ilgili yapılmış olan ön ödeme ve ücretlerin iadesinin sağlanması hususunda yasal düzenlemeler yapılması yanında, SGK, KDV, Muhtasar gibi ödemelerin yıl sonuna kadar ertelenmesi, seyahat acentelerinden alınan turizm katkı payı ve otellerden alınan konaklama vergisinin yıl sonuna kadar ertelenmesi, kredi ödemelerinin faiz farkı olmaksızın yıl sonuna kadar ertelenmesi gibi tedbirler bir an önce alınmalıdır.

Son Güncelleme: 17.03.2020 13:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.