Krediler faizsiz ertelenmeli, esnafa zorluk çıkarılmamalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, koronavirüs önlemleri kapsamında hükümetin açıkladığı destek paketinin çok yetersiz olduğunu belirterek; bankaların kredi ertelemelerinde vatandaştan faiz aldığına ve destek kredisi için başvuran esnafın bankalardan eli boş döndüğüne dikkat çekti.

06 Nisan 2020 Pazartesi 15:05
Krediler faizsiz ertelenmeli, esnafa zorluk çıkarılmamalı

Kaya, “Cumhurbaşkanının ve bakanların koronavirüse karşı birtakım ekonomik tedbirler alındığını belirterek yaptıkları üstü kapalı açıklamaların, vatandaşı önce umutlandırdığına fakat ayrıntılar ortaya çıkınca hayal kırıklığına uğrattığına şahit oluyoruz. Örneğin, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı banka kredilerinin erteleneceğini müjdeledi. Bu açıklamalara güvenen vatandaşlarımız bankalara başvurdular ve faiz gerçeğiyle karşılaştılar. Bankalar, kredi ödemesini 3 ay ertelemek isteyen vatandaşlara ‘faizini verirsen kredin ertelenir’ diyor. Hükümetin yardım kampanyasına milyonları bağışlayan devlet bankaları vatandaştan neden faiz istiyor? Tüm gelirini kaybetmiş, iş yerini kapatmış, ücretsiz izne çıkarılmış bu insanlar kredisini ödeyemezken binlerce lirayı bulan faizleri nasıl ödeyecekler?Ayıptır, günahtır. Vatandaş can derdindeyken, bankalar kâr derdindedir. Herkes elini taşın altına koymalıdır. Devlet bankaları başta olmak üzere tüm bankalar kredileri faizsiz olarak ertelemelidir.” dedi.

“Biz Bize Yeteriz Dediler, Vatandaşı Bankaların İnsafına Terk Ettiler”

Bu zor günleri aşmak ve nefes almak için bankalara kredi başvurusunda bulunan vatandaşlara binbir zorluk çıkarıldığını belirten Kaya, bankaların ağır kredi koşulları nedeniyle kredi almanın çok zor olduğunu ve birçok vatandaşın bankalardan eli boş döndüğünü ifade etti. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Hükümet esnaf ve sanatkarlara uygun kredi kullandırılacağını müjdeliyor, bankalar destek kredisi veriyoruz diye reklamlar yayınlıyor. Vatandaş, gerçeklerle bankaya gittiğinde yüzleşiyor. Bir devlet bankasından 25 bin lira esnaf kredisi kullanmak isteyen vatandaştan; krediyi çekebilecek kredibilitesinin olması, sigorta ve vergi borcunun bulunmaması, kredi puanı yüksek kefil göstermesi, evini, işyerini veya arabasını teminat vermesi isteniyor. Ayrıca daha önce esnaf kefalet kredisi ve KOSGEB kredisi kullanmamış olması şartı konuyor. Bankalar resmen kredi vermemek için uğraşıyor. Allah aşkına, bugün Türkiye koşullarında bu şartları sağlayabilecek esnaf mı kaldı? Özel bankalar kâr peşinde olabilir risk almak istemeyebilir ama devlet bankaları bunu yapmamalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Biz bize yeteriz’ diyor, ama vatandaşı bankaların insafına terk ediyor. Esnaf ve sanatkarın krediyi alabilme imkanı sadece bankaların inisiyatifine bırakılmamalı, yasal düzenlemeler yapılmalı ve devlet güvencesi verilmelidir.

“Hükümet Tedbir Alıyormuş Gibi Yapmaktan Vezgeçmeli”

Bugün koronavirüs salgını nedeniyle lokantalar, kahvehaneler, kafeler, kuaförler başta olmak üzere 144 bin 690 işyeri kapanmıştır. Okul servisleri durmuştur. Yaklaşık 5 milyon kişi işsiz kalmıştır. Ne olacak bu esnafın hali? Ne olacak işsiz kalan bu insanların durumu? Devlet bugünler için vardır, o nedenle babadır. Devlet vatandaşına sahip çıkmalıdır. Hükümet, ekonomik tedbirler ‘alıyormuş gibi’, vatandaşa “destek veriyormuş gibi” yaparak, vatandaşı hayal kırıklığına uğratmak yerine vatandaşın mağduriyetini giderecek gerçek adımları bir an önce atmalıdır.”

Son Güncelleme: 06.04.2020 21:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.