TÜRKAV'dav Kahramanmaraş caddesi ve  Mağmat Boğazı açıklaması.

29 Mart 2022 Salı 18:02
TÜRKAV'dav Kahramanmaraş caddesi ve  Mağmat Boğazı açıklaması.

Kahramanmaraş caddesinin trafiğe kapatılmasın çok olumluolduğunu vurgulayan TÜRKAV Başkanı Kenan Kuru; Şehir dolmuşları için belirlenen duraklara verilen isimlerin tabelalarda resmi kimliğine göre yazılması vatandaşlarca doğru isimlerin kullanılmasına etki edecektir. (Örnek Tanjant durağı değil Yavuz selim dolmuş durağı gibi…,) Büyükşehir Belediye Başkanımızı tebrik ederek ortak akla gösterdiği duyarlılığı içinde teşekkür ediyorum.

“FETİH BOĞAZI” ismi Trabzon’ un fetih kimliğinin hakkını teslim edecektir.

TÜRKAV’ in, Trabzon’ un şehir isimlendirmelerine dair tarihi hakikatleri ışığında çalışmaları olmuştur. Karşılıklı ahenk içinde görüşülerek şehrimize kazandırdığımız çalışmalar olarak yer almıştır.

Fetih’ in, bir ülkeyi, bir beldeyi, askeri hâkimiyetle kuşatmak olmadığını TÜRKAV olarak ifade etmekteyiz. Bu nedenle, kültürel, siyasi ve sosyal yapılanmanın karşısındaki engellerin kaldırılması gerekmektedir. Bu durumu tespit ettikten sonra Trabzon TÜRKAV Yönetim kurulumuzla yapılan çalışmalarımız olmuştur.
Bu çalışmalarımızı siz değerli basın mensuplarımızla paylaştık/paylaşmaktayız.

TARİHİ HAKİKATLERE IŞIK OLMALIDIR

Trabzon’ da olmadığı halde veya değişikliğe uğratılarak günümüze kadar gelen yer isimleri hala vatandaşlarca neden kullanmaktadır?
Bu konulara kafa yoran TÜRKAV’ in çalışmaları oluğu malumunuzdur.

Sorumlu olanların da vatandaşlar böyle konuşuyor diye vatandaşlar arasında konuşulduğu gibi ayni isimleri resmi başlıklı (antetli) kâğıtla imzalamak olmamalıdır. Kamuoyuna açıklama yapılırken de hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Ve Önemlidir.

Bakın, daha yeni basında yer alan açılamada; Mağmat Boğazında hayata geçirilecek olan “Tarihi İpek Yolu” projesi. Adıyla yapılan açıklamada gibi.

Trabzon’ Un Gerçekçiliğinden Uzaklaştırılmamalıdır

TÜRKAV olarak öncelikle ifade etmek istiyoruz ki; Trabzon’ un çok önemli bir mevkisin de ve tarihi özelliği olan bir yerinde yer alan boğaz, MAĞMAT BOĞAZI DEĞİLDİR. O halde neden Mağmat boğazı denilmektedir. Böyle bir isim resmiyette olmaktadır. “…İpek yolu projesi” adının eklenilmesiyle amaçlanan nedir? İpek yolu bu mevkide olmayıp, Maçka vadisinde yer almakta olduğu halde. Boğaza… “Mağmat ipek yolu projesi” adının düşünülmesi veya verilmesi, Trabzon’ un tarihi hakikatleriyle örtüşmemektedir. Ve yapılması düşünülen çok önemli gördüğümüz projeye de gölge düşürecektir.

TÜRKAV’ ca yapılan çalışmaları dosya halinde Ortahisar Belediye Başkanı Sayın Genç’e sunmuştuk. TÜRKAV Yönetim Kurulumuzla Sayın Ortahisar Belediye Başkanına yapılan ziyaret ve görüşmede; Sayın Başkanın ifadesi hiç olmazsa Mağmat ismini kullanmayız şeklinde idi. Ortahisar Belediye Meclisi üyeleriyle de görüşülerek dosya verilmiştir. Çok önemli bir çalışıma olduğu ifade edilerek desteklendiği ifade edilmiştir. Bu konuda MHP Belediye Meclisi Başkan Vekilinin sorusunda TÜRKAV’ ında bu konuda çalışmalarından bahsedilmiştir… teşekkür ediyoruz. Belediye Meclis gruplarıyla yaptığımız görüşmelerde AK- PARTI bir Belediye Meclis üyesinin bu projeye… İpek yolu projesi diyelim ifadesi olmuştur.

Tarihi hakikatler ışığında çalışmaları bulunan TÜRKAV’ in maksadının üzümü yemek olduğunu her platformda ifade etmekteyiz. Bir kez daha değerli basınımızın aracılığıyla kamuoyuna sunuyoruz. Ve Trabzon TÜRKAV olarak Bilimselliğe dayanmayan hiçbir konuda açıklama yapmamaktadır.
GEÇİT (MAĞMAT BOĞAZI) TABELASI ŞEKLŞİNDE NEDEN?
Neden bu mevki çok önemlidir? Bu sorunun cevabi tarihi varlığında görülmektedir. 1461’ den önce bu mevkide olmayan bir ismin, fetih sonrası Mağmat’a kadar gelerek Geçit Mahallesi altına Mağmat Boğazı isimlendirmesinin ve adlandırılmasının haklı izahı var mıdır?

Fatih Sultan Mehmet ordusunu ikiye ayırarak kendisinin doğudan veziri Mahmut paşanın batıdan yanı; Trabzon’ un Fethinin gerçekleştiği bu boğazdan Gölçayır’ a inildiği tarihi varlıkta mevcut iken, Trabzon’ un Fetih’inin gerçekleştiği boğaza, “FETİH BOĞAZI” neden diyemiyoruz?

Mağmat isminin Trabzon’ un fetihten sonra kullanılmaya başlandığını ve Geçit köyü şimdi Geçit mahallesi isimlendirilmesi yapılarak Geçit Mahallesi altına (Mağmat Boğazı) tabelasıyla yer alması ne tesadüftür?

Mağmat Boğazı diye ortada olan ismin tarihi hakikatlerle hiç bir alakası yoktur. FETİH BOĞAZI diye adlandırdığımız yere, hiçbir resmiyeti olmayan Mağmat boğazı ismi halk tarafından kullanılmaktadır. O halde Ortahisar Belediyesince bu alanda yapılması planlanan TÜRKAV’ ca da çok önemli olan projenin kamuoyuna Mağmat ismiyle getirilmesiyle belgelenmesi tarihi hakikatlere ve projeye haksızlık olarak ortada olacağı muhakkaktır.

TÜRKAV olarak çok önemli görerek değerlendirdiğimiz bu projeye ilave olarak, Fatih’ in Trabzon’ a girişini anlatan büstün yapılmasını, Sultan Mehmet’ in askeriyle konakladığı Gölçayır’ in İstimlak edilerek bu alanında Türk sporlarının yapılacağı çok önemli tarihi kimliğine katacağı anlamıyla Trabzon’ un tarihine ışık olarak hakkının teslimi olacaktır.

Boğazı olarak adlandırılan bu alana Trabzon’ un fethini anlatacak büstünde düşünülmesi Trabzon’ un nereden fetih olunduğun belgesi olarak hakkının teslimi olmalıdır. Ve Trabzon’ u ziyaret edenlerin ilk gezecekleri yer konumunu olabilecektir. Sadece yemek- eğlenmekten öte tarihi varlığını anlatarak çok daha anlamlı konumunu olabilecektir.
Fatih’ in otağının kurulduğu yerde, atçılık, okçuluk… Vb. gibi, Türk sporlarının yapılabildiği Türk dünyası etkinlikleriyle Turizme daha çok katkısı da olabilecektir.

TÜRKAV, düşünülen projenin yapılmasını Trabzon için önemli görmektedir. Ancak, Bu projenin adı; “Magmat ipek yolu” ismiyle olmamalıdır.

Çünkü Trabzon’ da resmi olarak böyle bir yer ismi bulunmamaktadır.
Bilimsen açıklamalarla yaptığımız çalışmalarda ne diyorduk; Bu yerin ismi 1461’ den önce midir? 1461 ‘ den sonra mıdır? Tarihi araştırmalar 1461’ den sonra bu yere isminin verildiğini ve yöre ağız değişikliklerine uğrayarak Mağmat’ da kaldığını göstermektedir. O halde, Fetih sonrası verilen isim olduğu anlaşılan MAĞMAT’ a ipek yolu projesi olması halinde Trabzon tarihinde resmi hüviyete sahip olacağı unutulmamalıdır!
Değerli Basın Mensupları
Gelinen noktada hala “Mağmat” isminin resmi açıklamalarda olmasının anlaşılırlığı yoktur. Öncelikle yöre halkımızın, Ortahisar Belediye Başkanının, Ortahisar Belediye Meclisinin yapması gerekenleri yapmasını önemli görerek tarihi sorumluluğu kamuoyuna hatırlatıyoruz. Belediye Meclisi Parti gruplarını ziyaret ederek konuları karşılıklı görüştük. “mağmat” olarak söylenen yer ismi konusuyla ilgili araştırmalarımızı, çalışmalarımızı bu boğaza giderek kamuoyuna açıkladık. Basında çokça yer alması sonucu kamuoyu duyarlılığı olmuştur. Basınımıza teşekkür ediyoruz.

Çünkü Trabzon’ un duyarlılığını önemli görmekteydik. Basınımızın genişçe yer alan değerlendirmeleriyle de gündemde çok olumlu yer tutmuştur. Yöre halkımızın duyarlılığı olmuştur.

Bu çalışmalar Trabzon adına yapılan çalışmalar olarak değerlendirdiğimizi tekrarlamak istiyorum.

Son Güncelleme: 29.03.2022 18:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.