Trabzondaki bazı STÖ'lerden EBA TV 'deki görüntülere tepki

Eğitim sen Trabzon Şube Başkanı  Engin Nur,EBA TV 'de yayınlanan tartışmalı görüntülerle ilgili olarak EBA TV 'de yayınlanan Uzaktan eğitimde kullanılacak ders içerikleri, görselleri ve diğer materyalin yayınlamadan önce bilim insanlarından oluşan bir kurul tarafından değerlendirilmesi gerektiği açıktır dedi.

24 Mart 2020 Salı 13:59
Trabzondaki bazı STÖ'lerden EBA TV 'deki görüntülere tepki

Eğitim sen ,ADD, ÇYDD ve VELİ DER adına açıklama yapan Eğitim sen Trabzon Şube Başkanı  Engin Nur,Okulların kapalı olması ve ne zaman yeniden açılacağı ile ilgili bir belirsizlik olmasından kaynaklı uzaktan eğitim EBA TV aracılığıyla başladı. EBA sistemine ise yaşanan yoğun internet kullanımından dolayı sağlıklı erişim sağlanamadığını da belirtmek gerekmektedir. Alt yapı yetersizlikleri öğretmen, öğrenci ve velileri daha işin başında perişan etmiştir. EBA TV ile ilgili ilk izlenimler planlamanın ve ders içeriklerinin belirlenmesi ile ilgili yeni bir değerlendirmeye ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Ders içeriklerinin zorluk derecesi, öğrencilerin takibine çok uygun olmayan şekilde ders çekimlerinin yapılmış olması, ders içerikleri ve kullanılan örtük müfredat unsurları sorunludur.

Uzaktan eğitimin ilk gününde öğrencilere Adnan Menderes’in idamı ile ilgili video izlettirilmesi, ders aralarında çalınan ilahiler, kafa kesmeler ve sunum hataları bir kamu kurumu olan MEB açısından izaha muhtaç bir durumdur. Hassas dönemden geçtiğimiz bu günler milyonlarca öğrenciye, psikolojilerini olumsuz etkileyecek, insan ve çocuk haklarına aykırı bu videoları izlettirme hakkının kimsede olmadığını belirtiriz. Söz konusu yayının içerik açısından 5395 sayılı çocuk koruma kanununu ve RTÜK kanununa açık aykırılığı bulunduğunu ifade ediyoruz.

MEB ve günlerdir uzaktan eğitimin tanıtımını yapan Milli Eğitim Bakanının yaptığı açıklama yetersiz ve sorunludur. Milyonlarca öğrenciye izlettirilecek videoların denetime tabi tutulmadan yayınlanması hayret vericidir.  MEB’in eksikliği ve ihmali olan görevliler ile ilgili acilen inceleme başlatması gerekmektedir. Eğer, bu içerikler incelenmesine rağmen yayınlanmasında sakınca görülmediyse, bu durumda sorunumuz daha büyük demektir. Bu konunun açığa kavuşması ve kamuoyunun eleştirilerine tatmin edici yanıtlar verilmesini beklemekteyiz. Aksi taktirde, iktidarın ideolojik refleksler ile uzaktan eğitim sürecinde koronavirüs salgınını dahi lütuf olarak değerlendirdiği algısı oluşacaktır.

Uzaktan eğitimde kullanılacak ders içerikleri, görselleri ve diğer materyalin yayınlamadan önce bilim insanlarından oluşan bir kurul tarafından değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Bilimsel gerçeklikle bağdaşmayan, pedagojik açıdan uygun olmayan içerikler mutlaka ayıklanmalıdır. MEB bu konu ile ilgili yeni bir çalışma yapmalı ve tüm kesimleri bu çalışmaya dahil etmelidir. Bilimsel, laik eğitimin, eğitimi savunan bizler tüm yayınları yakından takip ederek, gerekli uyarıları yapacağı ve atılması gereken adımları atacağı çocuklarımızın bu olumsuzluklardan daha fazla etkilenmemesi ile ilgili sorumlulukları yerine getirmede de kararlı olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.